0
0
0
s2smodern

CirTec en KNN Cellulose gaan met de joint venture Cellvation B.V. cellulose uit rioolwater aan de markt leveren. Volgend jaar wordt de eerste installatie op volledige schaal bij een waterschap gerealiseerd.

De twee bedrijven tekenen de officiële overeenkomst op 15 maart tijdens de Aqua Nederland Vakbeurs in Gorinchem. De gezamenlijke onderneming is genoemd naar de nieuwe technologie Cellvation, waarmee hoogwaardig hergebruik van papiervezels uit rioolwater mogelijk is. Door de joint venture wordt de technologie opgeschaald, zegt directeur Carlijn Lahaye van CirTec. “Wij gaan herwonnen cellulose op grotere schaal in de markt zetten als hoogwaardige grondstof. Ons bedrijf is marktleider in de zeeftechniek waarmee cellulose wordt teruggewonnen, terwijl KNN Cellulose expert is in het vermarkten van cellulose.”

Cellulose is het hoofdbestanddeel van wc-papier, waarvan alleen al in Nederland jaarlijks 180 miljoen kilo wordt doorgespoeld. Met de Cellvation technologie krijgt toiletpapier een tweede leven. Hiervoor is grote belangstelling, vertelt Lahaye. “Wij krijgen veel aanvragen uit binnen- en buitenland. We richten ons op de waterschappen en industrie. Het terugwinnen van cellulose is een van de vijf speerpunten van de Nederlandse waterschappen bij grondstofrecycling. Ook voor afvalverwerkings- en recyclingsbedrijven is de technologie erg interessant.”

Cellvation is de afgelopen jaren ontwikkeld en met succes getest in de praktijk. In juni 2017 is de eerste productie-installatie op demonstratieschaal in gebruik genomen op rioolwaterzuiveringsinstallatie Geestmerambacht van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Hier wordt dagelijks vierhonderd kilo cellulose geproduceerd. De nieuwe joint venture zet nu de volgende stap. Lahaye: “Onze bedoeling is om komend jaar in Nederland de eerste installatie op volledige schaal te realiseren. Daarvoor gaan we dit jaar de contracten sluiten. Vanaf 2019 richten we ons ook op andere landen, eerst in West-Europa en daarna in de rest van de wereld.”

De Cellvation technologie krijgt erkenning in de watersector; CirTec werd hiermee in oktober overall winnaar van de Aquatech Innovation Award 2017. De installatie voor het terugwinnen van cellulose wordt ingezet direct na het harkrooster in een rioolwaterzuiveringsinstallatie. Het proces bestaat uit zeven stappen. Lahaye: “Het resultaat is schoon cellulose. Dat verkopen we in de vorm van ‘fluffy’ materialen en pellets. Dat laatste ziet eruit als konijnenvoer.”

Herwonnen cellulose kan volgens Lahaye op tal van manieren worden ingezet. “Onder meer voor bioplastics en bouw- en isolatiematerialen zoals biocomposiet. Ook is cellulose een goede afdruipremmer in asfalt. Hiermee zijn in Friesland een fietspad en een dijk aangelegd.”

 

MEER INFORMATIE
CirTec en KNN Cellulose over de joint venture
CirTec over Aquatech Innovation Award
Bericht over installatie op rwzi Geestmerambacht
Bericht over cellulose in dijk
Bericht over cellulose in fietspad

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Een progressieve kostenprijs per afgetapte hoeveelheid water zou een oplossing kunnen zijn. De eerste..m3 het goedkoopst en bij veel verbruik de aanvullende kub's water duurder maken.
Dat is toch de omgekeerde wereld? Waarom verbiedt het waterschap het gebruik van schadelijke stoffen zoals gewasbeschermingsmiddelen niet gewoon?
Zou het kunnen zijn dat de overlevingstijd van het virus in het rioolsysteem gevoelig is voor temperatuur?
Nu te temperatuur gestaag stijgt kan dat grote invloed hebben.
Mooi inzicht, complimenten!
Aangezien de behoefte naar verwachting redelijk universeel is over Nederland, zou ik een best practise verwachten qua risicomanagement vanuit de bedrijfswaarden matrix. Ik ben benieuwd in hoeverre zo'n standaardisering is ingedaald.
"...in China een oppervlak van 24 km2 [5]. In de toekomst zullen zonneparken van deze grootte naar verwachting ook in Nederland te zien zijn."
Nou nee. Zonneparken van 2.400 ha komen er NOOIT in Nederland want dat is ruimtelijk onacceptabel. Ik denk dat het bij 200 ha wel ophoudt. Ik denk ook dat er onderscheid gemaakt moet worden tussen drijvende systemen op natuurlijke waterpartijen (waar onderzoek gewenst is) en systemen op water zonder natuurwaarden zoals nieuw aangelegde zandputten/grindgaten, koelwater/industriewaterbekkens, slibreservoirs, drinkwaterbekkens en overloopgebieden.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.