secundair logo knw 1

Herwonnen cellulose is een hoogwaardige grondstof (foto: CirTec)

CirTec en KNN Cellulose gaan met de joint venture Cellvation B.V. cellulose uit rioolwater aan de markt leveren. Volgend jaar wordt de eerste installatie op volledige schaal bij een waterschap gerealiseerd.

De twee bedrijven tekenen de officiële overeenkomst op 15 maart tijdens de Aqua Nederland Vakbeurs in Gorinchem. De gezamenlijke onderneming is genoemd naar de nieuwe technologie Cellvation, waarmee hoogwaardig hergebruik van papiervezels uit rioolwater mogelijk is. Door de joint venture wordt de technologie opgeschaald, zegt directeur Carlijn Lahaye van CirTec. “Wij gaan herwonnen cellulose op grotere schaal in de markt zetten als hoogwaardige grondstof. Ons bedrijf is marktleider in de zeeftechniek waarmee cellulose wordt teruggewonnen, terwijl KNN Cellulose expert is in het vermarkten van cellulose.”

Cellulose is het hoofdbestanddeel van wc-papier, waarvan alleen al in Nederland jaarlijks 180 miljoen kilo wordt doorgespoeld. Met de Cellvation technologie krijgt toiletpapier een tweede leven. Hiervoor is grote belangstelling, vertelt Lahaye. “Wij krijgen veel aanvragen uit binnen- en buitenland. We richten ons op de waterschappen en industrie. Het terugwinnen van cellulose is een van de vijf speerpunten van de Nederlandse waterschappen bij grondstofrecycling. Ook voor afvalverwerkings- en recyclingsbedrijven is de technologie erg interessant.”

Cellvation is de afgelopen jaren ontwikkeld en met succes getest in de praktijk. In juni 2017 is de eerste productie-installatie op demonstratieschaal in gebruik genomen op rioolwaterzuiveringsinstallatie Geestmerambacht van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Hier wordt dagelijks vierhonderd kilo cellulose geproduceerd. De nieuwe joint venture zet nu de volgende stap. Lahaye: “Onze bedoeling is om komend jaar in Nederland de eerste installatie op volledige schaal te realiseren. Daarvoor gaan we dit jaar de contracten sluiten. Vanaf 2019 richten we ons ook op andere landen, eerst in West-Europa en daarna in de rest van de wereld.”

De Cellvation technologie krijgt erkenning in de watersector; CirTec werd hiermee in oktober overall winnaar van de Aquatech Innovation Award 2017. De installatie voor het terugwinnen van cellulose wordt ingezet direct na het harkrooster in een rioolwaterzuiveringsinstallatie. Het proces bestaat uit zeven stappen. Lahaye: “Het resultaat is schoon cellulose. Dat verkopen we in de vorm van ‘fluffy’ materialen en pellets. Dat laatste ziet eruit als konijnenvoer.”

Herwonnen cellulose kan volgens Lahaye op tal van manieren worden ingezet. “Onder meer voor bioplastics en bouw- en isolatiematerialen zoals biocomposiet. Ook is cellulose een goede afdruipremmer in asfalt. Hiermee zijn in Friesland een fietspad en een dijk aangelegd.”

 

MEER INFORMATIE
CirTec en KNN Cellulose over de joint venture
CirTec over Aquatech Innovation Award
Bericht over installatie op rwzi Geestmerambacht
Bericht over cellulose in dijk
Bericht over cellulose in fietspad

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterOppervlakte is aangepast in 67 hectare.
Geachte Redactie, Dank voor uw bijdrage voor de uitreiking van de Keppler-prijzen. Afkomstig van een agrarisch akkerbouwbedrijf in het zuiden van de Haarlemmermeerpolder en betrokken vanaf het allereerste begin, de oplevering en dan nu een prijs als beloning. (Raadswerk Haarlemmermeer en fractie-ondersteuning Bestuur Rijnland)
Bovendien nog een tweede prijs in Hoofddorp, de Winnaar van de Publieksprijs de Gerritshoeve / Kastan van Ontwerper Architectenbureau Gijs de Waal. (Winnaars Arie Keppler Prijs 2024 - Architectuur.nl) Ik heb vaak en veel moeten uitleggen waarom juist in deze ruimte vragende polder opnieuw een aanslag wordt gedaan op vruchtbare agrarische grond. *)
De aanleiding van mijn reactie is een fout in de oppervlakte maat van de Piekberging, 16 ha. moet 67 ha. zijn. Aansluitend heb ik nog een verzoek om met een link ook de informatie over de Piekberging zelf te ontsluiten: https://www.rijnland.net/actueel/nieuwsoverzicht/piekberging-haarlemmermeer-wint-arie-keppler-prijs-2024/
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/ 
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/veel-gestelde-vragen-piekberging-haarlemmermeer/ *)
En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?
Interessante innnovatie.
Wat ik me nu afvraag met die sluitdeuren: ze moeten een faalkans hebben van iets van 10^-4 per jaar, mogelijk nog een factor 10 lager.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?
Natuurlijk is een gat op één plek niet direct einde levensduur van deur, maar hij zal iig niet mogen bezwijken.