0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

CirTec en KNN Cellulose gaan met de joint venture Cellvation B.V. cellulose uit rioolwater aan de markt leveren. Volgend jaar wordt de eerste installatie op volledige schaal bij een waterschap gerealiseerd.

De twee bedrijven tekenen de officiële overeenkomst op 15 maart tijdens de Aqua Nederland Vakbeurs in Gorinchem. De gezamenlijke onderneming is genoemd naar de nieuwe technologie Cellvation, waarmee hoogwaardig hergebruik van papiervezels uit rioolwater mogelijk is. Door de joint venture wordt de technologie opgeschaald, zegt directeur Carlijn Lahaye van CirTec. “Wij gaan herwonnen cellulose op grotere schaal in de markt zetten als hoogwaardige grondstof. Ons bedrijf is marktleider in de zeeftechniek waarmee cellulose wordt teruggewonnen, terwijl KNN Cellulose expert is in het vermarkten van cellulose.”

Cellulose is het hoofdbestanddeel van wc-papier, waarvan alleen al in Nederland jaarlijks 180 miljoen kilo wordt doorgespoeld. Met de Cellvation technologie krijgt toiletpapier een tweede leven. Hiervoor is grote belangstelling, vertelt Lahaye. “Wij krijgen veel aanvragen uit binnen- en buitenland. We richten ons op de waterschappen en industrie. Het terugwinnen van cellulose is een van de vijf speerpunten van de Nederlandse waterschappen bij grondstofrecycling. Ook voor afvalverwerkings- en recyclingsbedrijven is de technologie erg interessant.”

Cellvation is de afgelopen jaren ontwikkeld en met succes getest in de praktijk. In juni 2017 is de eerste productie-installatie op demonstratieschaal in gebruik genomen op rioolwaterzuiveringsinstallatie Geestmerambacht van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Hier wordt dagelijks vierhonderd kilo cellulose geproduceerd. De nieuwe joint venture zet nu de volgende stap. Lahaye: “Onze bedoeling is om komend jaar in Nederland de eerste installatie op volledige schaal te realiseren. Daarvoor gaan we dit jaar de contracten sluiten. Vanaf 2019 richten we ons ook op andere landen, eerst in West-Europa en daarna in de rest van de wereld.”

De Cellvation technologie krijgt erkenning in de watersector; CirTec werd hiermee in oktober overall winnaar van de Aquatech Innovation Award 2017. De installatie voor het terugwinnen van cellulose wordt ingezet direct na het harkrooster in een rioolwaterzuiveringsinstallatie. Het proces bestaat uit zeven stappen. Lahaye: “Het resultaat is schoon cellulose. Dat verkopen we in de vorm van ‘fluffy’ materialen en pellets. Dat laatste ziet eruit als konijnenvoer.”

Herwonnen cellulose kan volgens Lahaye op tal van manieren worden ingezet. “Onder meer voor bioplastics en bouw- en isolatiematerialen zoals biocomposiet. Ook is cellulose een goede afdruipremmer in asfalt. Hiermee zijn in Friesland een fietspad en een dijk aangelegd.”

Meer informatie

CirTec en KNN Cellulose over de joint venture

CirTec over Aquatech Innovation Award

Bericht over installatie op rwzi Geestmerambacht

Bericht over cellulose in dijk

Bericht over cellulose in fietspad

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk... goed voorbeeld doet goed volgen hopelijk. Kom op waterbeheerders van Nederland!
In BN DeStem hebben twee gezaghebbende mensen van Natuurmonumenten ook een verhaal geschreven wat de situatie in Brabant goed belicht. We hebben nog lang niet genoeg voor de natuur gedaan, zo blijkt.
Anonieme inzamelingsacties van bestrijdingsmiddelen zijn er al sinds de jaren 90.
Toch komen er bij elke nieuwe actie weer tonnen middelen tevoorschijn. Ra ra hoe kan dat?
Waarom zijn er steeds weer financiële regelingen beschikbaar?
Gebruikers krijgen zo subsidie op kosten van de gemeenschap om van hun “afval” af te komen.
En weer betaalt de vervuiler niet.
Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het