secundair logo knw 1

Herwonnen cellulose is een hoogwaardige grondstof (foto: CirTec)

CirTec en KNN Cellulose gaan met de joint venture Cellvation B.V. cellulose uit rioolwater aan de markt leveren. Volgend jaar wordt de eerste installatie op volledige schaal bij een waterschap gerealiseerd.

De twee bedrijven tekenen de officiële overeenkomst op 15 maart tijdens de Aqua Nederland Vakbeurs in Gorinchem. De gezamenlijke onderneming is genoemd naar de nieuwe technologie Cellvation, waarmee hoogwaardig hergebruik van papiervezels uit rioolwater mogelijk is. Door de joint venture wordt de technologie opgeschaald, zegt directeur Carlijn Lahaye van CirTec. “Wij gaan herwonnen cellulose op grotere schaal in de markt zetten als hoogwaardige grondstof. Ons bedrijf is marktleider in de zeeftechniek waarmee cellulose wordt teruggewonnen, terwijl KNN Cellulose expert is in het vermarkten van cellulose.”

Cellulose is het hoofdbestanddeel van wc-papier, waarvan alleen al in Nederland jaarlijks 180 miljoen kilo wordt doorgespoeld. Met de Cellvation technologie krijgt toiletpapier een tweede leven. Hiervoor is grote belangstelling, vertelt Lahaye. “Wij krijgen veel aanvragen uit binnen- en buitenland. We richten ons op de waterschappen en industrie. Het terugwinnen van cellulose is een van de vijf speerpunten van de Nederlandse waterschappen bij grondstofrecycling. Ook voor afvalverwerkings- en recyclingsbedrijven is de technologie erg interessant.”

Cellvation is de afgelopen jaren ontwikkeld en met succes getest in de praktijk. In juni 2017 is de eerste productie-installatie op demonstratieschaal in gebruik genomen op rioolwaterzuiveringsinstallatie Geestmerambacht van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Hier wordt dagelijks vierhonderd kilo cellulose geproduceerd. De nieuwe joint venture zet nu de volgende stap. Lahaye: “Onze bedoeling is om komend jaar in Nederland de eerste installatie op volledige schaal te realiseren. Daarvoor gaan we dit jaar de contracten sluiten. Vanaf 2019 richten we ons ook op andere landen, eerst in West-Europa en daarna in de rest van de wereld.”

De Cellvation technologie krijgt erkenning in de watersector; CirTec werd hiermee in oktober overall winnaar van de Aquatech Innovation Award 2017. De installatie voor het terugwinnen van cellulose wordt ingezet direct na het harkrooster in een rioolwaterzuiveringsinstallatie. Het proces bestaat uit zeven stappen. Lahaye: “Het resultaat is schoon cellulose. Dat verkopen we in de vorm van ‘fluffy’ materialen en pellets. Dat laatste ziet eruit als konijnenvoer.”

Herwonnen cellulose kan volgens Lahaye op tal van manieren worden ingezet. “Onder meer voor bioplastics en bouw- en isolatiematerialen zoals biocomposiet. Ook is cellulose een goede afdruipremmer in asfalt. Hiermee zijn in Friesland een fietspad en een dijk aangelegd.”

 

MEER INFORMATIE
CirTec en KNN Cellulose over de joint venture
CirTec over Aquatech Innovation Award
Bericht over installatie op rwzi Geestmerambacht
Bericht over cellulose in dijk
Bericht over cellulose in fietspad

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Slecht verhaal!

De vraag was? "Wat is de echte prijs van water?"
Zeg dan meteen de echte prijs van 1 kubieke meter water kost zoveel. Punt.

Moet eerst hele kletsverhalen eromheen gaan lezen. Advies: kom meteen to the point!
Zeer terechte en verstandige actie van het schap. 
Het KRW-doel 'passende wateromstandigheden voor o.a. waterafhankelijke Natura2000-gebieden'  gaan we sowieso niet in 2027 halen en waarschijnlijk voor diverse Natura2000-gebieden ook nog niet in de volgende KRW-planperiode 2028-2033.
Gerrit Krajenbrink Gooi grondwater niet te grabbel
Mede naar aanleiding van de column van Jos Peters: belangrijk is dat de drinkwaterwinning minder 'stil' is in de politieke discussie over water, waterverspilling (drainage) en -vervuiling door de landbouw. En er dus niet alleen maar over schrijft in de vakbladen. Leer van de landbouw qua PR. Dit geldt helaas al zo lang. Roer u ook in het waterschap, drinkwaterbedrijf. Schoon water hoeft niet alleen van Brussel/KRW, maar is regionaal in ons eigen belang!
Met vriendelijke groet, Gerrit Krajenbrink, Hydroloog
De stellingen dat 'water weer een belang' is en 'klimaatbeleid niet door de shredder is gehaald' worden al gauw weer tegengesproken in dit artikel. Klimaatadaptatie is niet alleen hoogwaterbescherming.  Dat RLi het belang van WBS (dat sommige provincies wel degelijk serieus oppakken) en watertoets ondersteund, maar daarmee zijn we er niet.