secundair logo knw 1

Ten noorden van Leeuwarden is op donderdag 15 september het eerste stuk asfalt gelegd waarin gebruikt wc-papier is verwerkt. Een wereldprimeur, aldus de betrokken organisaties.

Het fietspad met gebruikt wc-papier ligt over een lengte van ongeveer 1 kilometer tussen Leeuwarden en Stiens en is het resultaat van het project Van Afval Naar Asfalt (VANA). Het project is een samenwerking van Wetterskip Fryslân, provincie Fryslân, de Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA) en vier bedrijven.

VANA-directeur Erik Pijlman: "Het toiletpapier dat in rioolwater zit, heeft een hoogwaardige vezel. Normaal doen we daar niets mee; het papier wordt verwerkt in slib. Met een nieuw bewerkingsproces hebben we er nu een volwaardige grondstof van gemaakt met economische waarde: een afdruipremmer voor asfalt."

Het toiletpapier dat uit het afvalwater wordt gehaald, wordt verwerkt tot een cellulosestof die wordt toegevoegd aan andere grondstoffen waarmee asfalt wordt gemaakt. Als afdruipremmer zorgt de stof ervoor dat het asfalt van homogene kwaliteit wordt.

"We hebben in Nederland op jaarbasis 180 ton van dit materiaal in ons rioolwatersysteem", vertelt Pijlman. "Er is dus duidelijk economisch potentieel, zeker nu we hebben laten zien dat we de labfase voorbij zijn. Voor asfaltproducenten is dit product aantrekkelijk omdat het op termijn goedkoper is dan andere afdruipremmers. Daarnaast past het uiteraard goed in het streven om de asfaltproductie te vergroenen."

De komende tijd wordt gewerkt aan vervolgtrajecten. De toepassingsmogelijkheden van gebruikt toiletpapier zijn overigens breder dan alleen voor asfalt. Pijlman: "Dit is de eerste markt die wij ontwikkelen, maar er zijn meer toepassingen denkbaar. Het is nu in ieder geval duidelijk dat hergebruik van toiletpapier uit rioolwater technisch en economisch hout snijdt."

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.