secundair logo knw 1

Henk van der Drift (bedrijven) en Harry Wagemakers (Groep Wagemakers-Kweekel) zijn in een extra vergadering van de Verenigde Vergadering benoemd tot heemraad van waterschap Hollandse Delta. De andere kandidaten Leo Stehouwer (CDA) en Jantiene Fröling (ChristenUnie) kregen niet voldoende stemmen in een sterk verdeeld algemeen bestuur.

Vooralsnog vormen Van der Drift en Wagemakers met dijkgraaf Jan Bonjer het interim-college van het waterschap. Het bureau dat door het waterschap is ingehuurd voor de selectie gaat nu op zoek naar externe kandidaten die het dagelijks bestuur van het waterschap moeten aanvullen, conform de afspraken over de benoemingsprocedure die eerder zijn gemaakt in de Verenigde Vergadering.

Het afwijzen van Stehouwer en Fröling is een nieuw hoofdstuk in de bestuurlijke crisis die al lang gaande is in Zuid-Holland. In de vergadering over de nieuwe kandidaten voor het dagelijks bestuur bleek dat tegenstellingen en onderling wantrouwen onverminderd voortduren en dat het algemeen bestuur er niet in slaagt ‘om over de eigen schaduw heen te stappen’ om zo 'bestuurlijke rust' te creëren.

Goed genoeg
De beide afgewezen kandidaten waren in de selectieprocedure met een uitgebreid assessment goed genoeg bevonden. “Zij worden - op basis van de kwaliteiten die zij hebben laten zien - capabel geacht om de functie van heemraad uit te oefenen”, schrijft het bureau PublicSpirit dat de selectie en voordracht deed.

Er deden tien interne kandidaten mee aan de procedure, van wie drie zich terugtrokken. In de selectie werd gekeken naar individuele kwaliteiten en de wil om samen te werken. De kandidaten werden bovendien uitgebreid getest op persoonlijkheidskenmerken die van belang zijn om invulling te geven aan goed bestuur. De vier voorgedragen kandidaten werden geschikt geacht om als team aan de slag te gaan en de verstoorde samenwerking tussen het dagelijks bestuur en de Verenigde Vergadering te herstellen, aldus het bureau.

Geslachtofferd
De Verenigde Vergadering dacht daar dus anders over. Stehouwer en Fröling kregen niet voldoende steun, Wagemakers kreeg de kleinst mogelijke meerderheid, Van der Drift scoorde 19 stemmen voor en 10 tegen. Stehouwer, die in maart opstapte als heemraad, kreeg met 17 stemmen tegen en 12 voor niet de vereiste steun in het algemeen bestuur. “Ik denk dat ik geslachtofferd ben, omdat ik in het vorige college zat'', stelde de bestuurder vast.

Piet Kome vk vrij Piet KomePiet Kome (Waterschapspartij Hollandse Delta), die evenals Stehouwer eerder dit jaar aftrad als heemraad, noemde de gang van zaken 'een fantastische soap' en 'gratis cabaret', want ‘veel verder zijn we met z’n allen niet gekomen’. Waarbij hij voorrekenende wat de bestuurscrisis het waterschap sinds september vorig jaar heeft gekost aan extra bestuurlijke uitgaven: "Dat is anderhalf miljoen euro. Tjonge, jonge, wat zijn we belangrijk."

 

MEER INFORMATIE
Hollandse Delta zet volgende stap om uit bestuurlijke crisis te komen

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.