Henk van der Drift (bedrijven) en Harry Wagemakers (Groep Wagemakers-Kweekel) zijn in een extra vergadering van de Verenigde Vergadering benoemd tot heemraad van waterschap Hollandse Delta. De andere kandidaten Leo Stehouwer (CDA) en Jantiene Fröling (ChristenUnie) kregen niet voldoende stemmen in een sterk verdeeld algemeen bestuur.

Vooralsnog vormen Van der Drift en Wagemakers met dijkgraaf Jan Bonjer het interim-college van het waterschap. Het bureau dat door het waterschap is ingehuurd voor de selectie gaat nu op zoek naar externe kandidaten die het dagelijks bestuur van het waterschap moeten aanvullen, conform de afspraken over de benoemingsprocedure die eerder zijn gemaakt in de Verenigde Vergadering.

Het afwijzen van Stehouwer en Fröling is een nieuw hoofdstuk in de bestuurlijke crisis die al lang gaande is in Zuid-Holland. In de vergadering over de nieuwe kandidaten voor het dagelijks bestuur bleek dat tegenstellingen en onderling wantrouwen onverminderd voortduren en dat het algemeen bestuur er niet in slaagt ‘om over de eigen schaduw heen te stappen’ om zo 'bestuurlijke rust' te creëren.

Goed genoeg
De beide afgewezen kandidaten waren in de selectieprocedure met een uitgebreid assessment goed genoeg bevonden. “Zij worden - op basis van de kwaliteiten die zij hebben laten zien - capabel geacht om de functie van heemraad uit te oefenen”, schrijft het bureau PublicSpirit dat de selectie en voordracht deed.

Er deden tien interne kandidaten mee aan de procedure, van wie drie zich terugtrokken. In de selectie werd gekeken naar individuele kwaliteiten en de wil om samen te werken. De kandidaten werden bovendien uitgebreid getest op persoonlijkheidskenmerken die van belang zijn om invulling te geven aan goed bestuur. De vier voorgedragen kandidaten werden geschikt geacht om als team aan de slag te gaan en de verstoorde samenwerking tussen het dagelijks bestuur en de Verenigde Vergadering te herstellen, aldus het bureau.

Geslachtofferd
De Verenigde Vergadering dacht daar dus anders over. Stehouwer en Fröling kregen niet voldoende steun, Wagemakers kreeg de kleinst mogelijke meerderheid, Van der Drift scoorde 19 stemmen voor en 10 tegen. Stehouwer, die in maart opstapte als heemraad, kreeg met 17 stemmen tegen en 12 voor niet de vereiste steun in het algemeen bestuur. “Ik denk dat ik geslachtofferd ben, omdat ik in het vorige college zat'', stelde de bestuurder vast.

Piet Kome vk vrij Piet KomePiet Kome (Waterschapspartij Hollandse Delta), die evenals Stehouwer eerder dit jaar aftrad als heemraad, noemde de gang van zaken 'een fantastische soap' en 'gratis cabaret', want ‘veel verder zijn we met z’n allen niet gekomen’. Waarbij hij voorrekenende wat de bestuurscrisis het waterschap sinds september vorig jaar heeft gekost aan extra bestuurlijke uitgaven: "Dat is anderhalf miljoen euro. Tjonge, jonge, wat zijn we belangrijk."

 

MEER INFORMATIE
Hollandse Delta zet volgende stap om uit bestuurlijke crisis te komen

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoeveel energie kost dit?
Dag Pieter, Als eerste is natuurlijk belangrijk dat de kappers dit niet op een sloot of ander oppervlaktewater lozen. Het zal niet vaak gebeuren, maar wellicht dat er thuiskappers zijn zonder aansluiting op het gemeentelijk riool? Ammonium is erg vervelend voor alles wat er in het oppervlaktewater leeft, het is acuut toxisch. Zeker als dit bij het wassen van haar samen met shampoo geloosd wordt dan is dat niet ok. Als het via een septic tank geloosd wordt dan lijkt me dat ook niet een goed idee.
Bij lozing op het gemeentelijk riool wordt het afgevoerd naar de riiolwaterzuivering. Deze is prima in staat om ammonium biologisch om te zetten. Eerst naar het veel minder toxische nitraat en vervolgens naar onschadelijk stikstofgas.
Ik zou niet aanraden om overtollige voorraad door het riool te spoelen, maar bij normaal gebruik van in Europa goedgekeurde middelen dan is lozing op het gemeentelijk riool de meest logische route.
Misschien een (domme) vraag, maar kappers lozen ook ammoniak in het rioolwater met het permanent vloeistof met als ingrediënten: aqua ~ ammonium thioglycolate ~ cyclomethicone ~ ammonium bicarbonate ~ urea ~ ammonium hydroxide ~ amodimethicone ~ ethylhexanediol ~ etidronic acid ~ potas sium cocoyl hydrolyzed collagen ~ polyquatern ium-6 ~ parfum ~ CI 61565 ~ CI 12700) en een fixeer proces met als ingrediënten( aqua ~ hydrogen peroxide ~ cocamine oxide ~ phosphoric acid ~ polyquaternium-6 ~ cetrimonium chloride ~ methylparaben ~parfum.
Heeft dit ook nog invloed op de ammoniumnorm?
Pieter Patje
Adviesgroep Duurzame Kappers
Wat is het risico voor Nederland tgv de waterwinning?
Ik ben bang voor dijkinstabiliteit en gevaarlijke grond zakkingen net als de aardbevingen in Groningen.
Erik
We profileren ons wereldwijd als waterland, hebben de grootste rivieren van Europa door ons land lopen, we zitten vol met de meest innovatieve watertechnologie leveranciers van de wereld en staan aan alle kanten (tot boven ons hoofd) in het water. Dat wij als een van de modernste en rijkste landen in de wereld nog dit soort berichten nodig hebben om de maatschappij wakker te schudden is schrijnend.
Er is geen enkel gebrek aan water in Nederland, noch aan technologie en bedrijven (waarvan Twente een aantal van de beste heeft) om dit zelf gecreëerde probleem op te lossen. Het enige dat ontbreekt is (politieke) daadkracht en visie om duurzame waterkringlopen te maken, nieuwe bronnen te vinden, te hergebruiken en valoriseren, met innovatieve en klassieke technologieën en eigen bedrijven. Maar als het allemaal, ook lekker Nederlands, niets mag kostten, dan is dit het zoveelste onderwerp waar we als braafste jongetje voorin de klas zitten, maar eigenlijk alleen maar dikke onvoldoendes halen.
Ik zie deze berichten al jarenlang elke nieuwe lente/zomer in alle (vak)bladen staan; het is onwil en niet onbekwaamheid dat ze blijven. BV Nederland staat te popelen om deze, en andere dossiers op te lossen met de mooiste innovatieve technologieën en nieuwe business modellen. Wanneer we de knop omzetten van "kan niet" naar "wil wel" dan zijn wij binnen no time echt het wereldwijde watertechnologie toonbeeld dat we nu al internationaal pretenderen te zijn.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.