Henk van der Drift (bedrijven) en Harry Wagemakers (Groep Wagemakers-Kweekel) zijn in een extra vergadering van de Verenigde Vergadering benoemd tot heemraad van waterschap Hollandse Delta. De andere kandidaten Leo Stehouwer (CDA) en Jantiene Fröling (ChristenUnie) kregen niet voldoende stemmen in een sterk verdeeld algemeen bestuur.

Vooralsnog vormen Van der Drift en Wagemakers met dijkgraaf Jan Bonjer het interim-college van het waterschap. Het bureau dat door het waterschap is ingehuurd voor de selectie gaat nu op zoek naar externe kandidaten die het dagelijks bestuur van het waterschap moeten aanvullen, conform de afspraken over de benoemingsprocedure die eerder zijn gemaakt in de Verenigde Vergadering.

Het afwijzen van Stehouwer en Fröling is een nieuw hoofdstuk in de bestuurlijke crisis die al lang gaande is in Zuid-Holland. In de vergadering over de nieuwe kandidaten voor het dagelijks bestuur bleek dat tegenstellingen en onderling wantrouwen onverminderd voortduren en dat het algemeen bestuur er niet in slaagt ‘om over de eigen schaduw heen te stappen’ om zo 'bestuurlijke rust' te creëren.

Goed genoeg
De beide afgewezen kandidaten waren in de selectieprocedure met een uitgebreid assessment goed genoeg bevonden. “Zij worden - op basis van de kwaliteiten die zij hebben laten zien - capabel geacht om de functie van heemraad uit te oefenen”, schrijft het bureau PublicSpirit dat de selectie en voordracht deed.

Er deden tien interne kandidaten mee aan de procedure, van wie drie zich terugtrokken. In de selectie werd gekeken naar individuele kwaliteiten en de wil om samen te werken. De kandidaten werden bovendien uitgebreid getest op persoonlijkheidskenmerken die van belang zijn om invulling te geven aan goed bestuur. De vier voorgedragen kandidaten werden geschikt geacht om als team aan de slag te gaan en de verstoorde samenwerking tussen het dagelijks bestuur en de Verenigde Vergadering te herstellen, aldus het bureau.

Geslachtofferd
De Verenigde Vergadering dacht daar dus anders over. Stehouwer en Fröling kregen niet voldoende steun, Wagemakers kreeg de kleinst mogelijke meerderheid, Van der Drift scoorde 19 stemmen voor en 10 tegen. Stehouwer, die in maart opstapte als heemraad, kreeg met 17 stemmen tegen en 12 voor niet de vereiste steun in het algemeen bestuur. “Ik denk dat ik geslachtofferd ben, omdat ik in het vorige college zat'', stelde de bestuurder vast.

Piet Kome vk vrij Piet KomePiet Kome (Waterschapspartij Hollandse Delta), die evenals Stehouwer eerder dit jaar aftrad als heemraad, noemde de gang van zaken 'een fantastische soap' en 'gratis cabaret', want ‘veel verder zijn we met z’n allen niet gekomen’. Waarbij hij voorrekenende wat de bestuurscrisis het waterschap sinds september vorig jaar heeft gekost aan extra bestuurlijke uitgaven: "Dat is anderhalf miljoen euro. Tjonge, jonge, wat zijn we belangrijk."

 

MEER INFORMATIE
Hollandse Delta zet volgende stap om uit bestuurlijke crisis te komen

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Mooi initiatief. Kijk bij het opstellen van de kosten niet alleen naar die van een dergelijk installatie maar ook naar de maatschappelijke kosten als niets doet.
Ik begrijp niet waarom voedselzekerheid geborgd zou moeten zijn. Als dat zo is, dan moeten we sierteelt, als bloembollen en lelies, niet meer subsidiëren en er voor zorgen dat de landbouw voedsel voor mensen produceert, en niet voor dieren.
@Hans MiddendorpBen het de laatste tijd niet vaak met je eens, maar deze keer wel. Terechte vragen, want ik vind het ook een vaag en ongrijpbaar verhaal.
In de titel staat: "cultuurverandering nodig". Uit de tekst blijkt dat er een transitie nodig is (niet verwonderlijk) en dat er gewerkt wordt aan een "routekaart'. Maar wat zijn nou precies de (tussen) resultaten en welke cultuurverandering is er nodig?
In Duitsland en Zwitserland is de nodige ervaring met gepatenteerde activated cokes reactor technologie. Die lijkt zelfs PFAS biologisch af te breken.
Dit zou voor Delfland en anderen een goede oplossing kunnen zijn.....

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!