secundair logo knw 1

Roelof Kruize

Roelof Kruize heeft zich in zijn rol als algemeen directeur van Waternet niet schuldig gemaakt aan belangenverstrengeling. Dat stelt het stichtingsbestuur van Waternet op basis van een onderzoek. Er is geen sprake van onrechtmatig handelen geweest en ook zijn er geen integriteitskaders geschonden door Kruize, aldus het bestuur in een brief aan de gemeente Amsterdam en het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht.

Aanleiding voor het onderzoek was een artikel in de NRC met als kop 'Oud-Waternetbaas gunde jarenlang klussen aan familie'. In zijn jaren als directeur van het Amsterdamse watercyclusbedrijf Waternet liet Kruize, aldus NRC, congressen organiseren door het congresbureau Moorga. Daarvan was hijzelf vennoot samen met zijn vrouw, zoon en diens vrouw. Ook het Koninklijk Nederlands Waternetwerk, waar Kruize voorzitter van was, schakelde het bedrijf in voor de organisatie van evenementen, aldus NRC. De krant stelde vast dat er sprake was van belangenverstrengeling.

Onafhankelijk onderzoek
Het stichtingsbestuur vond de aantijging zo zwaar dat het besloot tot ‘een deskundig, grondig en onafhankelijk onderzoek'. Bureau Necker van Naem voerde het uit. Daarbij werd niet alleen gekeken naar de mogelijke belangenverstrengeling van Kruize, maar ook naar de integriteitszorg binnen Waternet, het watercylusbedrijf waarin de gemeente en het waterschap samenwerken aan de uitvoering van watertaken.

Het onderzoeksbureau is tot de conclusie gekomen dat er geen sprake is geweest van belangenverstrengeling. Medewerkers van Waternet werden niet ingezet voor het organiseren van congressen en de inzet van bureau Moorga voor ondersteunende werkzaamheden bij watergerelateerde congressen was bekend. Er was geen sprake van onrechtmatig handelen en Kruize heeft de integriteitskaders en de ambtseed niet geschonden, aldus het onderzoek. Hiermee worden de beweringen uit het NRC-artikel ontkracht, schrijft het stichtingsbestuur.

Integriteitszorg
Onderdeel van het onderzoek betrof ook de vraag welke controlemechanismen er zijn of ontwikkeld kunnen worden om te voorkomen dat belangenverstrengeling binnen Waternet plaatsheeft. Het bureau komt tot de conclusie dat alle noodzakelijke voorwaarden voor integriteitszorg aanwezig zijn, maar deze kunnen wel beter gecoördineerd en ‘structureel procesmatig’ geborgd worden.

Een van de aanbevelingen is dan ook dat de stichting een eigen integriteitsorganisatie opzet. Ook moet het integriteitsbewustzijn in de organisatie worden verbeterd, moet er een screeningsbeleid voor het personeel komen en is een duidelijk kader voor het melden van nevenfuncties gewenst.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    Wim Denneman · 5 months ago
    Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest. 
De heer Revis is afkomstig uit een openlijk natuurvijandige partij als de VVD. Ook als wethouder RO in Den Haag is van hem geen enkel, ik herhaal, geen enkel groen feit bekend, tenzij ik iets heb gemist. SBB heeft zware klappen opgelopen door de Bleker-bezuinigingen. Zo is in de provincie Zuid-Holland de subsidie voor onderhoud en beheer gedaald van 45% naar 25%. SBB staat op het punt om natuur- en recreatiegebieden af te sluiten. Om in kabinetstermen te spreken een natuurcrisis. Ondanks dat we van de heer  Revis qua achtergrond niets mogen verwachten, zou hij, je weet het maar nooit, juist vanwege zijn achtergrond, SBB goede diensten kunnen bewijzen. Ik wens hem uiteraard veel succes en waar wij als KNNV-afdelingen Zuid-Holland kunnen steunen, zullen we dat beslist doen.
Huub van 't Hart, secretaris Natuurbescherming KNNV Natuurlijk Zuid-Holland
Dat klinkt allemaal mooi, maar wat als er in de tussentijd een zware storm met hoog water langskomt? Jullie spreken jezelf gewoon tegen. Jullie zeggen dat de duinen, om de veiligheid te waarborgen,  minimaal 7,64m hoog en 43 meter breed moeten zijn. Dat zijn die z.g. 'kerven' absoluut niet. Maar dat zou geen probleem zijn, want de golven doven uit op het oplopende profiel. Hoe kunnen beide beweringen tegelijkertijd waar zijn? Graag een goed onderbouwde reactie. 
Goed dat je dit doet Jelmer. Er zit zoveel kennis verstopt in het verleden. Door daar goed naar te kijken kun je waardevolle oplossingen in het heden creëren 👍🏼erfgoedstichting De Hollandse Cirkel (www.hollandsecirkel.nl)  werkt er al jaren aan om de historie van de geodesie/landmeetkunde/geo-informatie te kunnen ontsluiten naar het heden en de toekomst. 
@H2O redactie Geachte Redactie, dank voor uw correctie en web-site verwijzing naar de Piekberging.
Nu de dijken goed met gras begroeid zijn, test Rijnland de Piekberging Haarlemmermeer in Buitenkaag van donderdag 7 tot en met dinsdag 19 november. We vullen en legen de piekberging één keer om er zeker van te zijn dat alles goed werkt. Volg de test live via de livestreams