secundair logo knw 1

De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) is fel gekant tegen de veranderingen in de waterschapsbelastingen die de Unie van Waterschappen onlangs presenteerde in een conceptvoorstel. De NAV noemt het voorstel geldklopperij en gaat in het gesprek met de Unie om veranderingen te bewerkstelligen.

De Commissie Aanpassing Belastingstelsel van de Unie van Waterschappen deed eind vorig jaar een conceptvoorstel voor een nieuw, toekomstbestendiger belastingstelsel. De nieuwe opzet zou belastingbetalers meer economische prikkels moeten geven om duurzaam met water om te gaan.

Geert Dubben, bestuurslid van de NAV is niet tevreden met de voorgenomen veranderingen. Volgens hem moet de landbouw in de toekomst aanzienlijk meer gaan bijdragen. "Voor een gemiddeld agrarisch bedrijf kan het zomaar een verdubbeling van de kosten opleveren, afhankelijk van de manier waarop het conceptvoorstel wordt uitgewerkt. Dat is onaanvaardbaar. We zijn niet tegen het principe dat de vervuiler moet betalen, maar we willen niet gaan betalen voor vervuiling die we niet veroorzaakt hebben."

Tot nu toe gold dat nutriëntenemissie van de landbouw aangemerkt werd als diffuse bron. Daar werd geen belasting op geheven. In de nieuwe plannen zou dat veranderen. "Maar dat is alleen maar eerlijk als dan heel precies wordt gekeken waar de vervuiling vandaan komt: welke bronnen veroorzaken wat? Men kiest nu voor een omslagmethode die de rekening automatisch bij de boeren legt. Dus komen ook kosten bij ons terecht, die we niet veroorzaken. Dat is geldklopperij."

Om te kunnen achterhalen wie nu precies verantwoordelijk is voor welke lozingen op het water, gaan leden van het NAV nu samen met TNO zelf metingen verrichten. "Wij pleiten er al langer voor dat er meer onderzoek wordt gedaan om de precieze bronnen van vervuiling te achterhalen. Daarom nemen we nu het heft in eigen hand. Wij zijn er namelijk van overtuigd dat het wel mogelijk is om de bronnen van vervuiling 1 op 1 in kaart te brengen en dat zou een eerlijker belastingsysteem mogelijk maken."

De NAV, en ook medestrijder LTO Nederland, zijn nog in gesprek met de Unie van Waterschappen over de voorgenomen veranderingen in het belastingstelsel. "Gelukkig zijn we uitgenodigd om onze kant van het verhaal te belichten". Die kans grijpen we met beide handen aan. Het is altijd goed om de dialoog open te houden. Het liefst zouden we zien dat er niets verandert aan het huidige systeem, maar in elk geval hopen we met onze gefundeerde kritiek te laten zien dat het zo echt niet kan."

"Op dit moment is een consultatieronde aan de gang, juist om de reacties van en het draagvlak onder alle stakeholders te peilen," zegt Judith de Jong van de Unie van Waterschappen. "De kritiek van de akkerbouwers is bekend bij de commissie, maar die gaat nu niet in op discussiepunten. "In de consultatieronde verzamelt de commissie alle reacties en gaat deze meewegen in maart te komen tot een eindadvies."

Op de website van de Commissie Aanpassing Belastingstelsel vindt u conceptvoorstel en meer informatie over de consultatieronde

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!
Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.