0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Na waterschap Aa en Maas is nu ook waterschap Amstel, Gooi en Vecht aandeelhouder geworden van AquaMinerals. AGV is onderdeel van het Amsterdamse waterbedrijf Waternet dat al lid is van het samenwerkingsverband voor de afzet van grondstoffen uit water.

Met de participatie in AquaMinerals wil AGV ‘rendabele en duurzame afzetkanalen’ voor de geproduceerde rest- en grondstoffen realiseren, om zo het doel te bereiken om in 2020 volledig duurzaam te werken. “Daarbij kunnen we optimaal gebruik maken van de expertise van AquaMinerals”, zegt het schap in een persverklaring.

Op dit moment produceert AGV al veel rest- en grondstoffen. Bijvoorbeeld struviet op de rioolwaterzuivering in Amsterdam West. “Ook willen we gedroogd slib gaan gebruiken als brandstof voor de (cement)industrie, dat leidt tot minder uitstoot van CO2 en minder energiegebruik.”

Meer waterschappen
AGV en Aa en Maas zijn niet de enige waterschappen met de ambitie om aan te sluiten bij AquaMinerals. Begin dit jaar sprak directeur Olaf van der Kolk van AquaMinerals na toetreding van Aa en Maas de verwachting uit dat meer waterschappen aandeelhouder zouden worden van het samenwerkingsverband van de drinkwaterbedrijven.

In juni peilde H2O onder de waterschappen de belangstelling. Zes waterschappen bleken concrete interesse te hebben: De Dommel, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden, Amstel, Gooi en Vecht, Vallei en Veluwe en Wetterskip Fryslân.

Gesprekken
Van die zes heeft nu dus één waterschap de stap gezet. Van der Kolk stelt dat met nog een aantal andere waterschappen gesprekken worden gevoerd. “Het is nog steeds de verwachting en bedoeling dat meer waterschappen toetreden. Ik kan u niet zeggen met wie we hierover spreken. Er is nog niets formeels gebeurd en zoals u wellicht weet vragen dit soort trajecten om een zorgvuldige procedurele afhandeling.”

In de samenwerking met AGV zal AquaMinerals zorgdragen voor analyse, transport, opslag en verwerking (in- en verkoop) van de stoffen die het waterschap produceert. Verder zal AquaMinerals onderzoek doen om de reststoffen efficiënter en hoogwaardiger af te zetten. Het aandeelhouderschap geeft AGV voorts een stem in het bepalen van beleid, budgetten en strategie van het samenwerkingsverband.

 

MEER INFORMATIE
Het goud van AquaMinerals trekt


Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Bodemdaling en HWBP kunnen niet los van elkaar worden gezien. Bij de veronderstelling dat we in de delta blijven wonen zal het antwoord dan ook moeten zijn temporiseer dijkverhogen (draagvlak slappe bodem is beperkt) en druk het laag gelegen land geologisch op (ongeveer 1/3 deel NL) in het tempo van de zeespiegel stijging. Benut daarvoor de stoffen die we niet langer in de atmosfeer willen stoten (CO2) en bindt deze tot een slurry.
De wet van Pascal zal ons daarbij helpen, waarbij we feitelijk omkeren wat nu in de onttrekking van gas als bodemdaling herkennen. Ga over tot een programma dat gebouwen/huizen niet langer passief gefundeerd zijn, maar eenvoudig waterpas gesteld kunnen worden. Zie dit als een de komende eeuwen doorlopend programma zodat de delta veilig blijft, de rivieren weer geleidelijk onder maaiveld komen en het veenlandschap in zijn charme gepoogd kan worden gelijktijdig te behouden als Carbon link. Slappe bodem wordt dan zelf een non-onderwerp.
De kosten en middelen voor zo'n programma zullen het geleidelijk winnen van steeds hogere en middelen verslindende dijken en waterbouwkundige constructies (denk aan stormvloedkering), zoute kwel wordt stapsgewijs beheerst en de bodemvruchtbaarheid is verzekerd.
Zoek allianties met die partijen die nu aan de bron van de koolstof economie hebben gestaan. Zij beschikken over de juiste expertise om dit proces van dalen in stijging om te zetten en de diepe boring naar zeg drie km diepte veilig te openen, beheren en te sluiten.
Zoek kort gezegd het juist niveau en tijdschema om problemen in de badkuip te beheersen. Dat overstijgt de slappe bodem.
De technologie en ervaring zal wereldwijd toepasbaar zijn en een antwoord geven, anders dan simpel CO2 in de diepe bodem brengen.
Wat een informatie: "De grondwaterstanden zijn momenteel gemiddeld tot laag voor de tijd van het jaar. In de laaggelegen delen zijn ze normaal, maar in de hooggelegen zandgebieden nog altijd ‘zeer laag".. Laat toch eens wat grafieken zien!!!! Er wordt zoveel gemeten. En de deskundigen kunnen het uitleggen.
Het moet zijn community of practice, of die betreffende bouwmarkt moet hier bij betrokken zijn.
N2O + O3
Met ander woorden: lachgas afvangen en ozon toevoegen. O3 kun je maken uit restproduct bij waterstofproductie.
Dus oplosbaar dit probleem?
@Erik van LithWe hebben inderdaad ook designers in het project betrokken. Zij hebben ons geholpen door ons technieken aan te leren die zij gebruiken bij empathisch onderzoek: hoe kom je achter de drijfveren van mensen.
En in vijf gemeenten in Zuid-Nederland zijn ontwerpers met een concreet vraagstuk aan de slag gegaan, samen met ambtenaren en bewoners. Ze vonden het een heel leuk en interessant vraagstuk om aan te werken. Het heeft veel losgemaakt daardoor. We hebben veel van elkaar geleerd.
Als je meer wilt weten, neem dan even contact op met Dick of mij (Karla Niggebrugge, kniggebrugge@brabant.nl)

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het