secundair logo knw 1

Grondstoffen van AquaMinerals: kalkkorrels, waterijzer, ijzerpellets, filtergrind, struviet, humuszuren, poederkoolslib en kalkslib | Beeld H2O

Na waterschap Aa en Maas is nu ook waterschap Amstel, Gooi en Vecht aandeelhouder geworden van AquaMinerals. AGV is onderdeel van het Amsterdamse waterbedrijf Waternet dat al lid is van het samenwerkingsverband voor de afzet van grondstoffen uit water.

Met de participatie in AquaMinerals wil AGV ‘rendabele en duurzame afzetkanalen’ voor de geproduceerde rest- en grondstoffen realiseren, om zo het doel te bereiken om in 2020 volledig duurzaam te werken. “Daarbij kunnen we optimaal gebruik maken van de expertise van AquaMinerals”, zegt het schap in een persverklaring.

Op dit moment produceert AGV al veel rest- en grondstoffen. Bijvoorbeeld struviet op de rioolwaterzuivering in Amsterdam West. “Ook willen we gedroogd slib gaan gebruiken als brandstof voor de (cement)industrie, dat leidt tot minder uitstoot van CO2 en minder energiegebruik.”

Meer waterschappen
AGV en Aa en Maas zijn niet de enige waterschappen met de ambitie om aan te sluiten bij AquaMinerals. Begin dit jaar sprak directeur Olaf van der Kolk van AquaMinerals na toetreding van Aa en Maas de verwachting uit dat meer waterschappen aandeelhouder zouden worden van het samenwerkingsverband van de drinkwaterbedrijven.

In juni peilde H2O onder de waterschappen de belangstelling. Zes waterschappen bleken concrete interesse te hebben: De Dommel, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden, Amstel, Gooi en Vecht, Vallei en Veluwe en Wetterskip Fryslân.

Gesprekken
Van die zes heeft nu dus één waterschap de stap gezet. Van der Kolk stelt dat met nog een aantal andere waterschappen gesprekken worden gevoerd. “Het is nog steeds de verwachting en bedoeling dat meer waterschappen toetreden. Ik kan u niet zeggen met wie we hierover spreken. Er is nog niets formeels gebeurd en zoals u wellicht weet vragen dit soort trajecten om een zorgvuldige procedurele afhandeling.”

In de samenwerking met AGV zal AquaMinerals zorgdragen voor analyse, transport, opslag en verwerking (in- en verkoop) van de stoffen die het waterschap produceert. Verder zal AquaMinerals onderzoek doen om de reststoffen efficiënter en hoogwaardiger af te zetten. Het aandeelhouderschap geeft AGV voorts een stem in het bepalen van beleid, budgetten en strategie van het samenwerkingsverband.

 

MEER INFORMATIE
Het goud van AquaMinerals trekt


Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bestaat het dat dit maar door gaat en dat de overheid zo lankmoedig ermee om gaat? Sleep de vervuilers voor de rechter overheid!!
Deze gegevens geven een goed overzicht en een schrikbarend beeld van de huidige situatie. De Volksgezondheid staat op het spel. Waarom is er geen inspectie van de Volksgezondheid voor de Milieuhygiene die dit soort zaken bewaakt en binnen de rijksoverheid de plicht heeft en verantwoordelijkheid neemt tot nadere acties? Een dergelijke instantie is hard nodig en is van belang voor alle betrokken partijen incl. het bedrijfsleven. Ook voor de drinkwaterbedrijven moet het van groot belang zijn dat binnen de organisatie van de rijksoverheid een organisatie bestaat die de belangen van de drinkwaterbedrijven als onderdeel van de zorg voor de Volkgezondheid behartigt en een zelfstandige verantwoordelijkheid heeft los van de politieke waan van de dag.
Ben benieuwd of dit ook werkt op PFAS en PFOA?
Je merkt uit reactie van riviergemeenten - achteruitgang van het landschap - dat geld van bebouwing in dit risicogebied toch zwaar telt. Als Rijkswaterstaat zou ik zeggen tegen die eigenaren: zwemdiploma is vereist voor alle bewoners, bij paniek wordt geen hulp geboden, uw verzekering en u als eigenaar zijn 100% voor schade zelf verantwoordelijk.
Wat ik mis in dit stuk, is hoe dit principe in andere landen wordt gehanteerd. En hoe de stoffenreeks en analyse frequentie in andere landen is. Ook dat heeft natuurlijk forse invloed op dit statische principe.  Mijn gevoel is (en ik heb toch al een aantal impact analyses gedaan in andere EU landen) dat we met het verlaten van dit principe een fors aantal plaatsen stijgen op de eu ranglijst waterkwaliteit. Wordt het daarmee beter, nee, wordt de kwaliteit slechter, ook nee. Moeten we onverlet doorgaan met emissiebeperking, zeker.