0
0
0
s2smodern

Na waterschap Aa en Maas is nu ook waterschap Amstel, Gooi en Vecht aandeelhouder geworden van AquaMinerals. AGV is onderdeel van het Amsterdamse waterbedrijf Waternet dat al lid is van het samenwerkingsverband voor de afzet van grondstoffen uit water.

Met de participatie in AquaMinerals wil AGV ‘rendabele en duurzame afzetkanalen’ voor de geproduceerde rest- en grondstoffen realiseren, om zo het doel te bereiken om in 2020 volledig duurzaam te werken. “Daarbij kunnen we optimaal gebruik maken van de expertise van AquaMinerals”, zegt het schap in een persverklaring.

Op dit moment produceert AGV al veel rest- en grondstoffen. Bijvoorbeeld struviet op de rioolwaterzuivering in Amsterdam West. “Ook willen we gedroogd slib gaan gebruiken als brandstof voor de (cement)industrie, dat leidt tot minder uitstoot van CO2 en minder energiegebruik.”

Meer waterschappen
AGV en Aa en Maas zijn niet de enige waterschappen met de ambitie om aan te sluiten bij AquaMinerals. Begin dit jaar sprak directeur Olaf van der Kolk van AquaMinerals na toetreding van Aa en Maas de verwachting uit dat meer waterschappen aandeelhouder zouden worden van het samenwerkingsverband van de drinkwaterbedrijven.

In juni peilde H2O onder de waterschappen de belangstelling. Zes waterschappen bleken concrete interesse te hebben: De Dommel, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden, Amstel, Gooi en Vecht, Vallei en Veluwe en Wetterskip Fryslân.

Gesprekken
Van die zes heeft nu dus één waterschap de stap gezet. Van der Kolk stelt dat met nog een aantal andere waterschappen gesprekken worden gevoerd. “Het is nog steeds de verwachting en bedoeling dat meer waterschappen toetreden. Ik kan u niet zeggen met wie we hierover spreken. Er is nog niets formeels gebeurd en zoals u wellicht weet vragen dit soort trajecten om een zorgvuldige procedurele afhandeling.”

In de samenwerking met AGV zal AquaMinerals zorgdragen voor analyse, transport, opslag en verwerking (in- en verkoop) van de stoffen die het waterschap produceert. Verder zal AquaMinerals onderzoek doen om de reststoffen efficiënter en hoogwaardiger af te zetten. Het aandeelhouderschap geeft AGV voorts een stem in het bepalen van beleid, budgetten en strategie van het samenwerkingsverband.

 

MEER INFORMATIE
Het goud van AquaMinerals trekt


Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Op welke manier wordt dan fosfaat teruggewonnen?
Hoe bepaal je virusdeeltjes in een millimeter rioolwater?
Zou een milliliter niet handiger zijn?
Een korte reactie op de verklaring inzake duurzaamheid in dit artikel: “Diverse onafhankelijke berekeningen hebben aangetoond dat drogen en verbranden van RWZI slibben NIET de meest duurzame oplossing is. Bewering inzake CO2-uitstoot is zeer discutabel en er wordt geen rekening gehouden met de uitstoot van stikstof”. Mladen Filipan, VSGM (MID MIX).
Mooi dat de dreiging van een landelijk watertekort voorbij is en dat er weer voldoende water Nederland binnenkomt. Waarmee evenwel helaas alleen Europees Nederland bedoeld wordt. Geen woord over Caribisch Nederland (Bonaire, Saba en Sint-Eustatius) dat nu al bijna tien jaar ook een deel van Nederland is. En mocht dit deel niet binnen de verantwoordelijkheid van RWS en LCW vallen, ook dan ware sprake te zijjn van Europees Nederland in hun berichten.
Goede dag, ik heb uw verslag gelezen over het afvalwater op de Oude Rijn bij Katwijk. Ik woon zelf aan de Zandsloot te Katwijk een aftakking van de Oude Rijn. Hoe kom ik te weten of deze Zandsloot geschikt is om te zwemmen? Ik zwem regelmatig. Is dit mogelijk met gebruik maken van een swimsuit en oog bescherming.
De Zandsloot is ongeveer 8 meter breed en ongeveer 400 meter lang, met aan de uitlopen de Oude Rijn.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.