secundair logo knw 1

Onderzoekers van Wageningen University en de Radboud Universiteit onderzochten hoe ongewervelde waterdiertjes en planten een bijdrage kunnen leveren aan de waterzuivering. Wat blijkt: planten zijn in staat voedingsstoffen uit het water te halen en de diertjes kunnen een deel van het slib opruimen.

Na het zuiveren van afvalwater blijft er bij de rioolwaterzuiveringen slib achter. Dit opruimen of verwerken is een kostbare klus. De onderzoekers van de WUR bekeken hoe waterdiertjes een bijdrage kunnen leveren aan het opruimen van dit slib. “We hebben drie verschillende diertjes, wormpjes, dansmuglarven en slakken, in alle mogelijke combinaties losgelaten op het slib van drie verschillende zuiveringen”, legt WUR-onderzoeker Tom van der Meer, die binnenkort promoveert op dit onderzoek, uit.

Tom van der MeerTom van der MeerHet doel van ons onderzoek was op een technische manier kijken naar de effecten van samenwerking tussen de verschillende organismen op de zuivering. “Dit om de zelfreinigende processen die normaal in de natuur plaatsvinden al op de zuivering uit te voeren onder gecontroleerde en geoptimaliseerde omstandigheden”, zegt Van der Meer.

De onderzoekers zagen dat de samenwerking tussen de verschillende diertjes een positief effect heeft. “Hoe viezer het slib, hoe effectiever de samenwerking tussen de drie verschillende diertjes was. Bijkomend voordeel was nog dat het gegraaf van de dieren zorgt voor genoeg zuurstof in het slib. Dat voorkomt methaanvorming.”

Op zichzelf genomen waren de dansmuglarven het meest succesvol. Slib met deze larven erin brak wel vijf keer sneller af dan slib waar ze niet in zaten. “Leuk is ook dat de zware metalen uit het slib, grotendeels achterbleven in het poppenhuidje dat de larven afleggen als ze uitkomen. Dat betekent dat je schone muggen overhoudt.”

Het onderzoek van de Radboud Universiteit was gericht op het verwijderen van voedingsstoffen uit het afvalwater met behulp van planten. Van der Meer: “Ook daar zijn positieve resultaten geboekt. Daarom gaan we opschalen en de zuiveringsmethoden met planten en dieren combineren. Dat doen we samen met twee waterschappen, HHNK en HDSR.”

De waterschappen werken aan een testinstallatie die circa 75 kuub afvalwater per dag gaat zuiveren met behulp van de bevindingen uit dit onderzoek. “Natuurlijk zijn er nog open vragen en als onderzoeker wil je altijd meer weten. Maar ik ben er echt overtuigd dat deze methode op een relatief goedkope en energiezuinige manier een bijdrage kan leveren aan het verwerken van het restslib op de zuiveringen.”

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.
In 100 jaar slechts 25cm liniair en geen 200cm dat is eindelijk goed nieuws!!