secundair logo knw 1

23 mei | Voor het succes van de Blue Deal - ‘20 miljoen mensen in 40 stroomgebieden wereldwijd helpen aan schoon, voldoende en veilig water’ - zijn vrouwen belangrijk. Hoe worden hun specifieke belangen in irrigatie, waterbeheer, drinkwater en sanitatie geborgd? Hoe gaan vrouwen -daar en hier- een bijdrage leveren aan het realiseren van de Blue Deal? Netwerkbijeenkomst 'Women in Blue' mmv Yvette van Dok, op 23 mei in Rotterdam

Blue Deal 2018-2030

blue deal‘20 miljoen mensen in 40 stroomgebieden wereldwijd helpen aan schoon, voldoende en veilig water’ Dat is de grote doelstelling van de kersverse Blue Deal 2018-2030, bekrachtigd door de Unie van Waterschappen en Ministeries.

Bij de inrichting van de organisatie wordt gestreefd naar een gelijke verdeling van mannen en vrouwen, op alle niveaus. Dit wordt nog een hele uitdaging. De vertegenwoordiging van vrouwen binnen de waterschappen blijft nu nog achter. Het aandeel vrouwen dat internationaal actief is, is nog kleiner.

Vrouwen en de Blue Deal

Voor het succes van de Blue Deal zijn vrouwen belangrijk. Van die 20 miljoen mensen in de stroomgebieden zijn zeker 10 miljoen vrouwen en meisjes. Wat is hun specifieke belang bij goed waterbeheer? Hoe gaan zij betrokken worden bij dit programma? Ook zij willen gehoord worden, mee kunnen beslissen en zorgen voor innovaties die specifiek op hen zijn afgestemd. Dit klinkt vanzelfsprekend maar dat is het niet. Vrouwen worden nog steeds over het hoofd gezien.

Voorbeelden van onderneemsters wereldwijd

Tijdens deze netwerkbijeenkomst neemt Yvette van Dok je mee naar o.a. Indonesië, Mozambique, Uganda, Zimbabwe, Georgië, Peru in verhalen over haar eigen werkpraktijk. Over de betrokkenheid van boerinnen bij irrigatieprojecten. Over de rol van vrouwen in water en sanitatie. En over de enorme kracht van vrouwelijke ondernemers die vanuit hun eigen talent ongelooflijke veranderingen teweegbrengen.

blue deal2Daar blijft het deze middag niet bij. We gaan ook met elkaar in gesprek. Over allerlei vragen. Wat kun je leren voor je eigen werk- en leefwereld hier in Nederland van deze vrouwen elders op de wereld? Zie je een rol voor jezelf, klein of groot, in het hele speelveld van internationaal waterbeheer?

Wat is er nodig voor een succesvolle Women in Blue Deal? Laat je inspireren door een andere blik op de wereld, of een blik op een andere wereld!

KNW Werkgroep Vrouwen in Waterbeheer verwelkomt je graag bij deze netwerkbijeenkomst op woensdagmiddag 23 mei 2018, bij het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard in Rotterdam. Voor drankjes en hapjes wordt gezorgd.

netwerkbijeenkomst: Women in Blue

  • datum: woensdag 23 mei 2018
  • tijd: 15:00-18:00 uur
  • locatie: hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard
  • adres: Maasboulevard 123, Rotterdam
  • doelgroep: vrouwen die (net)werken aan water
  • deelname: gratis
  • aanmelden: via het registratieformulier

Organisatie
KNW werkgroep Vrouwen in Waterbeheer

Achtergrond spreekster
yvette van dokYvette van Dok (1963) studeerde Business and Consumer Science aan de Landbouw Universiteit in Wageningen. Na een internationale periode van 15 jaar als project manager en gender expert in Latijns Amerika, Afrika en Azië is zij in 2003 in Nederland haar eigen bedrijf gestart. Met Co-Motion Consult richt zij zich op de ontwikkeling en coördinatie van (internationale) projecten, bedrijfsadvisering, training en coachen van individuen en teams in de private sector en overheid. Zij gelooft er sterk in dat ieder mens een uniek talent heeft. Herkenning en inzet van dit natuurlijk talent is de beste manier om een succesvolle professional te worden. Haar eigen talent is “mensen in beweging zetten”. Zij ondersteunt professionals en ondernemers in de ontwikkeling van hun talent en de realisatie van hun idealen en doelstellingen. Yvette weet door een nuchtere en pragmatische manier van kijken de juiste vragen te stellen, waardoor mensen, teams en organisaties (weer) in beweging komen.
In Nederland heeft zij trajecten gedaan met teams van o.a. Staatsbosbeheer, Waterschap Rivierenland, Gemeente Amsterdam, TNO, Neckermann, Natuurmonumenten. Samen met haar collega Karen Kammeraat (Nyota) heeft zij het Briljante Onderneemster programma ontwikkeld. Dit is een talent-in-business programma specifiek voor vrouwelijke ondernemers wereldwijd. Zij hebben projecten uitgevoerd in o.a. Uganda, Zimbabwe, Macedonië, Albanië, Kosovo, het Midden-Oosten en Georgië. Deze trajecten zijn uitgevoerd in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.