0
0
0
s2sdefault

Wie oorlogen en conflicten kan voorspellen, kan ze voorkomen of er in elk geval op anticiperen. Met dit idee in het achterhoofd ontwikkelde het Water, Peace and Security partnerschap een hulpmiddel om – tot twaalf maanden vooruit – te ontrafelen waar ter wereld het risico op water gerelateerde conflicten toeneemt.

Tekst Kees Jan van Kesteren

De WPS Global Early Warning Tool combineert politieke, economische, sociale en demografische factoren met water gerelateerde variabelen, bijvoorbeeld waterschaarste en mislukte oogsten. Dat doet de tool voor Afrika, het Midden-Oosten en Zuid- en Zuidoost-Azië. 

DEF Rolien Sasse.jpg 200 vk Rolien Sasse“Het is bekend dat er correlaties bestaan tussen waterschaarste en conflict. Maar hoe die verbanden exact lopen, welke factoren allemaal meespelen, is heel complex en verschilt per locatie”, zegt Rolien Sasse. Als extern adviseur is Sasse van begin af betrokken bij het Water, Peace and Security partnerschap. “Door die correlaties te ontrafelen, zijn we erin geslaagd te definiëren wanneer waterproblemen leiden tot conflicten.”