0
0
0
s2sdefault

Nijhuis Industries, Paques en Econvert. Drie bedrijven uit de top van de Nederlandse watertechsector. In 2020 gingen ze over in buitenlandse handen. Al langer zijn internationale concerns hier op overnamepad. Staan we nu met 3-0 achter? Of is het een win-win?

Tekst Hans Oerlemans

Wie naar recente en eerdere overnames (Norit, IMT) kijkt, ziet een duidelijk patroon. Het gaat om bedrijven met geavanceerde technologieën voor de behandeling van drink-, afval en vooral proceswater. Verder betreft het ‘vriendelijke’ overnames in samenspraak met eigenaren en directies. De overnemende partij is een internationale branchegenoot (weliswaar vele keren groter) die met de acquisitie de eigen portfolio wil versterken.

“Overnames zijn van alle tijden”, zegt Hein Molenkamp, directeur van Water Alliance. “Het is positief dat Nederlandse bedrijven zo de aandacht trekken in het buitenland. We doen kennelijk iets heel goed. Dit zijn strategische investeringen. Voor het snelle geld stap je niet in watertechnologie. Dus geen Hema-achtige toestanden met durfinvesteerders die bedrijven volhangen met schulden, de boel opsplitsen en doorverkopen.”

“Nijhuis Industries en Paques krijgen onder de nieuwe eigenaar de ruimte om te groeien en nieuwe producten te ontwikkelen. In deze sector zijn kenniswerkers cruciaal, dat maakt de kans dat overgenomen bedrijven worden uitgekleed klein. Integendeel, ze moeten juist aantrekkelijk blijven, anders vertrekken de beste mensen.”

Molenkamp Nijhof Van der Meer