secundair logo knw 1

In Twente verzakken honderden huizen na baggerwerkzaamheden in en rond het Twents kanaal. Woningen achter de Lekdijk kampen met hetzelfde euvel sinds een deel van de dijk is versterkt. Stefan van Baars, voormalig hoogleraar grondmechanica en funderingstechniek, schiet de gedupeerden te hulp en zet zijn tanden in beide dossiers.

Tekst: Dorine van Kesteren

December 2020. Stefan van Baars stapt in de auto en rijdt van zijn huis in Zuid-Frankrijk naar Twente. In de krant heeft hij gelezen over de problemen bij het kanaal Almelo-De Haandrik. Honderden huizen zijn daar verzakt nadat de provincie Overijssel werkzaamheden aan het kanaal heeft laten verrichten. Van Baars wil er eens poolshoogte nemen.

Hij gaat op de bonnefooi, het enige wat hij heeft is het adres van een voormalig voorzitter van de stichting waarin de getroffen bewoners zich hebben verenigd. Eenmaal op zijn bestemming belt hij aan, legt uit wie hij is en nog voordat hij is uitgesproken, zegt de man die de deur opent: komt u alstublieft binnen. “We hebben uitgebreid met elkaar gepraat en ik ben bij talloze bewoners thuis gaan kijken. Nou, daar heb ik in één dag meer schade gezien dan in mijn hele carrière”, zegt Van Baars ruim een half jaar later.