0
0
0
s2sdefault

De 17 duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties moeten van de wereld een betere plek maken. Stip op de horizon: 2030. Nog 10 jaar te gaan. De vraag is: schiet het een beetje op met de implementatie? Kees van Leeuwen deed samen met Bryony Essex en Stef Koop onderzoek naar SDG 6 (schoon drinkwater en goede sanitatie) en zegt: zonder goede diagnoses en adequate monitoring van de voortgang wordt de invoering van SDG 6 een ramp.

Tekst Bert Westenbrink

SDG 6 800 SDG 6, een van de 17 ontwikkelingsdoelen van de Verenigde NatiesKees van Leeuwen zoekt een lege en stille vergaderruimte in het gebouw van KWR, het wateronderzoeksinstituut waaraan hij is verbonden als Chief Science Officer. De wetenschapper die tevens hoogleraar Water Management and Urban Development is aan de Universiteit Utrecht, gaat vertellen over zijn onderzoek naar de implementatie van SDG 6. 

Hij deed dat eerder in Amsterdam, tijdens de Amsterdam International Water Week in november. De organisatie van de AIWW had hem gevraagd onderzoek te doen naar de implementatie van SDG 6. In een zaaltje van het RAI-congrescentrum presenteerde de onderzoeker zijn bevindingen voor een gezelschap van enkele tientallen mensen.

De onderzoeker ging niet voorbij aan het goede van de duurzaamheidsdoelstellingen en wat er bereikt is, maar stelde vervolgens vast dat dat niet genoeg is. Zijn presentatie was een waarschuwing: zonder goede diagnoses en adequate monitoring van de voortgang wordt de invoering van SDG 6 ‘een ramp’.