Een nieuw verhaal voor de toekomst van Nederland met natuur in de hoofdrol. Optimaal inzetten van elke druppel water is een belangrijk uitgangspunt. Daarmee heeft een groep Wageningse onderzoekers heel wat tongen losgemaakt. “De uitnodigingen voor gesprekken vliegen ons om de oren.”

Tekst: Hans Klip | Beeld: Wageningen Environmental Research

Zij hoopten met hun visiedocument Een natuurlijkere toekomst voor Nederland in 2120 een rimpeltje in het water te veroorzaken. Het is wel wat meer dan dat geworden. “We hebben via sociale media 5,3 miljoen mensen bereikt”, zegt Tim van Hattum. “De groene kern van ons verhaal spreekt velen erg aan.”

“We hebben ongelooflijk veel reacties gekregen”, voegt Michaël van Buuren eraan toe. “Ook uit werelden buiten onze eigen bubbel. Al in de eerste week was er aandacht voor onze visie op de sites van Linda, Geen Stijl en Reddit. En het tv-programma Man bijt Hond maakte een aflevering over klimaatvluchtelingen uit het westen. Er blijkt grote behoefte te zijn aan een aantrekkelijk perspectief op de toekomstige inrichting van Nederland.”