0
0
0
s2sdefault

Het is niet of-of, maar en-en: we moeten ons aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering én de uitstoot van broeikasgassen beperken. Dat zegt Patrick Verkooijen, die in januari met zijn Global Center on Adaptation de eerste mondiale top over klimaatadaptatie organiseerde. ‘De risico’s van de steeds vaker optredende weersextremen zijn te groot.’

Tekst Dorine van Kesteren

‘Moet jij niet eens een paar dagen vrij nemen?’, krijgt Patrick Verkooijen dezer dagen regelmatig te horen. Met de organisatie van de klimaattop die eind januari in Nederland plaatsvond, waren het immers uitzonderlijk drukke tijden voor de CEO van het Global Center on Adaptation (GCA). Maar vrij nemen, nee, ben je gek. “Juist nu, in de weken na de top, wil ik van het momentum gebruikmaken om contacten te leggen en te intensiveren. Heel veel partijen, waaronder regeringsleiders uit Afrika, komen naar ons toe met verzoeken tot samenwerking en ideeën. Je moet het ijzer smeden als het heet is.”

Verkooijen praat snel, enthousiast en het is te horen dat hij gewend is om vaak Engels te spreken, na meer dan tien jaar als klimaatvertegenwoordiger bij de Wereldbank in Washington. Sinds de oprichting in 2018 staat het GCA onder zijn leiding. Dit is een internationale organisatie onder de vlag van de VN, met Nederland als gastland en regionale kantoren in in Bangladesh, China en Afrika. Het GCA ondersteunt overheden, bedrijven en non-gouvernementele organisaties wereldwijd om het proces van klimaatadaptatie te versnellen.