secundair logo knw 1

Arjen Hoekstra | Foto University of Twente

Arjen Hoekstra overleed eind vorig jaar plotseling. De hoogleraar stond wereldwijd bekend als geestelijk vader van de watervoetafdruk. Zijn overlijden schokte de sector, maar was ook een slag voor zijn onderzoek. Twee drama's.

Door Dorine van Kesteren

Rick Hogeboom 2Rick HogeboomHet was een totale, afschuwelijke schok: op 18 november werd Arjen Hoekstra onwel toen hij van zijn werk naar huis fietste. Een acute hartritmestoornis maakte een einde aan het leven van de hoogleraar Waterbeheer aan de Universiteit Twente. Slechts 52 jaar oud werd hij. Rick Hogeboom, die als docent aan dezelfde universteit en directeur van het Water Footprint Network nauw met Hoekstra samenwerkte, kan het nu nog nauwelijks bevatten.

“Deze klap dreunt door tot ver buiten de universiteit. In het online condoléanceregister staan honderden wensen, van mensen over de hele wereld, van de hoogste politieke en bestuurlijke niveaus. Iedereen in de internationale waterwereld wist wie Arjen Hoekstra was. Hij was briljant. Die voetstap gaat niemand invullen.”