secundair logo knw 1

Watertechnologiebedrijf Xylem heeft de overname van Evoqua Water Technologies uit Pittsburgh afgerond in een deal met een waarde van 7,5 miljard dollar.

De gefuseerde onderneming, met hoofdkantoor in Washington D.C., wordt 's werelds grootste ‘pure-play’ watertechnologiebedrijf met ‘ongeëvenaarde portfolio van innovatieve oplossingen voor de gehele watercyclus’.

Xylem is de grootste van twee, met een jaarlijkse omzet van 5,3 miljard dollar; Evoqua had vorig jaar een omzet van 1,7 miljard dollar.

Xylem ziet de overname als een manier om het aanbod aan nutsbedrijven en industriële bedrijven uit te breiden, niet alleen op het gebied van waterbehandeling en -zuivering, maar ook met de groeiende digitale activa van Evoqua.

Het bedrijf zal in staat zijn om water te behandelen en te leveren en afvalwater te zuiveren in verschillende omgevingen, van industriële bedrijven tot communale afvalwaterzuiveringsinstallaties.

Het gecombineerde bedrijf zal worden geleid door ceo Patrick Decker. Lisa Glatch en Lynn C. Swann, voormalige directeuren van Evoqua, zijn benoemd tot leden van de Raad van Bestuur.

In een persverklaring bij de overname stelt Decker: "Wereldwijd bewustzijn van water als een systemisch risico voor de samenleving is nog nooit zo groot geweest. Investeringen in wateroplossingen blijven toenemen naarmate gemeenschappen en bedrijven over de hele wereld zich bezighouden met steeds grotere uitdagingen zoals waterschaarste, waterkwaliteit en weerbaarheid tegen klimaatverandering - en hoe deze problemen op een betaalbare manier aan te pakken. Onze combinatie met Evoqua creëert een transformatief wereldwijd platform om deze kritieke wateruitdagingen op een nog grotere schaal op te lossen.”

Volgens de transactievoorwaarden is elk gewoon aandeel Evoqua geconverteerd in het recht om 0,48 van een gewoon aandeel Xylem te ontvangen. Hierdoor bezitten Xylem-aandeelhouders ongeveer 75 procent en Evoqua-aandeelhouders ongeveer 25 procent van het gecombineerde bedrijf, dat wereldwijd zo’n 22.000 werknemers telt.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Het CEC-programma van STOWA en NWO heeft een aantal technieken onderzocht. Bekijk dit filmpje over een combinatie van bio assay en massaspectrometer om verontreiniging snel te kunnen duiden uit de database: RoutinEDA
https://vimeo.com/712902086
Is er een directe link naar de uitspraak beschikbaar? Ik vind de volgend passage van jullie artikel bijzonder verwoord: "Behalve over het gebruik van chemicaliën in het koelwater ging de rechtszaak ook over de voorwaarden van het waterschap voor lozingen in geval van onderhoud of reparatiewerkzaamheden aan installaties. Maar toestemming vooraf vond de rechter te ver gaan en een zogenoemde immissietoets (welke stoffen zitten erin) niet effectief." Lijkt me namelijk zeker niet in lijn met geldend waterkwaliteitsbeleid en ook niet met het oog op de uitspraak m.b.t. de tijdelijke achteruitgang. Wanneer een activiteit, en daarmee de lozing, invloed heeft op de waterkwaliteit is het uitgangspunt dat de impact van te voren bepaald en onderbouwd moet worden. Indien dit leidt tot een verslechtering van de situatie, moet voor de impactsbeoordeling (van een industriële lozing) het Handboek Immissietoets gebruikt worden om de impact te bepalen. 
Falend management is de reden niet de organisatorische complexiteit. En bij definitief splitsen komt er nog extra bestuurlijke complexiteit bij van publieke organisaties die moeten -maar slecht kunnen- samenwerken.
Aangezien de burger de rekening krijgt is het makkelijk om een beslissing te nemen. Lekker uit elkaar en opnieuw beginnen met een schone lei. Op naar het volgende wanbeleid. Men voelt zich niet aansprakelijk. 
Dag Manfred, 
kijk eens op www.pathema.nl 
Dat bedrijf levert al jaren apparatuur voor chemievrije koelwaterbehandeling. Ook bij grotere bedrijven. Niet zo groot als bij Chemelot waarschijnlijk, maar meer dan voldoende bewezen. Het principe is cavitatie, dus geen chloorelektrolyse. Voor de duidelijkheid, ik heb geen relatie met dit bedrijf.Jan Koning