secundair logo knw 1

Het Twentse bedrijf CTST presenteert op Aquatech twee installaties om stoffen te scheiden. De Continuous Micro Filtration (CMF) installatie kan uit een natte massa deeltjes afscheiden met een grootte van 5 tot 40 micron en deze samenpersen in een droge massa. "Dat zijn aanzienlijk kleinere deeltjes dan met de bestaande technologie kosteneffectief kunnen worden afgescheiden", zegt international salesmanager Einte Holwerda.

"De installaties die wij nu kunnen leveren, hebben een capaciteit van 1 tot 100 liter per uur. We zijn echter zo ver met de ontwikkeling, dat we ook installaties kunnen bouwen met een capaciteit tot 20 m3 per uur", vertelt Holwerda.

De CMF kan gebruikt worden om algen af te scheiden uit water, om bioplastics uit een oplossing te winnen of om schimmels terug te winnen uit vloeistoffen.

Hybrid Centrifuge
De andere installatie is de Laboratory Hybrid Centrifuge (LHC). Deze is gebaseerd op eerdere producten van CTST, maar is verder ontwikkeld. Hierdoor is het apparaat beter in staat om de processen mengen en separeren te combineren.

Dit biedt operationele en kostenvoordelen bij verschillende processen, waaronder het terugwinnen van lignine in de papierindustrie. Hier wordt veel onderzoek naar gedaan in pogingen om de papierindustrie duurzamer te maken.

"Met de LHC hebben wij een instrument dat goed bruikbaar is bij dit onderzoek", zegt Holwerda. "Momenteel is de capaciteit beperkt tot 100 liter per uur. We zijn echter instaat om installaties van 40 m3 per uur te bouwen."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    PJ Gerrits · 7 months ago
    Dan kunnen we dus ook mest drogen en het gedroogde gedeelte terugvaren naar Zuid Amerika alszijnde stikstof.

Laatste reacties op onze artikelen

Slecht verhaal!

De vraag was? "Wat is de echte prijs van water?"
Zeg dan meteen de echte prijs van 1 kubieke meter water kost zoveel. Punt.

Moet eerst hele kletsverhalen eromheen gaan lezen. Advies: kom meteen to the point!
Zeer terechte en verstandige actie van het schap. 
Het KRW-doel 'passende wateromstandigheden voor o.a. waterafhankelijke Natura2000-gebieden'  gaan we sowieso niet in 2027 halen en waarschijnlijk voor diverse Natura2000-gebieden ook nog niet in de volgende KRW-planperiode 2028-2033.
Gerrit Krajenbrink Gooi grondwater niet te grabbel
Mede naar aanleiding van de column van Jos Peters: belangrijk is dat de drinkwaterwinning minder 'stil' is in de politieke discussie over water, waterverspilling (drainage) en -vervuiling door de landbouw. En er dus niet alleen maar over schrijft in de vakbladen. Leer van de landbouw qua PR. Dit geldt helaas al zo lang. Roer u ook in het waterschap, drinkwaterbedrijf. Schoon water hoeft niet alleen van Brussel/KRW, maar is regionaal in ons eigen belang!
Met vriendelijke groet, Gerrit Krajenbrink, Hydroloog
De stellingen dat 'water weer een belang' is en 'klimaatbeleid niet door de shredder is gehaald' worden al gauw weer tegengesproken in dit artikel. Klimaatadaptatie is niet alleen hoogwaterbescherming.  Dat RLi het belang van WBS (dat sommige provincies wel degelijk serieus oppakken) en watertoets ondersteund, maar daarmee zijn we er niet.