secundair logo knw 1

Het Twentse bedrijf CTST presenteert op Aquatech twee installaties om stoffen te scheiden. De Continuous Micro Filtration (CMF) installatie kan uit een natte massa deeltjes afscheiden met een grootte van 5 tot 40 micron en deze samenpersen in een droge massa. "Dat zijn aanzienlijk kleinere deeltjes dan met de bestaande technologie kosteneffectief kunnen worden afgescheiden", zegt international salesmanager Einte Holwerda.

"De installaties die wij nu kunnen leveren, hebben een capaciteit van 1 tot 100 liter per uur. We zijn echter zo ver met de ontwikkeling, dat we ook installaties kunnen bouwen met een capaciteit tot 20 m3 per uur", vertelt Holwerda.

De CMF kan gebruikt worden om algen af te scheiden uit water, om bioplastics uit een oplossing te winnen of om schimmels terug te winnen uit vloeistoffen.

Hybrid Centrifuge
De andere installatie is de Laboratory Hybrid Centrifuge (LHC). Deze is gebaseerd op eerdere producten van CTST, maar is verder ontwikkeld. Hierdoor is het apparaat beter in staat om de processen mengen en separeren te combineren.

Dit biedt operationele en kostenvoordelen bij verschillende processen, waaronder het terugwinnen van lignine in de papierindustrie. Hier wordt veel onderzoek naar gedaan in pogingen om de papierindustrie duurzamer te maken.

"Met de LHC hebben wij een instrument dat goed bruikbaar is bij dit onderzoek", zegt Holwerda. "Momenteel is de capaciteit beperkt tot 100 liter per uur. We zijn echter instaat om installaties van 40 m3 per uur te bouwen."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    PJ Gerrits · 3 months ago
    Dan kunnen we dus ook mest drogen en het gedroogde gedeelte terugvaren naar Zuid Amerika alszijnde stikstof.

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John