Het Twentse bedrijf CTST presenteert op Aquatech twee installaties om stoffen te scheiden. De Continuous Micro Filtration (CMF) installatie kan uit een natte massa deeltjes afscheiden met een grootte van 5 tot 40 micron en deze samenpersen in een droge massa. "Dat zijn aanzienlijk kleinere deeltjes dan met de bestaande technologie kosteneffectief kunnen worden afgescheiden", zegt international salesmanager Einte Holwerda.
"De installaties die wij nu kunnen leveren, hebben een capaciteit van 1 tot 100 liter per uur. We zijn echter zo ver met de ontwikkeling, dat we ook installaties kunnen bouwen met een capaciteit tot 20 m3 per uur", vertelt Holwerda.
De CMF kan gebruikt worden om algen af te scheiden uit water, om bioplastics uit een oplossing te winnen of om schimmels terug te winnen uit vloeistoffen.
Hybrid Centrifuge
De andere installatie is de Laboratory Hybrid Centrifuge (LHC). Deze is gebaseerd op eerdere producten van CTST, maar is verder ontwikkeld. Hierdoor is het apparaat beter in staat om de processen mengen en separeren te combineren.
Dit biedt operationele en kostenvoordelen bij verschillende processen, waaronder het terugwinnen van lignine in de papierindustrie. Hier wordt veel onderzoek naar gedaan in pogingen om de papierindustrie duurzamer te maken.
"Met de LHC hebben wij een instrument dat goed bruikbaar is bij dit onderzoek", zegt Holwerda. "Momenteel is de capaciteit beperkt tot 100 liter per uur. We zijn echter instaat om installaties van 40 m3 per uur te bouwen."
De vraag is of dat dan komt door alleen de waterkwaliteit of dat het komt omdat we, bijvoorbeeld, gewoon gruwelijk dicht bevolkt zijn en ik al heel wat weilanden en dergelijke omgezet heb zien worden in woningen.
Mijn idee is overigens niet om te infiltreren in bestaande vennen - dat zou inderdaad de ecologie van die vennen veranderen – maar in aangelegde plassen (met een oppervlak minder dan 0,1 procent van de Veluwe). Die vallen droog, enkele dagen nadat infiltratie stopt. Infiltratieplassen hebben landschappelijk gezien wellicht wat waarde (als je saai naaldbos daarvoor kapt), aangaande natuur is die inderdaad beperkt.
Zeg 10 jaar geleden al waarschuwde ik dat we in 2027 in Nederland nooit de KRW doelen gaan halen. Ik betreur het ten zeerste dat ik gelijk ga krijgen. Ik voorspel nu dat we in 2030 met de mond vol tanden staan als Brussel ons vraagt wat onze plannen/maatregelen zijn om de Veluwe natuur en biodiversiteit te herstellen. Zonder fors ingrijpen in de waterbalans van het Veluwemassief gaan we verdroging echt niet bestrijden en zullen beken en sprengen niet structureel meer water voeren. Dat geef ik je op een briefje.