0
0
0
s2smodern

Pure Water Group uit het Brabantse Sprundel heeft de opdracht gekregen om drie Continuous Electrodeionization (CEDI) systemen te leveren voor de waterbehandelingsinstallatie van de kerncentrale van Rooppur in Bangladesh. De 3 CEDI-systemen hebben elk een capaciteit van 100 m3/u. 

Bangladesh zet kernenergie in als antwoord op de snelgroeiende vraag naar energie. Daarbij wil het land de afhankelijkheid van aardgas verminderen. De eerste kernreactor, Rooppur 1, zal naar verwachting in 2023 operationeel zijn, de tweede, Rooppur 2, volgt in 2024. De kerncentrale wordt gebouwd door de Russische onderneming Hydra Filter Ltd. in samenwerking met ROSATOM (Russian State Atomic Energy Corp).

De centrales worden uitgerust met hoogwaardige waterbehandelingsinstallaties. Dit gebeurt uit veiligheidsoverwegingen, maar ook om de levensduur van de installatie te verlengen en om corrosie, onnodig onderhoud en niet voorziene stilstand te voorkomen. De CEDI-systemen van Pure Water, dat wereldwijd waterbehandelingssystemen levert aan onder meer ziekenhuizen, pharmaceutische industrie en energie- en drinkwaterbedrijven, passen in de eisen die worden gesteld aan de waterbehandeling van de kerncentrale.

De CEDI technologie onderscheidt zich als een geavanceerde en milieuvriendelijke technologie voor de productie van High Purity en Ultra Pure Water, zonder gebruik van chemicaliën. Tijdens het proces worden de ionenwisselaars continu geregenereerd onder invloed van gelijkstroom. In vergelijking met de meer traditionele ionenuitwisseling systemen verlaagt dit faciliteitskosten zoals apparatuur voor het neutraliseren van afval, operationele en onderhoudskosten. 

De CEDI technologie maakt bovendien het gebruik en opslaan van gevaarlijke chemicaliën overbodig, wat de gezondheid, veiligheid en het milieu ten goede komt, aldus de producent.