secundair logo knw 1

Pure Water Group uit het Brabantse Sprundel heeft de opdracht gekregen om drie Continuous Electrodeionization (CEDI) systemen te leveren voor de waterbehandelingsinstallatie van de kerncentrale van Rooppur in Bangladesh. De 3 CEDI-systemen hebben elk een capaciteit van 100 m3/u. 

Bangladesh zet kernenergie in als antwoord op de snelgroeiende vraag naar energie. Daarbij wil het land de afhankelijkheid van aardgas verminderen. De eerste kernreactor, Rooppur 1, zal naar verwachting in 2023 operationeel zijn, de tweede, Rooppur 2, volgt in 2024. De kerncentrale wordt gebouwd door de Russische onderneming Hydra Filter Ltd. in samenwerking met ROSATOM (Russian State Atomic Energy Corp).

De centrales worden uitgerust met hoogwaardige waterbehandelingsinstallaties. Dit gebeurt uit veiligheidsoverwegingen, maar ook om de levensduur van de installatie te verlengen en om corrosie, onnodig onderhoud en niet voorziene stilstand te voorkomen. De CEDI-systemen van Pure Water, dat wereldwijd waterbehandelingssystemen levert aan onder meer ziekenhuizen, pharmaceutische industrie en energie- en drinkwaterbedrijven, passen in de eisen die worden gesteld aan de waterbehandeling van de kerncentrale.

De CEDI technologie onderscheidt zich als een geavanceerde en milieuvriendelijke technologie voor de productie van High Purity en Ultra Pure Water, zonder gebruik van chemicaliën. Tijdens het proces worden de ionenwisselaars continu geregenereerd onder invloed van gelijkstroom. In vergelijking met de meer traditionele ionenuitwisseling systemen verlaagt dit faciliteitskosten zoals apparatuur voor het neutraliseren van afval, operationele en onderhoudskosten. 

De CEDI technologie maakt bovendien het gebruik en opslaan van gevaarlijke chemicaliën overbodig, wat de gezondheid, veiligheid en het milieu ten goede komt, aldus de producent.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Het CEC-programma van STOWA en NWO heeft een aantal technieken onderzocht. Bekijk dit filmpje over een combinatie van bio assay en massaspectrometer om verontreiniging snel te kunnen duiden uit de database: RoutinEDA
https://vimeo.com/712902086
Is er een directe link naar de uitspraak beschikbaar? Ik vind de volgend passage van jullie artikel bijzonder verwoord: "Behalve over het gebruik van chemicaliën in het koelwater ging de rechtszaak ook over de voorwaarden van het waterschap voor lozingen in geval van onderhoud of reparatiewerkzaamheden aan installaties. Maar toestemming vooraf vond de rechter te ver gaan en een zogenoemde immissietoets (welke stoffen zitten erin) niet effectief." Lijkt me namelijk zeker niet in lijn met geldend waterkwaliteitsbeleid en ook niet met het oog op de uitspraak m.b.t. de tijdelijke achteruitgang. Wanneer een activiteit, en daarmee de lozing, invloed heeft op de waterkwaliteit is het uitgangspunt dat de impact van te voren bepaald en onderbouwd moet worden. Indien dit leidt tot een verslechtering van de situatie, moet voor de impactsbeoordeling (van een industriële lozing) het Handboek Immissietoets gebruikt worden om de impact te bepalen. 
Falend management is de reden niet de organisatorische complexiteit. En bij definitief splitsen komt er nog extra bestuurlijke complexiteit bij van publieke organisaties die moeten -maar slecht kunnen- samenwerken.
Aangezien de burger de rekening krijgt is het makkelijk om een beslissing te nemen. Lekker uit elkaar en opnieuw beginnen met een schone lei. Op naar het volgende wanbeleid. Men voelt zich niet aansprakelijk. 
Dag Manfred, 
kijk eens op www.pathema.nl 
Dat bedrijf levert al jaren apparatuur voor chemievrije koelwaterbehandeling. Ook bij grotere bedrijven. Niet zo groot als bij Chemelot waarschijnlijk, maar meer dan voldoende bewezen. Het principe is cavitatie, dus geen chloorelektrolyse. Voor de duidelijkheid, ik heb geen relatie met dit bedrijf.Jan Koning