secundair logo knw 1

Pure Water Group uit het Brabantse Sprundel heeft de opdracht gekregen om drie Continuous Electrodeionization (CEDI) systemen te leveren voor de waterbehandelingsinstallatie van de kerncentrale van Rooppur in Bangladesh. De 3 CEDI-systemen hebben elk een capaciteit van 100 m3/u. 

Bangladesh zet kernenergie in als antwoord op de snelgroeiende vraag naar energie. Daarbij wil het land de afhankelijkheid van aardgas verminderen. De eerste kernreactor, Rooppur 1, zal naar verwachting in 2023 operationeel zijn, de tweede, Rooppur 2, volgt in 2024. De kerncentrale wordt gebouwd door de Russische onderneming Hydra Filter Ltd. in samenwerking met ROSATOM (Russian State Atomic Energy Corp).

De centrales worden uitgerust met hoogwaardige waterbehandelingsinstallaties. Dit gebeurt uit veiligheidsoverwegingen, maar ook om de levensduur van de installatie te verlengen en om corrosie, onnodig onderhoud en niet voorziene stilstand te voorkomen. De CEDI-systemen van Pure Water, dat wereldwijd waterbehandelingssystemen levert aan onder meer ziekenhuizen, pharmaceutische industrie en energie- en drinkwaterbedrijven, passen in de eisen die worden gesteld aan de waterbehandeling van de kerncentrale.

De CEDI technologie onderscheidt zich als een geavanceerde en milieuvriendelijke technologie voor de productie van High Purity en Ultra Pure Water, zonder gebruik van chemicaliën. Tijdens het proces worden de ionenwisselaars continu geregenereerd onder invloed van gelijkstroom. In vergelijking met de meer traditionele ionenuitwisseling systemen verlaagt dit faciliteitskosten zoals apparatuur voor het neutraliseren van afval, operationele en onderhoudskosten. 

De CEDI technologie maakt bovendien het gebruik en opslaan van gevaarlijke chemicaliën overbodig, wat de gezondheid, veiligheid en het milieu ten goede komt, aldus de producent.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterOppervlakte is aangepast in 67 hectare.
Geachte Redactie, Dank voor uw bijdrage voor de uitreiking van de Keppler-prijzen. Afkomstig van een agrarisch akkerbouwbedrijf in het zuiden van de Haarlemmermeerpolder en betrokken vanaf het allereerste begin, de oplevering en dan nu een prijs als beloning. (Raadswerk Haarlemmermeer en fractie-ondersteuning Bestuur Rijnland)
Bovendien nog een tweede prijs in Hoofddorp, de Winnaar van de Publieksprijs de Gerritshoeve / Kastan van Ontwerper Architectenbureau Gijs de Waal. (Winnaars Arie Keppler Prijs 2024 - Architectuur.nl) Ik heb vaak en veel moeten uitleggen waarom juist in deze ruimte vragende polder opnieuw een aanslag wordt gedaan op vruchtbare agrarische grond. *)
De aanleiding van mijn reactie is een fout in de oppervlakte maat van de Piekberging, 16 ha. moet 67 ha. zijn. Aansluitend heb ik nog een verzoek om met een link ook de informatie over de Piekberging zelf te ontsluiten: https://www.rijnland.net/actueel/nieuwsoverzicht/piekberging-haarlemmermeer-wint-arie-keppler-prijs-2024/
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/ 
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/veel-gestelde-vragen-piekberging-haarlemmermeer/ *)
En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?
Interessante innnovatie.
Wat ik me nu afvraag met die sluitdeuren: ze moeten een faalkans hebben van iets van 10^-4 per jaar, mogelijk nog een factor 10 lager.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?
Natuurlijk is een gat op één plek niet direct einde levensduur van deur, maar hij zal iig niet mogen bezwijken.