secundair logo knw 1

Waterschap Brabantse Delta en Evides Industriewater zijn een project gestart waarin zij onderzoeken of gezuiverd afvalwater (effluent) opgewerkt kan worden tot proceswater. Met bewezen en bekende technieken als ultrafiltratie en reverse osmose wordt het effluent opgewerkt tot proceswater. 

Evides heeft een pilotinstallatie op het terrein van rwzi Bath geplaatst. De pilotinstallatie neemt een deelstroom effluent in. Gedurende de pilot wordt gezocht naar optimale bewerking van dit relatief zoute water. De bewerking moet leiden tot proceswater dat kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld koeling, stoomproductie of als grondstof in producten.

In de regio staan beschikbare zoetwatervoorraden onder druk. Met hergebruik van effluent willen Brabantse Delta en Evides Industriewater een bijdrage leveren om de druk te verminderen. De inzet van effluent als proceswater leidt tot minder grondwateronttrekkingen.

Rwzi Bath is de grootste rioolwaterzuivering van waterschap Brabantse Delta. De installatie bewerkt gemiddeld 100.000 m3 afvalwater per dag, afkomstig van huishoudens en bedrijven van 35 dorpen en steden West-Brabant. 

Het onderzoeksproject duurt tot oktober 2021. Na deze pilotperiode kan er bij goed resultaat een nieuw (deel)traject richting een full scale toepassing volgen, schrijven de twee partners.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Slecht verhaal!

De vraag was? "Wat is de echte prijs van water?"
Zeg dan meteen de echte prijs van 1 kubieke meter water kost zoveel. Punt.

Moet eerst hele kletsverhalen eromheen gaan lezen. Advies: kom meteen to the point!
Zeer terechte en verstandige actie van het schap. 
Het KRW-doel 'passende wateromstandigheden voor o.a. waterafhankelijke Natura2000-gebieden'  gaan we sowieso niet in 2027 halen en waarschijnlijk voor diverse Natura2000-gebieden ook nog niet in de volgende KRW-planperiode 2028-2033.
Gerrit Krajenbrink Gooi grondwater niet te grabbel
Mede naar aanleiding van de column van Jos Peters: belangrijk is dat de drinkwaterwinning minder 'stil' is in de politieke discussie over water, waterverspilling (drainage) en -vervuiling door de landbouw. En er dus niet alleen maar over schrijft in de vakbladen. Leer van de landbouw qua PR. Dit geldt helaas al zo lang. Roer u ook in het waterschap, drinkwaterbedrijf. Schoon water hoeft niet alleen van Brussel/KRW, maar is regionaal in ons eigen belang!
Met vriendelijke groet, Gerrit Krajenbrink, Hydroloog
De stellingen dat 'water weer een belang' is en 'klimaatbeleid niet door de shredder is gehaald' worden al gauw weer tegengesproken in dit artikel. Klimaatadaptatie is niet alleen hoogwaterbescherming.  Dat RLi het belang van WBS (dat sommige provincies wel degelijk serieus oppakken) en watertoets ondersteund, maar daarmee zijn we er niet.