secundair logo knw 1

Acquaint, gespecialiseerd in leidinginspectie, is een samenwerking aangegaan met het Noorse aannemersbedrijf Kjeldaas. Beide bedrijven bundelen de krachten om nieuwe leidinginspectietechnieken in Noorwegen te introduceren.

Kjeldaas, actief in de grond-, weg- en waterbouw, is gespecialiseerd in sleufloze technieken. Het Noorse bedrijf dat niet bekend was met de inspectietechnieken van Acquaint uit Leeuwarden, ziet mogelijkheden om deze naast toepassingen als relinen in te zetten in de sector van waterleidingen en rioleringen.

De Noorse infrastructuur van waterleidingen en riolering onderscheidt zich door de diepe ligging van de buizen, dit om ze te beschermen tegen de vorst. Daarnaast bestaat de bodem van Noorwegen veelal uit rosten, wat het kostbaar maakt om leidingen te vervangen met open sleuven of graven, zegt Hendrik Panman van Kjeldaas in een persverklaring. “Dit maakt het dan ook erg interessant om leidingen te kunnen vernieuwen met ‘No-Dig’-methodes.”

Volgens Panman is een deel van de waterinfrastructuur in Noorwegen toe aan vervanging, maar blijft dit achter door een gebrek aan capaciteit en financiële middelen. ”Om de infrastructuur duurzaam te houden, is het essentieel goed overzicht te hebben over kwaliteit van de leidingen, zodat het geld op juiste plekken wordt besteed.”

De door Acquaint ontwikkelde toepassing Acquarius, een 1 meter lange met ultrasone sensoren uitgeruste schuimprop, biedt Kjeldaas de mogelijkheid om afwijkingen (corrosie, uitloging, H2S-aantasting en lekkages) in leidingen vast te stellen.

Als aftrap van de Nederlands-Noorse samenwerking wordt de Acquarius deze week ingezet in de Noorse gemeente Holmestrand voor de inspectie van een nodulair gietijzeren drinkwaterleiding. Dit project zal tevens dienen als een demonstratie voor andere gemeentes. Brabant Water, een klant van Acquaint, zal zijn ervaringen met de Acquarius toelichten in de Noorse gemeente.

Kjeldaas en Acquaint streven naar een langdurig partnerschap waarin Kjeldaas autonoom inspecties kan uitvoeren. Acquaint ziet de samenwerking als kans om zijn inspectietechnieken ook op de Noorse markt toe te passen. “Wellicht is dit wel het begin van het veroveren van alle Noordse landen”, zegt ceo Erik Driessen.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Slecht verhaal!

De vraag was? "Wat is de echte prijs van water?"
Zeg dan meteen de echte prijs van 1 kubieke meter water kost zoveel. Punt.

Moet eerst hele kletsverhalen eromheen gaan lezen. Advies: kom meteen to the point!
Zeer terechte en verstandige actie van het schap. 
Het KRW-doel 'passende wateromstandigheden voor o.a. waterafhankelijke Natura2000-gebieden'  gaan we sowieso niet in 2027 halen en waarschijnlijk voor diverse Natura2000-gebieden ook nog niet in de volgende KRW-planperiode 2028-2033.
Gerrit Krajenbrink Gooi grondwater niet te grabbel
Mede naar aanleiding van de column van Jos Peters: belangrijk is dat de drinkwaterwinning minder 'stil' is in de politieke discussie over water, waterverspilling (drainage) en -vervuiling door de landbouw. En er dus niet alleen maar over schrijft in de vakbladen. Leer van de landbouw qua PR. Dit geldt helaas al zo lang. Roer u ook in het waterschap, drinkwaterbedrijf. Schoon water hoeft niet alleen van Brussel/KRW, maar is regionaal in ons eigen belang!
Met vriendelijke groet, Gerrit Krajenbrink, Hydroloog
De stellingen dat 'water weer een belang' is en 'klimaatbeleid niet door de shredder is gehaald' worden al gauw weer tegengesproken in dit artikel. Klimaatadaptatie is niet alleen hoogwaterbescherming.  Dat RLi het belang van WBS (dat sommige provincies wel degelijk serieus oppakken) en watertoets ondersteund, maar daarmee zijn we er niet.