secundair logo knw 1

Acquaint, gespecialiseerd in leidinginspectie, is een samenwerking aangegaan met het Noorse aannemersbedrijf Kjeldaas. Beide bedrijven bundelen de krachten om nieuwe leidinginspectietechnieken in Noorwegen te introduceren.

Kjeldaas, actief in de grond-, weg- en waterbouw, is gespecialiseerd in sleufloze technieken. Het Noorse bedrijf dat niet bekend was met de inspectietechnieken van Acquaint uit Leeuwarden, ziet mogelijkheden om deze naast toepassingen als relinen in te zetten in de sector van waterleidingen en rioleringen.

De Noorse infrastructuur van waterleidingen en riolering onderscheidt zich door de diepe ligging van de buizen, dit om ze te beschermen tegen de vorst. Daarnaast bestaat de bodem van Noorwegen veelal uit rosten, wat het kostbaar maakt om leidingen te vervangen met open sleuven of graven, zegt Hendrik Panman van Kjeldaas in een persverklaring. “Dit maakt het dan ook erg interessant om leidingen te kunnen vernieuwen met ‘No-Dig’-methodes.”

Volgens Panman is een deel van de waterinfrastructuur in Noorwegen toe aan vervanging, maar blijft dit achter door een gebrek aan capaciteit en financiële middelen. ”Om de infrastructuur duurzaam te houden, is het essentieel goed overzicht te hebben over kwaliteit van de leidingen, zodat het geld op juiste plekken wordt besteed.”

De door Acquaint ontwikkelde toepassing Acquarius, een 1 meter lange met ultrasone sensoren uitgeruste schuimprop, biedt Kjeldaas de mogelijkheid om afwijkingen (corrosie, uitloging, H2S-aantasting en lekkages) in leidingen vast te stellen.

Als aftrap van de Nederlands-Noorse samenwerking wordt de Acquarius deze week ingezet in de Noorse gemeente Holmestrand voor de inspectie van een nodulair gietijzeren drinkwaterleiding. Dit project zal tevens dienen als een demonstratie voor andere gemeentes. Brabant Water, een klant van Acquaint, zal zijn ervaringen met de Acquarius toelichten in de Noorse gemeente.

Kjeldaas en Acquaint streven naar een langdurig partnerschap waarin Kjeldaas autonoom inspecties kan uitvoeren. Acquaint ziet de samenwerking als kans om zijn inspectietechnieken ook op de Noorse markt toe te passen. “Wellicht is dit wel het begin van het veroveren van alle Noordse landen”, zegt ceo Erik Driessen.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterOppervlakte is aangepast in 67 hectare.
Geachte Redactie, Dank voor uw bijdrage voor de uitreiking van de Keppler-prijzen. Afkomstig van een agrarisch akkerbouwbedrijf in het zuiden van de Haarlemmermeerpolder en betrokken vanaf het allereerste begin, de oplevering en dan nu een prijs als beloning. (Raadswerk Haarlemmermeer en fractie-ondersteuning Bestuur Rijnland)
Bovendien nog een tweede prijs in Hoofddorp, de Winnaar van de Publieksprijs de Gerritshoeve / Kastan van Ontwerper Architectenbureau Gijs de Waal. (Winnaars Arie Keppler Prijs 2024 - Architectuur.nl) Ik heb vaak en veel moeten uitleggen waarom juist in deze ruimte vragende polder opnieuw een aanslag wordt gedaan op vruchtbare agrarische grond. *)
De aanleiding van mijn reactie is een fout in de oppervlakte maat van de Piekberging, 16 ha. moet 67 ha. zijn. Aansluitend heb ik nog een verzoek om met een link ook de informatie over de Piekberging zelf te ontsluiten: https://www.rijnland.net/actueel/nieuwsoverzicht/piekberging-haarlemmermeer-wint-arie-keppler-prijs-2024/
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/ 
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/veel-gestelde-vragen-piekberging-haarlemmermeer/ *)
En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?
Interessante innnovatie.
Wat ik me nu afvraag met die sluitdeuren: ze moeten een faalkans hebben van iets van 10^-4 per jaar, mogelijk nog een factor 10 lager.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?
Natuurlijk is een gat op één plek niet direct einde levensduur van deur, maar hij zal iig niet mogen bezwijken.