secundair logo knw 1

René Nuij, operationeel veiligheidsdeskundige bij Waternet, is door zijn collega’s genomineerd als ‘veiligheidsheld’. De voordracht is gehonoreerd met een benoeming, en daarmee is Nuij een van de 'veiligheidshelden' in de campagne van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, gericht op veilig werken met gevaarlijke stoffen.

René Nuij René Nuij Met meer preventie wil het ministerie het bewustzijn van werkgevers en werknemers over de risico’s van werken met gevaarlijke stoffen vergroten. Jaarlijks sterven 3.000 Nederlanders aan de gevolgen van een beroepsziekte door deze stoffen.

Met het benoemen van ‘veiligheidshelden’ hoopt het ministerie aandacht te genereren voor het probleem. “We hebben uit het hele netwerk voordrachten gekregen, die vervolgens door de experts van het ministerie van SZW gecheckt zijn, voordat we de veiligheidshelden daadwerkelijk benoemen”, legt Mieke Hageman van de campagne ‘Veilig Werken met [Gevaarlijke] Stoffen’ uit.

Overtuigingskracht
Nuij is genomineerd door zijn Waternet-collega Ron de Boer. Hij zegt: “René heeft enorme overtuigingskracht en als het nodig is gaat hij naar de hoogste manager. Als er geen budget is voor veiligheidsmaatregelen, zorgt hij dat er budget vrijkomt.”

In de campagne wordt het beeld geschetst van medewerkers die alert zijn op concentraties gevaarlijke stoffen. Nuij is spits op stoffen die vrij kunnen komen uit het rioolwater op de rioolwaterzuivering, zoals zwavelwaterstof (H2S). “Sinds kort hebben we ook te maken met chroom-6. Ik vind het mijn rol om te waarschuwen. Jongens let op: wij hebben leidingwerk en daar kan chroom-6 aanwezig zijn”, zegt hij in een bijdrage aan de campagne.

In zijn bijdrage zegt hij voorts het belangrijk te vinden om van elkaar te leren. "Ik zou met andere bedrijven, met monteurs en operators daar, bij elkaar willen komen om zo eens bij elkaar te kijken. Hoe doen zij dat? Want dan leer je in de praktijk hoe een ander het doet.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.