secundair logo knw 1

René Nuij, operationeel veiligheidsdeskundige bij Waternet, is door zijn collega’s genomineerd als ‘veiligheidsheld’. De voordracht is gehonoreerd met een benoeming, en daarmee is Nuij een van de 'veiligheidshelden' in de campagne van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, gericht op veilig werken met gevaarlijke stoffen.

René Nuij René Nuij Met meer preventie wil het ministerie het bewustzijn van werkgevers en werknemers over de risico’s van werken met gevaarlijke stoffen vergroten. Jaarlijks sterven 3.000 Nederlanders aan de gevolgen van een beroepsziekte door deze stoffen.

Met het benoemen van ‘veiligheidshelden’ hoopt het ministerie aandacht te genereren voor het probleem. “We hebben uit het hele netwerk voordrachten gekregen, die vervolgens door de experts van het ministerie van SZW gecheckt zijn, voordat we de veiligheidshelden daadwerkelijk benoemen”, legt Mieke Hageman van de campagne ‘Veilig Werken met [Gevaarlijke] Stoffen’ uit.

Overtuigingskracht
Nuij is genomineerd door zijn Waternet-collega Ron de Boer. Hij zegt: “René heeft enorme overtuigingskracht en als het nodig is gaat hij naar de hoogste manager. Als er geen budget is voor veiligheidsmaatregelen, zorgt hij dat er budget vrijkomt.”

In de campagne wordt het beeld geschetst van medewerkers die alert zijn op concentraties gevaarlijke stoffen. Nuij is spits op stoffen die vrij kunnen komen uit het rioolwater op de rioolwaterzuivering, zoals zwavelwaterstof (H2S). “Sinds kort hebben we ook te maken met chroom-6. Ik vind het mijn rol om te waarschuwen. Jongens let op: wij hebben leidingwerk en daar kan chroom-6 aanwezig zijn”, zegt hij in een bijdrage aan de campagne.

In zijn bijdrage zegt hij voorts het belangrijk te vinden om van elkaar te leren. "Ik zou met andere bedrijven, met monteurs en operators daar, bij elkaar willen komen om zo eens bij elkaar te kijken. Hoe doen zij dat? Want dan leer je in de praktijk hoe een ander het doet.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterOppervlakte is aangepast in 67 hectare.
Geachte Redactie, Dank voor uw bijdrage voor de uitreiking van de Keppler-prijzen. Afkomstig van een agrarisch akkerbouwbedrijf in het zuiden van de Haarlemmermeerpolder en betrokken vanaf het allereerste begin, de oplevering en dan nu een prijs als beloning. (Raadswerk Haarlemmermeer en fractie-ondersteuning Bestuur Rijnland)
Bovendien nog een tweede prijs in Hoofddorp, de Winnaar van de Publieksprijs de Gerritshoeve / Kastan van Ontwerper Architectenbureau Gijs de Waal. (Winnaars Arie Keppler Prijs 2024 - Architectuur.nl) Ik heb vaak en veel moeten uitleggen waarom juist in deze ruimte vragende polder opnieuw een aanslag wordt gedaan op vruchtbare agrarische grond. *)
De aanleiding van mijn reactie is een fout in de oppervlakte maat van de Piekberging, 16 ha. moet 67 ha. zijn. Aansluitend heb ik nog een verzoek om met een link ook de informatie over de Piekberging zelf te ontsluiten: https://www.rijnland.net/actueel/nieuwsoverzicht/piekberging-haarlemmermeer-wint-arie-keppler-prijs-2024/
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/ 
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/veel-gestelde-vragen-piekberging-haarlemmermeer/ *)
En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?
Interessante innnovatie.
Wat ik me nu afvraag met die sluitdeuren: ze moeten een faalkans hebben van iets van 10^-4 per jaar, mogelijk nog een factor 10 lager.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?
Natuurlijk is een gat op één plek niet direct einde levensduur van deur, maar hij zal iig niet mogen bezwijken.