Johan Remkes wordt de nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht van Deltares. Hij treedt 1 oktober aan.
Johan RemkesRemkes (VVD) volgt Karla Peijs op die sinds januari 2014 voorzitter was van de Raad van Toezicht van het kennisinstituut voor toegepast onderzoek op het gebied van water en ondergrond.
Remkes heeft een lange staat van dienst in het openbaar bestuur. Hij was onder meer gedeputeerde, staatssecretaris, minister, vice-premier en commissaris van de Koning. Hij was voorts voorzitter van het adviescollege dat vorig en dit jaar adviezen uitbracht over de stikstofproblematiek.
De watersector is hem niet onbekend, zo was hij onder meer voorzitter van de Landelijke Coördinatiecommissie Deltakeringen. Remkes ziet in Deltares een ‘internationaal gerenommeerd kennisinstituut een belangrijke publieke taak’.
Remkes: “Er liggen enorme kansen om met betrouwbare kennis op het gebied van water en ondergrond Nederland veilig, duurzaam en leefbaar te houden. Ik zie, ook internationaal, een grote behoefte aan kennisontwikkeling als een belangrijke ‘versneller’ van oplossingen voor een transitie naar een duurzame economie.”
Mocht het in Juli weer warm en zonnig worden dan zal er een fors escalerend waterprobleem zijn.
De hamvraag die onbeantwoord blijft, is wat de impact is van de restlozing op de doelen van de KRW. Uit de berekeningen van het CBS zou blijken dat stikstof uit rwzi's nog voor 18% bijdraagt aan de totale belasting, en fosfaat nog voor 25% aan de totale belasting. Maar het gaat nog steeds om enorme hoeveelheden: 14,3 miljoen kg N en 1,64 miljoen kg P.
De afname in kg N is veel groter is dan in kg P. De verhouding tussen N en P is verschoven. Met als gevolg dat blauwalgen (die zelf stikstof binden) "in het voordeel zijn" vergeleken met groenalgen, die stikstof uit het oppervlaktewater opnemen. Dertig jaar geleden was er nog veel 'groene soep', inmiddels zijn de drijflagen van blauwalgen een hardnekkig probleem.
Het zou dus zomaar kunnen zijn dat het verwijderen van stikstof nu voldoende is, maar dat de verwijdering van fosfaat nog veel beter moet. Behalve wellicht als de rwzi (bijna) rechtstreeks op zee loost, dan is goed ook goed genoeg.