Hoogleraar Mark van Loosdrecht (TU Delft) is erelid geworden van de International Water Association (IWA). Ook professor Jiri Wanner van de Universiteit voor Chemie en Technologie in Praag kreeg de Honorary Membership Award.
Mark van LoosdrechtIWA is een non-profitorganisatie en kenniscentrum voor de internationale watersector. De organisatie eert leden met de Honorary Membership Award als erkenning voor buitengewone en aanhoudende bijdragen aan de watersector en de associatie. De awards werden vorige week uitgereikt op het Digital World Water Congress.
Van Loosdrecht, winnaar van belangrijke prijzen als de Stockholm Water Prize, de Singapore 'Lee Kuan Yew' Water Prize en de IWA Global Water Award, heeft, aldus de motivatie van IWA, zijn sporen verdiend in afvalwaterbehandeling en de ontwikkeling van innovatieve terugwinningsprocessen. Hij zet zich bovendien al meer dan 30 jaar voor IWA met bijdragen aan conferenties, voorts maakt hij deel uit van de IWA Strategic Council en is hij voorzitter geweest van diverse Specialist Groups.
Jiri WannerWanner heeft belangrijke bijdragen geleverd op het gebied van rioolwaterzuivering. Hij heeft zich gedurende zijn hele carrière beziggehouden met biologische afvalwaterbehandeling op verschillende gebieden, van de microbiologie van actief slib tot het ontwerp en de exploitatie van grote afvalwaterzuiveringsinstallaties. Voor de IWA zet hij zich al meer dan 35 jaar in.
De vraag is of dat dan komt door alleen de waterkwaliteit of dat het komt omdat we, bijvoorbeeld, gewoon gruwelijk dicht bevolkt zijn en ik al heel wat weilanden en dergelijke omgezet heb zien worden in woningen.
Mijn idee is overigens niet om te infiltreren in bestaande vennen - dat zou inderdaad de ecologie van die vennen veranderen – maar in aangelegde plassen (met een oppervlak minder dan 0,1 procent van de Veluwe). Die vallen droog, enkele dagen nadat infiltratie stopt. Infiltratieplassen hebben landschappelijk gezien wellicht wat waarde (als je saai naaldbos daarvoor kapt), aangaande natuur is die inderdaad beperkt.
Zeg 10 jaar geleden al waarschuwde ik dat we in 2027 in Nederland nooit de KRW doelen gaan halen. Ik betreur het ten zeerste dat ik gelijk ga krijgen. Ik voorspel nu dat we in 2030 met de mond vol tanden staan als Brussel ons vraagt wat onze plannen/maatregelen zijn om de Veluwe natuur en biodiversiteit te herstellen. Zonder fors ingrijpen in de waterbalans van het Veluwemassief gaan we verdroging echt niet bestrijden en zullen beken en sprengen niet structureel meer water voeren. Dat geef ik je op een briefje.