secundair logo knw 1

István Koller is vorige week overleden aan de gevolgen van een hartinfarct. Koller was strategisch adviseur industrie bij waterschap De Dommel.

István Koller vk 180 zw István KollerHet waterschap omschrijft Koller als ‘een vernieuwer en een verbinder’. “Als de gebruikelijke procedures niet tot het gewenste resultaat leidden, dan zocht en vond hij nieuwe manieren om toch zijn doel te bereiken. Door zijn kennis, contacten en manier van werken heeft hij veel voor bedrijven en relaties in ons gebied kunnen betekenen op het gebied van duurzaamheid en in de ontwikkeling van slimme samenwerkingsverbanden tussen bedrijven en overheden.” 

Koller was betrokken bij unieke projecten zoals de gezamenlijke awzi in Tilburg en de Biomakerij bij Koningshoeven, schrijft het waterschap. Koller introduceerde het Hongaarse biologische zuiveringsconcept Biopolus bij de trappisten van Abdij Koningshoeven in Berkel-Enschot. Het leidde tot de bouw van een unieke zuiveringskas waarin het afvalwater uit de bierbrouwerij van de abdij op basis van tropische planten en micro-organismen wordt gereinigd. De Biomakerij werd in 2018 in gebruik genomen en trok en trekt veel de aandacht.

Vorig jaar werd de samenwerking tussen De Dommel en de abdij met vier jaar verlengd. Koller legde aan H2O uit dat het streven was om nieuwe circulaire waterconcepten uit te gaan proberen in vooral de tropische zuiveringskas: “Wij hebben altijd gezegd dat we de Biomakerij niet alleen als een aantrekkelijke techniek zien, maar ook als een vliegwiel voor verdere innovatie. Deze stap zetten we nu. Dat gebeurt samen met een aantal bedrijven, universiteiten en Hogeschool HAS.”

Koller streefde altijd naar duurzaamheid, synergie en eenheid, schrijft De Dommel. “En het werken vanuit gezamenlijke doelen, belangen en meerwaarde. En hij was nog niet klaar.”

István Koller is 57 jaar geworden.

 

MEER INFORMATIE
In memoriam De Dommel

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Slecht verhaal!

De vraag was? "Wat is de echte prijs van water?"
Zeg dan meteen de echte prijs van 1 kubieke meter water kost zoveel. Punt.

Moet eerst hele kletsverhalen eromheen gaan lezen. Advies: kom meteen to the point!
Zeer terechte en verstandige actie van het schap. 
Het KRW-doel 'passende wateromstandigheden voor o.a. waterafhankelijke Natura2000-gebieden'  gaan we sowieso niet in 2027 halen en waarschijnlijk voor diverse Natura2000-gebieden ook nog niet in de volgende KRW-planperiode 2028-2033.
Gerrit Krajenbrink Gooi grondwater niet te grabbel
Mede naar aanleiding van de column van Jos Peters: belangrijk is dat de drinkwaterwinning minder 'stil' is in de politieke discussie over water, waterverspilling (drainage) en -vervuiling door de landbouw. En er dus niet alleen maar over schrijft in de vakbladen. Leer van de landbouw qua PR. Dit geldt helaas al zo lang. Roer u ook in het waterschap, drinkwaterbedrijf. Schoon water hoeft niet alleen van Brussel/KRW, maar is regionaal in ons eigen belang!
Met vriendelijke groet, Gerrit Krajenbrink, Hydroloog
De stellingen dat 'water weer een belang' is en 'klimaatbeleid niet door de shredder is gehaald' worden al gauw weer tegengesproken in dit artikel. Klimaatadaptatie is niet alleen hoogwaterbescherming.  Dat RLi het belang van WBS (dat sommige provincies wel degelijk serieus oppakken) en watertoets ondersteund, maar daarmee zijn we er niet.