secundair logo knw 1

István Koller is vorige week overleden aan de gevolgen van een hartinfarct. Koller was strategisch adviseur industrie bij waterschap De Dommel.

István Koller vk 180 zw István KollerHet waterschap omschrijft Koller als ‘een vernieuwer en een verbinder’. “Als de gebruikelijke procedures niet tot het gewenste resultaat leidden, dan zocht en vond hij nieuwe manieren om toch zijn doel te bereiken. Door zijn kennis, contacten en manier van werken heeft hij veel voor bedrijven en relaties in ons gebied kunnen betekenen op het gebied van duurzaamheid en in de ontwikkeling van slimme samenwerkingsverbanden tussen bedrijven en overheden.” 

Koller was betrokken bij unieke projecten zoals de gezamenlijke awzi in Tilburg en de Biomakerij bij Koningshoeven, schrijft het waterschap. Koller introduceerde het Hongaarse biologische zuiveringsconcept Biopolus bij de trappisten van Abdij Koningshoeven in Berkel-Enschot. Het leidde tot de bouw van een unieke zuiveringskas waarin het afvalwater uit de bierbrouwerij van de abdij op basis van tropische planten en micro-organismen wordt gereinigd. De Biomakerij werd in 2018 in gebruik genomen en trok en trekt veel de aandacht.

Vorig jaar werd de samenwerking tussen De Dommel en de abdij met vier jaar verlengd. Koller legde aan H2O uit dat het streven was om nieuwe circulaire waterconcepten uit te gaan proberen in vooral de tropische zuiveringskas: “Wij hebben altijd gezegd dat we de Biomakerij niet alleen als een aantrekkelijke techniek zien, maar ook als een vliegwiel voor verdere innovatie. Deze stap zetten we nu. Dat gebeurt samen met een aantal bedrijven, universiteiten en Hogeschool HAS.”

Koller streefde altijd naar duurzaamheid, synergie en eenheid, schrijft De Dommel. “En het werken vanuit gezamenlijke doelen, belangen en meerwaarde. En hij was nog niet klaar.”

István Koller is 57 jaar geworden.

 

MEER INFORMATIE
In memoriam De Dommel

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Veel succes met deze geweldige actie, samenwerken met onze buren! Maar vergeet niet dat ze in Duitsland een andere taal spreken, ook m.b.t. het water, meetmethodes, waarden en normen. 

De aarde regelt haar zaken zelf daar hebben we als mensen geen enkele invloed op ze is er al miljarden jaren en we meten pas 120 jaar onze invloed dus…
Als de twee probleemkelders zijn afgesloten dan lopen we toch geen risico meer? Of zijn de verkeerde kelders per ongeluk afgesloten?
De waterschappen blijven achter bij de hoeveelheden neerslag die de komende jaren op ons afkomen. Dijkverhoging zal geen uitweg bieden in de ontstane situatie en zelfs gevaarlijk. Geef water zelf de ruimte in de huidige tijd en ga het gesprek aan met de landbouw of laat de landbouw zelf beslissen in kritieke regio's. Neerslaghoeveelheden van boven de 100 mm in een etmaal is geen uitzondering in deze tijd fase.
De SER redeneert blijkbaar met als uitgangspunt dat de intensieve landbouw in Nederland moet blijven bestaan. Jammer dat niet uitgegaan is van een algemener principe, want grote kans dat dit conservatieve uitgangspunt er nu juist voor zorgt dat de ontwikkeling van Nederland zich minder ontwikkeld.