secundair logo knw 1

István Koller is vorige week overleden aan de gevolgen van een hartinfarct. Koller was strategisch adviseur industrie bij waterschap De Dommel.

István Koller vk 180 zw István KollerHet waterschap omschrijft Koller als ‘een vernieuwer en een verbinder’. “Als de gebruikelijke procedures niet tot het gewenste resultaat leidden, dan zocht en vond hij nieuwe manieren om toch zijn doel te bereiken. Door zijn kennis, contacten en manier van werken heeft hij veel voor bedrijven en relaties in ons gebied kunnen betekenen op het gebied van duurzaamheid en in de ontwikkeling van slimme samenwerkingsverbanden tussen bedrijven en overheden.” 

Koller was betrokken bij unieke projecten zoals de gezamenlijke awzi in Tilburg en de Biomakerij bij Koningshoeven, schrijft het waterschap. Koller introduceerde het Hongaarse biologische zuiveringsconcept Biopolus bij de trappisten van Abdij Koningshoeven in Berkel-Enschot. Het leidde tot de bouw van een unieke zuiveringskas waarin het afvalwater uit de bierbrouwerij van de abdij op basis van tropische planten en micro-organismen wordt gereinigd. De Biomakerij werd in 2018 in gebruik genomen en trok en trekt veel de aandacht.

Vorig jaar werd de samenwerking tussen De Dommel en de abdij met vier jaar verlengd. Koller legde aan H2O uit dat het streven was om nieuwe circulaire waterconcepten uit te gaan proberen in vooral de tropische zuiveringskas: “Wij hebben altijd gezegd dat we de Biomakerij niet alleen als een aantrekkelijke techniek zien, maar ook als een vliegwiel voor verdere innovatie. Deze stap zetten we nu. Dat gebeurt samen met een aantal bedrijven, universiteiten en Hogeschool HAS.”

Koller streefde altijd naar duurzaamheid, synergie en eenheid, schrijft De Dommel. “En het werken vanuit gezamenlijke doelen, belangen en meerwaarde. En hij was nog niet klaar.”

István Koller is 57 jaar geworden.

 

MEER INFORMATIE
In memoriam De Dommel

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterOppervlakte is aangepast in 67 hectare.
Geachte Redactie, Dank voor uw bijdrage voor de uitreiking van de Keppler-prijzen. Afkomstig van een agrarisch akkerbouwbedrijf in het zuiden van de Haarlemmermeerpolder en betrokken vanaf het allereerste begin, de oplevering en dan nu een prijs als beloning. (Raadswerk Haarlemmermeer en fractie-ondersteuning Bestuur Rijnland)
Bovendien nog een tweede prijs in Hoofddorp, de Winnaar van de Publieksprijs de Gerritshoeve / Kastan van Ontwerper Architectenbureau Gijs de Waal. (Winnaars Arie Keppler Prijs 2024 - Architectuur.nl) Ik heb vaak en veel moeten uitleggen waarom juist in deze ruimte vragende polder opnieuw een aanslag wordt gedaan op vruchtbare agrarische grond. *)
De aanleiding van mijn reactie is een fout in de oppervlakte maat van de Piekberging, 16 ha. moet 67 ha. zijn. Aansluitend heb ik nog een verzoek om met een link ook de informatie over de Piekberging zelf te ontsluiten: https://www.rijnland.net/actueel/nieuwsoverzicht/piekberging-haarlemmermeer-wint-arie-keppler-prijs-2024/
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/ 
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/veel-gestelde-vragen-piekberging-haarlemmermeer/ *)
En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?
Interessante innnovatie.
Wat ik me nu afvraag met die sluitdeuren: ze moeten een faalkans hebben van iets van 10^-4 per jaar, mogelijk nog een factor 10 lager.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?
Natuurlijk is een gat op één plek niet direct einde levensduur van deur, maar hij zal iig niet mogen bezwijken.