secundair logo knw 1

István Koller is vorige week overleden aan de gevolgen van een hartinfarct. Koller was strategisch adviseur industrie bij waterschap De Dommel.

István Koller vk 180 zw István KollerHet waterschap omschrijft Koller als ‘een vernieuwer en een verbinder’. “Als de gebruikelijke procedures niet tot het gewenste resultaat leidden, dan zocht en vond hij nieuwe manieren om toch zijn doel te bereiken. Door zijn kennis, contacten en manier van werken heeft hij veel voor bedrijven en relaties in ons gebied kunnen betekenen op het gebied van duurzaamheid en in de ontwikkeling van slimme samenwerkingsverbanden tussen bedrijven en overheden.” 

Koller was betrokken bij unieke projecten zoals de gezamenlijke awzi in Tilburg en de Biomakerij bij Koningshoeven, schrijft het waterschap. Koller introduceerde het Hongaarse biologische zuiveringsconcept Biopolus bij de trappisten van Abdij Koningshoeven in Berkel-Enschot. Het leidde tot de bouw van een unieke zuiveringskas waarin het afvalwater uit de bierbrouwerij van de abdij op basis van tropische planten en micro-organismen wordt gereinigd. De Biomakerij werd in 2018 in gebruik genomen en trok en trekt veel de aandacht.

Vorig jaar werd de samenwerking tussen De Dommel en de abdij met vier jaar verlengd. Koller legde aan H2O uit dat het streven was om nieuwe circulaire waterconcepten uit te gaan proberen in vooral de tropische zuiveringskas: “Wij hebben altijd gezegd dat we de Biomakerij niet alleen als een aantrekkelijke techniek zien, maar ook als een vliegwiel voor verdere innovatie. Deze stap zetten we nu. Dat gebeurt samen met een aantal bedrijven, universiteiten en Hogeschool HAS.”

Koller streefde altijd naar duurzaamheid, synergie en eenheid, schrijft De Dommel. “En het werken vanuit gezamenlijke doelen, belangen en meerwaarde. En hij was nog niet klaar.”

István Koller is 57 jaar geworden.

 

MEER INFORMATIE
In memoriam De Dommel

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bestaat het dat dit maar door gaat en dat de overheid zo lankmoedig ermee om gaat? Sleep de vervuilers voor de rechter overheid!!
Deze gegevens geven een goed overzicht en een schrikbarend beeld van de huidige situatie. De Volksgezondheid staat op het spel. Waarom is er geen inspectie van de Volksgezondheid voor de Milieuhygiene die dit soort zaken bewaakt en binnen de rijksoverheid de plicht heeft en verantwoordelijkheid neemt tot nadere acties? Een dergelijke instantie is hard nodig en is van belang voor alle betrokken partijen incl. het bedrijfsleven. Ook voor de drinkwaterbedrijven moet het van groot belang zijn dat binnen de organisatie van de rijksoverheid een organisatie bestaat die de belangen van de drinkwaterbedrijven als onderdeel van de zorg voor de Volkgezondheid behartigt en een zelfstandige verantwoordelijkheid heeft los van de politieke waan van de dag.
Ben benieuwd of dit ook werkt op PFAS en PFOA?
Je merkt uit reactie van riviergemeenten - achteruitgang van het landschap - dat geld van bebouwing in dit risicogebied toch zwaar telt. Als Rijkswaterstaat zou ik zeggen tegen die eigenaren: zwemdiploma is vereist voor alle bewoners, bij paniek wordt geen hulp geboden, uw verzekering en u als eigenaar zijn 100% voor schade zelf verantwoordelijk.
Wat ik mis in dit stuk, is hoe dit principe in andere landen wordt gehanteerd. En hoe de stoffenreeks en analyse frequentie in andere landen is. Ook dat heeft natuurlijk forse invloed op dit statische principe.  Mijn gevoel is (en ik heb toch al een aantal impact analyses gedaan in andere EU landen) dat we met het verlaten van dit principe een fors aantal plaatsen stijgen op de eu ranglijst waterkwaliteit. Wordt het daarmee beter, nee, wordt de kwaliteit slechter, ook nee. Moeten we onverlet doorgaan met emissiebeperking, zeker.