István Koller is vorige week overleden aan de gevolgen van een hartinfarct. Koller was strategisch adviseur industrie bij waterschap De Dommel.

István Koller vk 180 zw István KollerHet waterschap omschrijft Koller als ‘een vernieuwer en een verbinder’. “Als de gebruikelijke procedures niet tot het gewenste resultaat leidden, dan zocht en vond hij nieuwe manieren om toch zijn doel te bereiken. Door zijn kennis, contacten en manier van werken heeft hij veel voor bedrijven en relaties in ons gebied kunnen betekenen op het gebied van duurzaamheid en in de ontwikkeling van slimme samenwerkingsverbanden tussen bedrijven en overheden.” 

Koller was betrokken bij unieke projecten zoals de gezamenlijke awzi in Tilburg en de Biomakerij bij Koningshoeven, schrijft het waterschap. Koller introduceerde het Hongaarse biologische zuiveringsconcept Biopolus bij de trappisten van Abdij Koningshoeven in Berkel-Enschot. Het leidde tot de bouw van een unieke zuiveringskas waarin het afvalwater uit de bierbrouwerij van de abdij op basis van tropische planten en micro-organismen wordt gereinigd. De Biomakerij werd in 2018 in gebruik genomen en trok en trekt veel de aandacht.

Vorig jaar werd de samenwerking tussen De Dommel en de abdij met vier jaar verlengd. Koller legde aan H2O uit dat het streven was om nieuwe circulaire waterconcepten uit te gaan proberen in vooral de tropische zuiveringskas: “Wij hebben altijd gezegd dat we de Biomakerij niet alleen als een aantrekkelijke techniek zien, maar ook als een vliegwiel voor verdere innovatie. Deze stap zetten we nu. Dat gebeurt samen met een aantal bedrijven, universiteiten en Hogeschool HAS.”

Koller streefde altijd naar duurzaamheid, synergie en eenheid, schrijft De Dommel. “En het werken vanuit gezamenlijke doelen, belangen en meerwaarde. En hij was nog niet klaar.”

István Koller is 57 jaar geworden.

 

MEER INFORMATIE
In memoriam De Dommel

Laatste reacties op onze artikelen

Vorig jaar dus 60 boeren weten te vinden die mogelijk iets willen gaan doen om water proberen vast te houden.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Het artikel beschrijft de mate van overschrijding van de concentratienorm voor stikstof (voor oppervlaktewater).
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)
Het dillema van de duivelse delta.
Nu nog inversteren in een delta, waarvan! Door de klimaatverandering zijn de spelregels veranderd.
De houdbaarheid is ten einde.
Wie investeert er nog met zijn volle verstand in iets! Waarvan je nu al weet, dat je dit nooit terugkrijgt.
West laag Nederland wordt een piramide spel. Wie verkoopt, en heeft zijn spulletje op het droge.. En welke grote groep blijft met de gebakken peren zitten..
Nu aangeven dat er niet meer geïnvesteerd gaat worden in kwetsbare gebieden, kan ook niet. Dan zou het hele systeem instorten.
Hoeveel leningen en hypotheken lopen er niet! Op percelen, die eenmaal afbetaald, geen enkele waarde meer hebben..
Dus de mythe nog maar een tijdje vol houden.
We zijn tenslotte dijkenbouwers.
Naast het gevecht tegen het water, is er nog een typisch Neerlandse traditie..
Gaat u maar lekker slapen, uw regering waakt over u...
En loopt het mis.
Dan achter in de rij aansluiting aub.
Groeten uit...
Buitengewoon interessant artikel. Moet nodig aan de grote klok gehangen worden. Moet een grote rol spelen bij de waterschaps- en provinciale verkiezingen
Ik pleit al jaren voor het intensief wegvangen van rivierkreeften, vanwege hun bijzonder effectieve voortplantingscyclus. Zo heel veel eitjes heeft een rivierkreeft niet eens, als je de kreeft vergelijkt met bijv. de karper. Maar de overleving is veel hoger en de kreeften zijn veel sneller geslachtsrijp. Lees hier hoe het zit: https://www.linkedin.com/pulse/wat-moeten-we-met-de-rivierkreeft-hans-middendorp-ph-d-/

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!