secundair logo knw 1

Sjaak Langeslag, dagelijks bestuurder van hoogheemraadschap van Rijnland, is 29 november overleden. Het hoogheemraadschap herdenkt hem als een bevlogen bestuurder met enorme passie.

sjaak langeslag ck zw Sjaak LangeslagLangeslag was een rasbestuurder. Hij was 21 jaar algemeen voorzitter van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB), eindigend met de benoeming tot ere-voorzitter in 2013. In al zijn jaren als KAVB-voorzitter was gewasbescherming een belangrijk thema. Ook binnen de agrarische koepelorganisatie LTO Nederland hield hij zich als portefeuillehouder gewasbescherming bezig met het onderwerp.

Als bestuurder zette hij zich ook in buiten de directe wereld van de bloembollen. Zo stond hij aan de wieg van het sectorbrede MilieuPlatform. Als voorzitter van de Nederlandse Tuinbouwraad was hij nauw betrokken bij de organisatie van de Floriade 2002.

Sinds 2009 zette hij zich in voor Rijnland, eerst als lid van het algemeen bestuur, vanaf 2015 als hoogheemraad. Het hoogheemraadschap herdenkt hem als ‘betrokken bestuurder met enorme passie’ en ‘strateeg en slimme denker’. “We verliezen een heel goede collega en een ontzettend fijne vent, van wie ik veel geleerd heb’’, zegt dijkgraaf Rogier van der Sande tegen het Leidsch Dagblad. “Sjaak wist heel goed wat hij wilde, was inhoudelijk goed op de hoogte en altijd zeer, zeer, zeer collegiaal.’’

Bijzonder trots was hij, schrijft Rijnland, op projecten zoals de piekberging in de Haarlemmermeer bij Abbenes, het emissieloos uitbaggeren van de Langeraarse Plassen, en maatregelen om schade aan waterkeringen tegen te gaan.

Langeslag is in besloten kring gecremeerd. Het hoogheemraadschap hield een herdenking voor alle medewerkers. “We gaan hem missen’’, zegt Van der Sande tegen het Leidsch Dagblad. “Als waardevol bestuurder, maar bovenal als mens.’’

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bestaat het dat dit maar door gaat en dat de overheid zo lankmoedig ermee om gaat? Sleep de vervuilers voor de rechter overheid!!
Deze gegevens geven een goed overzicht en een schrikbarend beeld van de huidige situatie. De Volksgezondheid staat op het spel. Waarom is er geen inspectie van de Volksgezondheid voor de Milieuhygiene die dit soort zaken bewaakt en binnen de rijksoverheid de plicht heeft en verantwoordelijkheid neemt tot nadere acties? Een dergelijke instantie is hard nodig en is van belang voor alle betrokken partijen incl. het bedrijfsleven. Ook voor de drinkwaterbedrijven moet het van groot belang zijn dat binnen de organisatie van de rijksoverheid een organisatie bestaat die de belangen van de drinkwaterbedrijven als onderdeel van de zorg voor de Volkgezondheid behartigt en een zelfstandige verantwoordelijkheid heeft los van de politieke waan van de dag.
Ben benieuwd of dit ook werkt op PFAS en PFOA?
Je merkt uit reactie van riviergemeenten - achteruitgang van het landschap - dat geld van bebouwing in dit risicogebied toch zwaar telt. Als Rijkswaterstaat zou ik zeggen tegen die eigenaren: zwemdiploma is vereist voor alle bewoners, bij paniek wordt geen hulp geboden, uw verzekering en u als eigenaar zijn 100% voor schade zelf verantwoordelijk.
Wat ik mis in dit stuk, is hoe dit principe in andere landen wordt gehanteerd. En hoe de stoffenreeks en analyse frequentie in andere landen is. Ook dat heeft natuurlijk forse invloed op dit statische principe.  Mijn gevoel is (en ik heb toch al een aantal impact analyses gedaan in andere EU landen) dat we met het verlaten van dit principe een fors aantal plaatsen stijgen op de eu ranglijst waterkwaliteit. Wordt het daarmee beter, nee, wordt de kwaliteit slechter, ook nee. Moeten we onverlet doorgaan met emissiebeperking, zeker.