Sjaak Langeslag, dagelijks bestuurder van hoogheemraadschap van Rijnland, is 29 november overleden. Het hoogheemraadschap herdenkt hem als een bevlogen bestuurder met enorme passie.
Sjaak LangeslagLangeslag was een rasbestuurder. Hij was 21 jaar algemeen voorzitter van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB), eindigend met de benoeming tot ere-voorzitter in 2013. In al zijn jaren als KAVB-voorzitter was gewasbescherming een belangrijk thema. Ook binnen de agrarische koepelorganisatie LTO Nederland hield hij zich als portefeuillehouder gewasbescherming bezig met het onderwerp.
Als bestuurder zette hij zich ook in buiten de directe wereld van de bloembollen. Zo stond hij aan de wieg van het sectorbrede MilieuPlatform. Als voorzitter van de Nederlandse Tuinbouwraad was hij nauw betrokken bij de organisatie van de Floriade 2002.
Sinds 2009 zette hij zich in voor Rijnland, eerst als lid van het algemeen bestuur, vanaf 2015 als hoogheemraad. Het hoogheemraadschap herdenkt hem als ‘betrokken bestuurder met enorme passie’ en ‘strateeg en slimme denker’. “We verliezen een heel goede collega en een ontzettend fijne vent, van wie ik veel geleerd heb’’, zegt dijkgraaf Rogier van der Sande tegen het Leidsch Dagblad. “Sjaak wist heel goed wat hij wilde, was inhoudelijk goed op de hoogte en altijd zeer, zeer, zeer collegiaal.’’
Bijzonder trots was hij, schrijft Rijnland, op projecten zoals de piekberging in de Haarlemmermeer bij Abbenes, het emissieloos uitbaggeren van de Langeraarse Plassen, en maatregelen om schade aan waterkeringen tegen te gaan.
Langeslag is in besloten kring gecremeerd. Het hoogheemraadschap hield een herdenking voor alle medewerkers. “We gaan hem missen’’, zegt Van der Sande tegen het Leidsch Dagblad. “Als waardevol bestuurder, maar bovenal als mens.’’
De vraag is of dat dan komt door alleen de waterkwaliteit of dat het komt omdat we, bijvoorbeeld, gewoon gruwelijk dicht bevolkt zijn en ik al heel wat weilanden en dergelijke omgezet heb zien worden in woningen.
Mijn idee is overigens niet om te infiltreren in bestaande vennen - dat zou inderdaad de ecologie van die vennen veranderen – maar in aangelegde plassen (met een oppervlak minder dan 0,1 procent van de Veluwe). Die vallen droog, enkele dagen nadat infiltratie stopt. Infiltratieplassen hebben landschappelijk gezien wellicht wat waarde (als je saai naaldbos daarvoor kapt), aangaande natuur is die inderdaad beperkt.
Zeg 10 jaar geleden al waarschuwde ik dat we in 2027 in Nederland nooit de KRW doelen gaan halen. Ik betreur het ten zeerste dat ik gelijk ga krijgen. Ik voorspel nu dat we in 2030 met de mond vol tanden staan als Brussel ons vraagt wat onze plannen/maatregelen zijn om de Veluwe natuur en biodiversiteit te herstellen. Zonder fors ingrijpen in de waterbalans van het Veluwemassief gaan we verdroging echt niet bestrijden en zullen beken en sprengen niet structureel meer water voeren. Dat geef ik je op een briefje.