secundair logo knw 1

Sjaak Langeslag, dagelijks bestuurder van hoogheemraadschap van Rijnland, is 29 november overleden. Het hoogheemraadschap herdenkt hem als een bevlogen bestuurder met enorme passie.

sjaak langeslag ck zw Sjaak LangeslagLangeslag was een rasbestuurder. Hij was 21 jaar algemeen voorzitter van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB), eindigend met de benoeming tot ere-voorzitter in 2013. In al zijn jaren als KAVB-voorzitter was gewasbescherming een belangrijk thema. Ook binnen de agrarische koepelorganisatie LTO Nederland hield hij zich als portefeuillehouder gewasbescherming bezig met het onderwerp.

Als bestuurder zette hij zich ook in buiten de directe wereld van de bloembollen. Zo stond hij aan de wieg van het sectorbrede MilieuPlatform. Als voorzitter van de Nederlandse Tuinbouwraad was hij nauw betrokken bij de organisatie van de Floriade 2002.

Sinds 2009 zette hij zich in voor Rijnland, eerst als lid van het algemeen bestuur, vanaf 2015 als hoogheemraad. Het hoogheemraadschap herdenkt hem als ‘betrokken bestuurder met enorme passie’ en ‘strateeg en slimme denker’. “We verliezen een heel goede collega en een ontzettend fijne vent, van wie ik veel geleerd heb’’, zegt dijkgraaf Rogier van der Sande tegen het Leidsch Dagblad. “Sjaak wist heel goed wat hij wilde, was inhoudelijk goed op de hoogte en altijd zeer, zeer, zeer collegiaal.’’

Bijzonder trots was hij, schrijft Rijnland, op projecten zoals de piekberging in de Haarlemmermeer bij Abbenes, het emissieloos uitbaggeren van de Langeraarse Plassen, en maatregelen om schade aan waterkeringen tegen te gaan.

Langeslag is in besloten kring gecremeerd. Het hoogheemraadschap hield een herdenking voor alle medewerkers. “We gaan hem missen’’, zegt Van der Sande tegen het Leidsch Dagblad. “Als waardevol bestuurder, maar bovenal als mens.’’

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Is er een directe link naar de uitspraak beschikbaar? Ik vind de volgend passage van jullie artikel bijzonder verwoord: "Behalve over het gebruik van chemicaliën in het koelwater ging de rechtszaak ook over de voorwaarden van het waterschap voor lozingen in geval van onderhoud of reparatiewerkzaamheden aan installaties. Maar toestemming vooraf vond de rechter te ver gaan en een zogenoemde immissietoets (welke stoffen zitten erin) niet effectief." Lijkt me namelijk zeker niet in lijn met geldend waterkwaliteitsbeleid en ook niet met het oog op de uitspraak m.b.t. de tijdelijke achteruitgang. Wanneer een activiteit, en daarmee de lozing, invloed heeft op de waterkwaliteit is het uitgangspunt dat de impact van te voren bepaald en onderbouwd moet worden. Indien dit leidt tot een verslechtering van de situatie, moet voor de impactsbeoordeling (van een industriële lozing) het Handboek Immissietoets gebruikt worden om de impact te bepalen. 
Falend management is de reden niet de organisatorische complexiteit. En bij definitief splitsen komt er nog extra bestuurlijke complexiteit bij van publieke organisaties die moeten -maar slecht kunnen- samenwerken.
Aangezien de burger de rekening krijgt is het makkelijk om een beslissing te nemen. Lekker uit elkaar en opnieuw beginnen met een schone lei. Op naar het volgende wanbeleid. Men voelt zich niet aansprakelijk. 
Dag Manfred, 
kijk eens op www.pathema.nl 
Dat bedrijf levert al jaren apparatuur voor chemievrije koelwaterbehandeling. Ook bij grotere bedrijven. Niet zo groot als bij Chemelot waarschijnlijk, maar meer dan voldoende bewezen. Het principe is cavitatie, dus geen chloorelektrolyse. Voor de duidelijkheid, ik heb geen relatie met dit bedrijf.Jan Koning
Kijk dat is onderzoek met resultaat. Is het mogelijk dit naar de EU cie-leden te sturen die besluiten over toepassing drijfmest en Renure ipv Kunstmest -N. Toch flikken ze het om de norm voor Kunstmest- N hoog te houden. In Nederland is in vele onderzoeken en metingen aangetoond dat in de derogatiegebieden de NO3 gehalten veel lager zijn dan de de norm EN lager dan in niet derogatie gebieden!