Hardy Temmink is vrijdag op 58-jarige leeftijd onverwacht overleden. Temmink was een gerespecteerde milieutechnoloog, verbonden aan de Wageningen University en onderzoekstinstituut Wetsus.
Hardy TemminkDr. ir. Hardy Temmink stond bekend om zijn passie voor biologische waterzuivering en het terugwinnen van waardevolle stoffen uit afvalwater. Hij werd zeer gewaardeerd om zijn adviezen en ideeën.
“Zijn energieke inzet, enthousiasme, humor en charme maakten dat zijn studenten gegroeid zijn door zijn persoonlijke betrokkenheid bij hun welzijn en zijn kritische blik op hun onderzoek”, schrijft Wageningen University bij zijn overlijden. "Hij maakte zijn collega's blij met zijn vele goede ideeën om onderwijs en onderzoek te verbeteren. Hij stond altijd voor ons klaar met advies, of dat nu op kantoor was of tijdens een wandeling. We hebben een fantastische collega verloren."
De wetenschapper studeerde waterverontreinigingsbestrijding in Wageningen en was sinds 1989 werkzaam bij de vakgroep Milieutechnologie, eerst als promovendus en later als universitair hoofddocent. Sinds 2004 was hij ook werkzaam als senior wetenschappelijk medewerker bij onderzoeksinstituut Wetsus in Leeuwarden.
Mocht het in Juli weer warm en zonnig worden dan zal er een fors escalerend waterprobleem zijn.
De hamvraag die onbeantwoord blijft, is wat de impact is van de restlozing op de doelen van de KRW. Uit de berekeningen van het CBS zou blijken dat stikstof uit rwzi's nog voor 18% bijdraagt aan de totale belasting, en fosfaat nog voor 25% aan de totale belasting. Maar het gaat nog steeds om enorme hoeveelheden: 14,3 miljoen kg N en 1,64 miljoen kg P.
De afname in kg N is veel groter is dan in kg P. De verhouding tussen N en P is verschoven. Met als gevolg dat blauwalgen (die zelf stikstof binden) "in het voordeel zijn" vergeleken met groenalgen, die stikstof uit het oppervlaktewater opnemen. Dertig jaar geleden was er nog veel 'groene soep', inmiddels zijn de drijflagen van blauwalgen een hardnekkig probleem.
Het zou dus zomaar kunnen zijn dat het verwijderen van stikstof nu voldoende is, maar dat de verwijdering van fosfaat nog veel beter moet. Behalve wellicht als de rwzi (bijna) rechtstreeks op zee loost, dan is goed ook goed genoeg.
Enerzijds tijdens werkzaamheden, maar anderzijds ook na de werkzaamheden.
Een waterbos zal zeker invloed hebben op het gedrag van golven?
Is daar bij ontwerp, de vorm waarin het wordt aangelegd rekening mee te houden?
Er zijn liefhebbers van vlak water en liefhebbers van mooie golven.
In de huidige zoneringen (o.a. diep / ondiep) konden verschillende liefhebbers terecht op het Wolderwijd.