secundair logo knw 1

Hardy Temmink is vrijdag op 58-jarige leeftijd onverwacht overleden. Temmink was een gerespecteerde milieutechnoloog, verbonden aan de Wageningen University en onderzoekstinstituut Wetsus.

Hardy Temmink 180 vk c Hardy TemminkDr. ir. Hardy Temmink stond bekend om zijn passie voor biologische waterzuivering en het terugwinnen van waardevolle stoffen uit afvalwater. Hij werd zeer gewaardeerd om zijn adviezen en ideeën.

“Zijn energieke inzet, enthousiasme, humor en charme maakten dat zijn studenten gegroeid zijn door zijn persoonlijke betrokkenheid bij hun welzijn en zijn kritische blik op hun onderzoek”, schrijft Wageningen University bij zijn overlijden. "Hij maakte zijn collega's blij met zijn vele goede ideeën om onderwijs en onderzoek te verbeteren. Hij stond altijd voor ons klaar met advies, of dat nu op kantoor was of tijdens een wandeling. We hebben een fantastische collega verloren."

De wetenschapper studeerde waterverontreinigingsbestrijding in Wageningen en was sinds 1989 werkzaam bij de vakgroep Milieutechnologie, eerst als promovendus en later als universitair hoofddocent. Sinds 2004 was hij ook werkzaam als senior wetenschappelijk medewerker bij onderzoeksinstituut Wetsus in Leeuwarden.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Het CEC-programma van STOWA en NWO heeft een aantal technieken onderzocht. Bekijk dit filmpje over een combinatie van bio assay en massaspectrometer om verontreiniging snel te kunnen duiden uit de database: RoutinEDA
https://vimeo.com/712902086
Is er een directe link naar de uitspraak beschikbaar? Ik vind de volgend passage van jullie artikel bijzonder verwoord: "Behalve over het gebruik van chemicaliën in het koelwater ging de rechtszaak ook over de voorwaarden van het waterschap voor lozingen in geval van onderhoud of reparatiewerkzaamheden aan installaties. Maar toestemming vooraf vond de rechter te ver gaan en een zogenoemde immissietoets (welke stoffen zitten erin) niet effectief." Lijkt me namelijk zeker niet in lijn met geldend waterkwaliteitsbeleid en ook niet met het oog op de uitspraak m.b.t. de tijdelijke achteruitgang. Wanneer een activiteit, en daarmee de lozing, invloed heeft op de waterkwaliteit is het uitgangspunt dat de impact van te voren bepaald en onderbouwd moet worden. Indien dit leidt tot een verslechtering van de situatie, moet voor de impactsbeoordeling (van een industriële lozing) het Handboek Immissietoets gebruikt worden om de impact te bepalen. 
Falend management is de reden niet de organisatorische complexiteit. En bij definitief splitsen komt er nog extra bestuurlijke complexiteit bij van publieke organisaties die moeten -maar slecht kunnen- samenwerken.
Aangezien de burger de rekening krijgt is het makkelijk om een beslissing te nemen. Lekker uit elkaar en opnieuw beginnen met een schone lei. Op naar het volgende wanbeleid. Men voelt zich niet aansprakelijk. 
Dag Manfred, 
kijk eens op www.pathema.nl 
Dat bedrijf levert al jaren apparatuur voor chemievrije koelwaterbehandeling. Ook bij grotere bedrijven. Niet zo groot als bij Chemelot waarschijnlijk, maar meer dan voldoende bewezen. Het principe is cavitatie, dus geen chloorelektrolyse. Voor de duidelijkheid, ik heb geen relatie met dit bedrijf.Jan Koning