secundair logo knw 1

Na een kort ziekbed is Jaap IJff op 8 oktober overleden. IJff is van grote betekenis geweest voor het waterbeheer en de waterschappen en was een zeer kundig en gerespecteerd bestuurder. Hij was van midden jaren 80 tot midden jaren 90 voorzitter van de Unie van Waterschappen (UvW). 

Jaap IJf vk 180 zw Jaap IJffAls vliegtuigbouwkundig ingenieur begon hij zijn loopbaan bij vliegtuigbouwer Fokker, waar hij bijna 17 jaar werkte. Maar daarna vond hij zijn weg in het openbaar bestuur. Eerst als statenlid in Noord-Holland en vervolgens als lid van het college van Gedeputeerde Staten. IJff was een prominent lid van de PvdA.

Begin jaren 80 werd hij voorzitter van het Zuiveringschap Amstel- en Gooiland in Hilversum en weer later dijkgraaf van het Hoogheemraadschap van de Uitwaterende Sluizen in Kennemerland en West-Friesland in Edam.

Grote betekenis
Als voorzitter van de UvW heeft hij een grote betekenis gehad voor het (regionale) waterbeheer in het algemeen en de waterschappen in het bijzonder, schrijft de Unie.

In zijn periode als voorzitter heeft hij ‘krachtig sturing’ gegeven aan belangrijke processen, zoals de totstandkoming van de Waterschapswet, de Derde Nota waterhuishouding, de notitie Omgaan met water, waarin een nieuw waterbeheer (integraal waterbeheer) werd voorgestaan en de opschaling van de waterschappen, aldus de opsomming van de UvW.

Vasthoudend
IJff gold als een beminnelijk man met gevoel voor humor, maar ook als een zeer kundig en vasthoudend bestuurder met een duidelijke visie. In complexe besluitvormingsprocessen wist hij koers te houden en doorgaans het doel te bereiken.

Zijn statuur was groot, IJff was een van de mensen die prins Willem-Alexander wegwijs maakte in het watermanagement.

Jaap IJff is 90 jaar geworden.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bestaat het dat dit maar door gaat en dat de overheid zo lankmoedig ermee om gaat? Sleep de vervuilers voor de rechter overheid!!
Deze gegevens geven een goed overzicht en een schrikbarend beeld van de huidige situatie. De Volksgezondheid staat op het spel. Waarom is er geen inspectie van de Volksgezondheid voor de Milieuhygiene die dit soort zaken bewaakt en binnen de rijksoverheid de plicht heeft en verantwoordelijkheid neemt tot nadere acties? Een dergelijke instantie is hard nodig en is van belang voor alle betrokken partijen incl. het bedrijfsleven. Ook voor de drinkwaterbedrijven moet het van groot belang zijn dat binnen de organisatie van de rijksoverheid een organisatie bestaat die de belangen van de drinkwaterbedrijven als onderdeel van de zorg voor de Volkgezondheid behartigt en een zelfstandige verantwoordelijkheid heeft los van de politieke waan van de dag.
Ben benieuwd of dit ook werkt op PFAS en PFOA?
Je merkt uit reactie van riviergemeenten - achteruitgang van het landschap - dat geld van bebouwing in dit risicogebied toch zwaar telt. Als Rijkswaterstaat zou ik zeggen tegen die eigenaren: zwemdiploma is vereist voor alle bewoners, bij paniek wordt geen hulp geboden, uw verzekering en u als eigenaar zijn 100% voor schade zelf verantwoordelijk.
Wat ik mis in dit stuk, is hoe dit principe in andere landen wordt gehanteerd. En hoe de stoffenreeks en analyse frequentie in andere landen is. Ook dat heeft natuurlijk forse invloed op dit statische principe.  Mijn gevoel is (en ik heb toch al een aantal impact analyses gedaan in andere EU landen) dat we met het verlaten van dit principe een fors aantal plaatsen stijgen op de eu ranglijst waterkwaliteit. Wordt het daarmee beter, nee, wordt de kwaliteit slechter, ook nee. Moeten we onverlet doorgaan met emissiebeperking, zeker.