secundair logo knw 1

Na een kort ziekbed is Jaap IJff op 8 oktober overleden. IJff is van grote betekenis geweest voor het waterbeheer en de waterschappen en was een zeer kundig en gerespecteerd bestuurder. Hij was van midden jaren 80 tot midden jaren 90 voorzitter van de Unie van Waterschappen (UvW). 

Jaap IJf vk 180 zw Jaap IJffAls vliegtuigbouwkundig ingenieur begon hij zijn loopbaan bij vliegtuigbouwer Fokker, waar hij bijna 17 jaar werkte. Maar daarna vond hij zijn weg in het openbaar bestuur. Eerst als statenlid in Noord-Holland en vervolgens als lid van het college van Gedeputeerde Staten. IJff was een prominent lid van de PvdA.

Begin jaren 80 werd hij voorzitter van het Zuiveringschap Amstel- en Gooiland in Hilversum en weer later dijkgraaf van het Hoogheemraadschap van de Uitwaterende Sluizen in Kennemerland en West-Friesland in Edam.

Grote betekenis
Als voorzitter van de UvW heeft hij een grote betekenis gehad voor het (regionale) waterbeheer in het algemeen en de waterschappen in het bijzonder, schrijft de Unie.

In zijn periode als voorzitter heeft hij ‘krachtig sturing’ gegeven aan belangrijke processen, zoals de totstandkoming van de Waterschapswet, de Derde Nota waterhuishouding, de notitie Omgaan met water, waarin een nieuw waterbeheer (integraal waterbeheer) werd voorgestaan en de opschaling van de waterschappen, aldus de opsomming van de UvW.

Vasthoudend
IJff gold als een beminnelijk man met gevoel voor humor, maar ook als een zeer kundig en vasthoudend bestuurder met een duidelijke visie. In complexe besluitvormingsprocessen wist hij koers te houden en doorgaans het doel te bereiken.

Zijn statuur was groot, IJff was een van de mensen die prins Willem-Alexander wegwijs maakte in het watermanagement.

Jaap IJff is 90 jaar geworden.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Slecht verhaal!

De vraag was? "Wat is de echte prijs van water?"
Zeg dan meteen de echte prijs van 1 kubieke meter water kost zoveel. Punt.

Moet eerst hele kletsverhalen eromheen gaan lezen. Advies: kom meteen to the point!
Zeer terechte en verstandige actie van het schap. 
Het KRW-doel 'passende wateromstandigheden voor o.a. waterafhankelijke Natura2000-gebieden'  gaan we sowieso niet in 2027 halen en waarschijnlijk voor diverse Natura2000-gebieden ook nog niet in de volgende KRW-planperiode 2028-2033.
Gerrit Krajenbrink Gooi grondwater niet te grabbel
Mede naar aanleiding van de column van Jos Peters: belangrijk is dat de drinkwaterwinning minder 'stil' is in de politieke discussie over water, waterverspilling (drainage) en -vervuiling door de landbouw. En er dus niet alleen maar over schrijft in de vakbladen. Leer van de landbouw qua PR. Dit geldt helaas al zo lang. Roer u ook in het waterschap, drinkwaterbedrijf. Schoon water hoeft niet alleen van Brussel/KRW, maar is regionaal in ons eigen belang!
Met vriendelijke groet, Gerrit Krajenbrink, Hydroloog
De stellingen dat 'water weer een belang' is en 'klimaatbeleid niet door de shredder is gehaald' worden al gauw weer tegengesproken in dit artikel. Klimaatadaptatie is niet alleen hoogwaterbescherming.  Dat RLi het belang van WBS (dat sommige provincies wel degelijk serieus oppakken) en watertoets ondersteund, maar daarmee zijn we er niet.