secundair logo knw 1

Het COVID-19 rioolwateronderzoek van KWR heeft de Willem Koerselmanprijs 2020 gewonnen. Met de prijs eert KWR jaarlijks onderzoekers van het instituut, wiens peer reviewed artikel het meest geciteerd is.  

koerselmanprijs 180 vk De publicatie over het COVID-19 rioolwateronderzoek, die aan het begin van de pandemie verscheen, werd in 2020 49 keer geciteerd.

Het artikel ‘Presence of SARS-Coronavirus-2 RNA in Sewage and Correlation with Reported COVID-19 Prevelance in the Early Stage of the Epidemic in The Netherlands’ werd geschreven door Leo Heijnen, Goffe Elsinga, Gertjan Medema, Ronald Italiaander en Anke Brouwer-Hanzens.

In het artikel, dat uiteindelijk in mei 2020 in het tijdschrift Environmental Science and Technology Letters werd gepubliceerd, introduceerde KWR een waarschuwingssysteem voor het vroegtijdig signaleren van het SARS-CoV-2 virus in een populatie. Daarmee kwam gereedschap binnen handbereik om de besmettingsgraad te monitoren. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Bijzonder dat Boutkan en Buijsse beter weten wat de problemen in het riool en bij de afvalwaterverwerking zijn, dan de daarin gespecialiseerde organisaties.
Afgezien daarvan, kan een kleuter bedenken dat als plastic (a) in het milieu een probleem is én (b) "nul" vocht opneemt, dat het dan ook niet handig is om dit in wegwerpdoekjes te verwerken die NIET gescheiden ingezameld worden maar met het toiletwater worden weggespoeld.  
Kan er ook niet zo’n richtlijn worden opgesteld voor de intensieve landbouw? In Nederland betalen boerenbedrijven immers géén verontreinigingsheffing en zuiveringsbelasting en worden de kosten van vervuiling van oppervlakte- en grondwater naar de belastingbetaler geschoven. 
Het voorgezuiverd oppervlaktewater is ook een belangrijke bron voor drinkwater. Naast WAAG is het noodzakelijk om op zoek te gaan naar andere bronnen voor drinkwater, wellicht effluent van rioolwaterzuiveringen
Vitaliseren, 100% natuurlijk,  agrarische bedrijven. Vraag naar concept voor geitenboerderij willem dam in amsterdamse bos, geitkwaliteit, bodem en afvalwater verbeteren  pfos/pfas verdwijnt.