secundair logo knw 1

De illustraties die op tegels in de stad Zwolle te zien zijn. De afbeeldingen zijn ontworpen door Ruben Bruggeling van studioopgetakeld.nl

Het communicatieproject Zwolle Ondersteboven heeft de projectprijs van het Koninklijk Nederlands Waternetwerk gewonnen. Door middel van geïllustreerde stoeptegels die verspreid in de stad liggen worden inwoners op een laagdrempelige manier geïnformeerd over wat er zich bodem afspeelt en welke functie de ondergrond heeft. Zo vertellen de stoeptegels dat onder de grond de bron voor drinkwater ligt, maar ook dat de bodem belangrijk is voor klimaatadaptatie en energietransitie.

Zwolle Ondersteboven is tot stand gekomen door een samenwerking tussen de gemeente Zwolle en het Nationaal Bodem- en Watertraineeship. De opdracht was: creëer een communicatiemiddel om de inwoners van Zwolle beter te informeren over en te betrekken bij alles wat er in de bodem en ondergrond afspeelt. Door te laten zien ‘hoe belangrijk onze bodem en ondergrond is’ moet er meer draagvlak ontstaan voor de maatregelen die de gemeente neemt om de bodem ‘gezond en duurzaam’ te houden.

Vier uitgangspunten
De bedenkers Noor Hendriks, Joris Molemaker, Marijke Schipper en Ingeborg Nollen gingen aan de slag met vier uitgangspunten: interessant voor de inwoner, niet te ingewikkeld, visueel en creatief. Ze kwamen uit bij geïllustreerde stoeptegels. Elke afbeelding staat voor een functie die de bodem en ondergrond heeft, van bodemleven tot bron voor drinkwater en van archeologie tot ruimte voor kabels en leidingen, energietransitie en klimaatadaptatie.

De tegels liggen in de wijken Stadshagen, Assendorp, Zwolle Zuid en Holtenbroek. Ze zijn alle voorzien van een QR-code zodat de inwoners direct op een website meer informatie kunnen lezen. Daar zien ze dat ze zelf ook veel kunnen doen om hun stad leefbaar te houden door regentonnen te plaatsen, tegels te wippen en mee te doen aan bewonersinitiatieven gericht op vergroening van de stad.

Vier projecten
Zwolle Ondersteboven won vrijdag op het najaarscongres van het Koninklijk Nederlands Waternetwerk de projectprijs van het netwerk. Het was een de vier projecten die de jury onder leiding van KNW-voorzitter Riksta Zwart beoordeelde. Ze keek daarbij, zo vertelde Zwart, naar ‘creativiteit, bruikbaarheid, originaliteit, toepasbaarheid en kwaliteit van het geleverde werk’.

Naast Zwolle Ondersteboven waren genomineerd: Hemelwateropvang en Grijswaterherverbruik in de provincie Flevoland ten behoeve van besparing van drinkwater; het TEO-project in Amsterdam waarbij warmte uit oppervlaktewater wordt gewonnen voor de wijk Oostoever; het Toekomstatelier Nederland 2100 van het College van Rijksadviseurs met een methode om sectoraal denken te overstijgen.

 

LEES OOK
Website Zwolle Ondersteboven

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Slecht verhaal!

De vraag was? "Wat is de echte prijs van water?"
Zeg dan meteen de echte prijs van 1 kubieke meter water kost zoveel. Punt.

Moet eerst hele kletsverhalen eromheen gaan lezen. Advies: kom meteen to the point!
Zeer terechte en verstandige actie van het schap. 
Het KRW-doel 'passende wateromstandigheden voor o.a. waterafhankelijke Natura2000-gebieden'  gaan we sowieso niet in 2027 halen en waarschijnlijk voor diverse Natura2000-gebieden ook nog niet in de volgende KRW-planperiode 2028-2033.
Gerrit Krajenbrink Gooi grondwater niet te grabbel
Mede naar aanleiding van de column van Jos Peters: belangrijk is dat de drinkwaterwinning minder 'stil' is in de politieke discussie over water, waterverspilling (drainage) en -vervuiling door de landbouw. En er dus niet alleen maar over schrijft in de vakbladen. Leer van de landbouw qua PR. Dit geldt helaas al zo lang. Roer u ook in het waterschap, drinkwaterbedrijf. Schoon water hoeft niet alleen van Brussel/KRW, maar is regionaal in ons eigen belang!
Met vriendelijke groet, Gerrit Krajenbrink, Hydroloog
De stellingen dat 'water weer een belang' is en 'klimaatbeleid niet door de shredder is gehaald' worden al gauw weer tegengesproken in dit artikel. Klimaatadaptatie is niet alleen hoogwaterbescherming.  Dat RLi het belang van WBS (dat sommige provincies wel degelijk serieus oppakken) en watertoets ondersteund, maar daarmee zijn we er niet.