secundair logo knw 1

De illustraties die op tegels in de stad Zwolle te zien zijn. De afbeeldingen zijn ontworpen door Ruben Bruggeling van studioopgetakeld.nl

Het communicatieproject Zwolle Ondersteboven heeft de projectprijs van het Koninklijk Nederlands Waternetwerk gewonnen. Door middel van geïllustreerde stoeptegels die verspreid in de stad liggen worden inwoners op een laagdrempelige manier geïnformeerd over wat er zich bodem afspeelt en welke functie de ondergrond heeft. Zo vertellen de stoeptegels dat onder de grond de bron voor drinkwater ligt, maar ook dat de bodem belangrijk is voor klimaatadaptatie en energietransitie.

Zwolle Ondersteboven is tot stand gekomen door een samenwerking tussen de gemeente Zwolle en het Nationaal Bodem- en Watertraineeship. De opdracht was: creëer een communicatiemiddel om de inwoners van Zwolle beter te informeren over en te betrekken bij alles wat er in de bodem en ondergrond afspeelt. Door te laten zien ‘hoe belangrijk onze bodem en ondergrond is’ moet er meer draagvlak ontstaan voor de maatregelen die de gemeente neemt om de bodem ‘gezond en duurzaam’ te houden.

Vier uitgangspunten
De bedenkers Noor Hendriks, Joris Molemaker, Marijke Schipper en Ingeborg Nollen gingen aan de slag met vier uitgangspunten: interessant voor de inwoner, niet te ingewikkeld, visueel en creatief. Ze kwamen uit bij geïllustreerde stoeptegels. Elke afbeelding staat voor een functie die de bodem en ondergrond heeft, van bodemleven tot bron voor drinkwater en van archeologie tot ruimte voor kabels en leidingen, energietransitie en klimaatadaptatie.

De tegels liggen in de wijken Stadshagen, Assendorp, Zwolle Zuid en Holtenbroek. Ze zijn alle voorzien van een QR-code zodat de inwoners direct op een website meer informatie kunnen lezen. Daar zien ze dat ze zelf ook veel kunnen doen om hun stad leefbaar te houden door regentonnen te plaatsen, tegels te wippen en mee te doen aan bewonersinitiatieven gericht op vergroening van de stad.

Vier projecten
Zwolle Ondersteboven won vrijdag op het najaarscongres van het Koninklijk Nederlands Waternetwerk de projectprijs van het netwerk. Het was een de vier projecten die de jury onder leiding van KNW-voorzitter Riksta Zwart beoordeelde. Ze keek daarbij, zo vertelde Zwart, naar ‘creativiteit, bruikbaarheid, originaliteit, toepasbaarheid en kwaliteit van het geleverde werk’.

Naast Zwolle Ondersteboven waren genomineerd: Hemelwateropvang en Grijswaterherverbruik in de provincie Flevoland ten behoeve van besparing van drinkwater; het TEO-project in Amsterdam waarbij warmte uit oppervlaktewater wordt gewonnen voor de wijk Oostoever; het Toekomstatelier Nederland 2100 van het College van Rijksadviseurs met een methode om sectoraal denken te overstijgen.

 

LEES OOK
Website Zwolle Ondersteboven

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterOppervlakte is aangepast in 67 hectare.
Geachte Redactie, Dank voor uw bijdrage voor de uitreiking van de Keppler-prijzen. Afkomstig van een agrarisch akkerbouwbedrijf in het zuiden van de Haarlemmermeerpolder en betrokken vanaf het allereerste begin, de oplevering en dan nu een prijs als beloning. (Raadswerk Haarlemmermeer en fractie-ondersteuning Bestuur Rijnland)
Bovendien nog een tweede prijs in Hoofddorp, de Winnaar van de Publieksprijs de Gerritshoeve / Kastan van Ontwerper Architectenbureau Gijs de Waal. (Winnaars Arie Keppler Prijs 2024 - Architectuur.nl) Ik heb vaak en veel moeten uitleggen waarom juist in deze ruimte vragende polder opnieuw een aanslag wordt gedaan op vruchtbare agrarische grond. *)
De aanleiding van mijn reactie is een fout in de oppervlakte maat van de Piekberging, 16 ha. moet 67 ha. zijn. Aansluitend heb ik nog een verzoek om met een link ook de informatie over de Piekberging zelf te ontsluiten: https://www.rijnland.net/actueel/nieuwsoverzicht/piekberging-haarlemmermeer-wint-arie-keppler-prijs-2024/
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/ 
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/veel-gestelde-vragen-piekberging-haarlemmermeer/ *)
En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?
Interessante innnovatie.
Wat ik me nu afvraag met die sluitdeuren: ze moeten een faalkans hebben van iets van 10^-4 per jaar, mogelijk nog een factor 10 lager.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?
Natuurlijk is een gat op één plek niet direct einde levensduur van deur, maar hij zal iig niet mogen bezwijken.