Het communicatieproject Zwolle Ondersteboven heeft de projectprijs van het Koninklijk Nederlands Waternetwerk gewonnen. Door middel van geïllustreerde stoeptegels die verspreid in de stad liggen worden inwoners op een laagdrempelige manier geïnformeerd over wat er zich bodem afspeelt en welke functie de ondergrond heeft. Zo vertellen de stoeptegels dat onder de grond de bron voor drinkwater ligt, maar ook dat de bodem belangrijk is voor klimaatadaptatie en energietransitie.
Zwolle Ondersteboven is tot stand gekomen door een samenwerking tussen de gemeente Zwolle en het Nationaal Bodem- en Watertraineeship. De opdracht was: creëer een communicatiemiddel om de inwoners van Zwolle beter te informeren over en te betrekken bij alles wat er in de bodem en ondergrond afspeelt. Door te laten zien ‘hoe belangrijk onze bodem en ondergrond is’ moet er meer draagvlak ontstaan voor de maatregelen die de gemeente neemt om de bodem ‘gezond en duurzaam’ te houden.
Vier uitgangspunten
De bedenkers Noor Hendriks, Joris Molemaker, Marijke Schipper en Ingeborg Nollen gingen aan de slag met vier uitgangspunten: interessant voor de inwoner, niet te ingewikkeld, visueel en creatief. Ze kwamen uit bij geïllustreerde stoeptegels. Elke afbeelding staat voor een functie die de bodem en ondergrond heeft, van bodemleven tot bron voor drinkwater en van archeologie tot ruimte voor kabels en leidingen, energietransitie en klimaatadaptatie.
De tegels liggen in de wijken Stadshagen, Assendorp, Zwolle Zuid en Holtenbroek. Ze zijn alle voorzien van een QR-code zodat de inwoners direct op een website meer informatie kunnen lezen. Daar zien ze dat ze zelf ook veel kunnen doen om hun stad leefbaar te houden door regentonnen te plaatsen, tegels te wippen en mee te doen aan bewonersinitiatieven gericht op vergroening van de stad.
Vier projecten
Zwolle Ondersteboven won vrijdag op het najaarscongres van het Koninklijk Nederlands Waternetwerk de projectprijs van het netwerk. Het was een de vier projecten die de jury onder leiding van KNW-voorzitter Riksta Zwart beoordeelde. Ze keek daarbij, zo vertelde Zwart, naar ‘creativiteit, bruikbaarheid, originaliteit, toepasbaarheid en kwaliteit van het geleverde werk’.
Naast Zwolle Ondersteboven waren genomineerd: Hemelwateropvang en Grijswaterherverbruik in de provincie Flevoland ten behoeve van besparing van drinkwater; het TEO-project in Amsterdam waarbij warmte uit oppervlaktewater wordt gewonnen voor de wijk Oostoever; het Toekomstatelier Nederland 2100 van het College van Rijksadviseurs met een methode om sectoraal denken te overstijgen.
LEES OOK
Website Zwolle Ondersteboven
veel waardering, Tom Trouwborst
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)