secundair logo knw 1

Omroep Zeeland maakte deze week opnames in het toekomstige waterstoflab (dat nu nog een scheikundelab is).

In het gebouw van HZ University of Applied Sciences in Vlissingen komt een praktijklab voor duurzame waterstof. Daar worden niet alleen studenten opgeleid voor een rol in de Zeeuwse energietransitie, het plan is om ook vernieuwend onderzoek te verrichten naar bijvoorbeeld de productie van waterstof uit zout water.

2411 Gerben HuiszoonGerben Huiszoon"Er is veel water nodig om waterstof te maken", zegt projectleider Gerben Huiszoon. "En veel water hebben we wel in Zeeland, maar dat is zout. Het plan is om samen met partners, zoals drinkwaterbedrijf Evides, te onderzoeken of we dat kunnen gebruiken."

De Zeeuwse overheid en industrie willen dat duurzaam opgewekte, ofwel groene, waterstof flink gaat bijdragen om de CO2-uitstoot van de industrie te reduceren. Volgens Huiszoon is Zeeland nu al de grootste waterstofgebruiker van de Benelux, maar dat wordt uit aardgas gehaald en daarbij komt veel CO2 vrij.

In het nieuwe praktijklab kunnen mbo- en hbo-studenten van Scalda en HZ zich specialiseren in technologie voor duurzame waterstof. Ook mensen die zich willen omscholen, kunnen hier straks terecht. Daarmee willen de onderwijsvoorstellingen voorzien in de vraag naar gekwalificeerd personeel die branchevereniging Smart Delta Resources verwacht. Ze verwachten jaarlijks ruim tweehonderd deskundigen af te kunnen leveren.

Circulariteit
In het lab, dat in december 2023 zal openen, komen de twee belangrijkste typen elektrolysers te staan: PEM (Polymer Electrolyte Membrane) en Alkaline. Studenten kunnen hiermee oefenen.

Ook het onderzoek naar het gebruik en de toepassingen van duurzame waterstof moet met het lab een impuls krijgen. Behalve voor het gebruik van zout water zal er aandacht zijn voor de circulariteit van het water dat nodig is voor waterstof, zegt Huiszoon. "Afhankelijk van hoe je waterstof inzet, komt het water als grondstof wel of niet terug."

De Stichting Zeeuwse Publieke Belangen (SZPB) draagt ruim 2,5 ton bij aan de realisatie van het lab. SZPB is een regionaal fonds voor de energietransitie, waarin de provincie, Zeeuwse gemeenten en netwerkbedrijf STEDIN Groep participeren.

Elektrolysefabriek
Ook het Deense energiebedrijf Ørsted, dat een grote elektrolysefabriek wil bouwen in het havengebied van North Sea Port, is betrokken bij het lab. Hoe precies, kan Huiszoon nog niet zeggen. "Mogelijk gaan zij de elektrolysers sponsoren, of workshops geven. Zij hebben in elk geval belang bij goed opgeleide medewerkers."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Slecht verhaal!

De vraag was? "Wat is de echte prijs van water?"
Zeg dan meteen de echte prijs van 1 kubieke meter water kost zoveel. Punt.

Moet eerst hele kletsverhalen eromheen gaan lezen. Advies: kom meteen to the point!
Zeer terechte en verstandige actie van het schap. 
Het KRW-doel 'passende wateromstandigheden voor o.a. waterafhankelijke Natura2000-gebieden'  gaan we sowieso niet in 2027 halen en waarschijnlijk voor diverse Natura2000-gebieden ook nog niet in de volgende KRW-planperiode 2028-2033.
Gerrit Krajenbrink Gooi grondwater niet te grabbel
Mede naar aanleiding van de column van Jos Peters: belangrijk is dat de drinkwaterwinning minder 'stil' is in de politieke discussie over water, waterverspilling (drainage) en -vervuiling door de landbouw. En er dus niet alleen maar over schrijft in de vakbladen. Leer van de landbouw qua PR. Dit geldt helaas al zo lang. Roer u ook in het waterschap, drinkwaterbedrijf. Schoon water hoeft niet alleen van Brussel/KRW, maar is regionaal in ons eigen belang!
Met vriendelijke groet, Gerrit Krajenbrink, Hydroloog
De stellingen dat 'water weer een belang' is en 'klimaatbeleid niet door de shredder is gehaald' worden al gauw weer tegengesproken in dit artikel. Klimaatadaptatie is niet alleen hoogwaterbescherming.  Dat RLi het belang van WBS (dat sommige provincies wel degelijk serieus oppakken) en watertoets ondersteund, maar daarmee zijn we er niet.