In het gebouw van HZ University of Applied Sciences in Vlissingen komt een praktijklab voor duurzame waterstof. Daar worden niet alleen studenten opgeleid voor een rol in de Zeeuwse energietransitie, het plan is om ook vernieuwend onderzoek te verrichten naar bijvoorbeeld de productie van waterstof uit zout water.

2411 Gerben HuiszoonGerben Huiszoon"Er is veel water nodig om waterstof te maken", zegt projectleider Gerben Huiszoon. "En veel water hebben we wel in Zeeland, maar dat is zout. Het plan is om samen met partners, zoals drinkwaterbedrijf Evides, te onderzoeken of we dat kunnen gebruiken."

De Zeeuwse overheid en industrie willen dat duurzaam opgewekte, ofwel groene, waterstof flink gaat bijdragen om de CO2-uitstoot van de industrie te reduceren. Volgens Huiszoon is Zeeland nu al de grootste waterstofgebruiker van de Benelux, maar dat wordt uit aardgas gehaald en daarbij komt veel CO2 vrij.

In het nieuwe praktijklab kunnen mbo- en hbo-studenten van Scalda en HZ zich specialiseren in technologie voor duurzame waterstof. Ook mensen die zich willen omscholen, kunnen hier straks terecht. Daarmee willen de onderwijsvoorstellingen voorzien in de vraag naar gekwalificeerd personeel die branchevereniging Smart Delta Resources verwacht. Ze verwachten jaarlijks ruim tweehonderd deskundigen af te kunnen leveren.

Circulariteit
In het lab, dat in december 2023 zal openen, komen de twee belangrijkste typen elektrolysers te staan: PEM (Polymer Electrolyte Membrane) en Alkaline. Studenten kunnen hiermee oefenen.

Ook het onderzoek naar het gebruik en de toepassingen van duurzame waterstof moet met het lab een impuls krijgen. Behalve voor het gebruik van zout water zal er aandacht zijn voor de circulariteit van het water dat nodig is voor waterstof, zegt Huiszoon. "Afhankelijk van hoe je waterstof inzet, komt het water als grondstof wel of niet terug."

De Stichting Zeeuwse Publieke Belangen (SZPB) draagt ruim 2,5 ton bij aan de realisatie van het lab. SZPB is een regionaal fonds voor de energietransitie, waarin de provincie, Zeeuwse gemeenten en netwerkbedrijf STEDIN Groep participeren.

Elektrolysefabriek
Ook het Deense energiebedrijf Ørsted, dat een grote elektrolysefabriek wil bouwen in het havengebied van North Sea Port, is betrokken bij het lab. Hoe precies, kan Huiszoon nog niet zeggen. "Mogelijk gaan zij de elektrolysers sponsoren, of workshops geven. Zij hebben in elk geval belang bij goed opgeleide medewerkers."

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Hetty AdamsHetty, ik ben het niet met je oneens dat de voorgestelde ingrepen waarschijnlijk zinvol zijn, en waarschijnlijk "no regret". En een fijn klusje voor vrijwilligers om sleuven door het bos te trekken met aan de zijkant een mini-dijkje. Mijn vraag betreft vooral de opzet van het onderzoek. Want als er "bijna nooit" een hoosbui valt, dan voegt zo'n minidijkje ook bijna nooit iets toe. Bij goed onderzoek hoort ook een discussie over de conclusies en aanbevelingen. Anders gaan allerlei clubjes straks "sleuven trekken". Een kans op een hoosbui op een perceel kleiner dan bijv. 5% betekent een kans van 1x in de twintig jaar. Met een spreiding tussen 1 jaar en 80 jaar. Of zoiets. En daarvoor ga je het oude oppervlak van de Veluwe over een grote oppervlakte verstoren?
@Hans Middendorp AWPHans, het water van kleinere buien wordt dan ook vast gehouden. Ik vind dit een mooie ingreep, die meteen ook mogelijkheden biedt om de kleine waterkringloop te herstellen. Mits dat er naast de slootjes meerjarig oogstbaar/eetbaar groen wordt geplaatst, dat helpt dan weer met verdamping waardoor de temperatuur daalt juist door de verdamping. De regentrigger bij herstel van de kleine waterkringloop, waardoor die buien zich niet meer samenpakken maar gelijkmatig verdeelt uitregenen ook achter de veluwe op de hoge zandgronden. Oogstbaar is b.v. voederbomen als veevoer.
Mooie studie en uitkomsten die goed passen met wat je zou verwachten. Maar... er is gerekend met hoosbuien van 60 mm in één uur. Dan snap ik dat afstroming over het oppervlak plaats vindt. Maar negentig procent van de buien is minder dan 10 of 20 mm en dan is er gewoon inzijging van hemelwater in de bodem en helemaal geen oppervlakkige afstroming. Hoosbuien komen weliswaar steeds vaker voor, maar zijn toch vooral zeer plaatselijk. Het kan dus jaren duren voor een bepaald perceel door een hoosbui wordt getroffen. Toch?
Bedankt voor deze aanvullende opinie op ons artikel. Wij hebben als auteurs vanuit TAUW en HDSR uw opinie met interesse gelezen en willen graag een reactie geven.
De aanleiding van het onderzoek waren klachten die HDSR ontving van omwonenden over overstortlocaties. Naast een feitelijke weergave van de situatie van de watergang en de ecologische toestand, was de beleefwaarde van omwonenden een belangrijke component in het onderzoek. We hebben er voor gekozen het onderzoek en artikel verder neutraal te houden en onze mening als onderzoekers en initiator van het onderzoek buiten beschouwing te laten.
Natuurlijk zijn wij het met u eens dat doekjes en vuil in het water onwenselijk zijn. In het uitgebreidere online artikel gaan we wel in op de nodige verbeterpunten om effecten die nu buiten het onderzoek zijn gevallen, beter in beeld te krijgen. Daaronder benoemen wij ook een manier om de hoeveelheid doekjes en vuil in het water beter te monitoren.
Uw grootste zorg over dat we geen heftige zomerse onweersbui in het onderzoek meenemen, erkennen wij. De zomer van 2021 was niet extreem warm, waardoor de zuurstofloosheid na een overstort niet direct heeft geleid tot vissterfte. Hierdoor lijkt het alsof het effect beperkt is. Maar we zien wel dat overstorten gedurende de zomer tot zuurstofarme condities leiden. Dit is ecologisch gezien zeer onwenselijk.
Dat dit niet direct naar voren komt in de titel, is een keuze. Daarin is de aanleiding van het onderzoek als uitgangspunt genomen, wat heeft geleid tot een onverwacht inzicht: namelijk dat omwonenden van de onderzochte locaties over het algemeen beperkt hinder ondervinden van overstorten. Dit betekent dus niet dat er geen effect is.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!