secundair logo knw 1

Omroep Zeeland maakte deze week opnames in het toekomstige waterstoflab (dat nu nog een scheikundelab is).

In het gebouw van HZ University of Applied Sciences in Vlissingen komt een praktijklab voor duurzame waterstof. Daar worden niet alleen studenten opgeleid voor een rol in de Zeeuwse energietransitie, het plan is om ook vernieuwend onderzoek te verrichten naar bijvoorbeeld de productie van waterstof uit zout water.

2411 Gerben HuiszoonGerben Huiszoon"Er is veel water nodig om waterstof te maken", zegt projectleider Gerben Huiszoon. "En veel water hebben we wel in Zeeland, maar dat is zout. Het plan is om samen met partners, zoals drinkwaterbedrijf Evides, te onderzoeken of we dat kunnen gebruiken."

De Zeeuwse overheid en industrie willen dat duurzaam opgewekte, ofwel groene, waterstof flink gaat bijdragen om de CO2-uitstoot van de industrie te reduceren. Volgens Huiszoon is Zeeland nu al de grootste waterstofgebruiker van de Benelux, maar dat wordt uit aardgas gehaald en daarbij komt veel CO2 vrij.

In het nieuwe praktijklab kunnen mbo- en hbo-studenten van Scalda en HZ zich specialiseren in technologie voor duurzame waterstof. Ook mensen die zich willen omscholen, kunnen hier straks terecht. Daarmee willen de onderwijsvoorstellingen voorzien in de vraag naar gekwalificeerd personeel die branchevereniging Smart Delta Resources verwacht. Ze verwachten jaarlijks ruim tweehonderd deskundigen af te kunnen leveren.

Circulariteit
In het lab, dat in december 2023 zal openen, komen de twee belangrijkste typen elektrolysers te staan: PEM (Polymer Electrolyte Membrane) en Alkaline. Studenten kunnen hiermee oefenen.

Ook het onderzoek naar het gebruik en de toepassingen van duurzame waterstof moet met het lab een impuls krijgen. Behalve voor het gebruik van zout water zal er aandacht zijn voor de circulariteit van het water dat nodig is voor waterstof, zegt Huiszoon. "Afhankelijk van hoe je waterstof inzet, komt het water als grondstof wel of niet terug."

De Stichting Zeeuwse Publieke Belangen (SZPB) draagt ruim 2,5 ton bij aan de realisatie van het lab. SZPB is een regionaal fonds voor de energietransitie, waarin de provincie, Zeeuwse gemeenten en netwerkbedrijf STEDIN Groep participeren.

Elektrolysefabriek
Ook het Deense energiebedrijf Ørsted, dat een grote elektrolysefabriek wil bouwen in het havengebied van North Sea Port, is betrokken bij het lab. Hoe precies, kan Huiszoon nog niet zeggen. "Mogelijk gaan zij de elektrolysers sponsoren, of workshops geven. Zij hebben in elk geval belang bij goed opgeleide medewerkers."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterOppervlakte is aangepast in 67 hectare.
Geachte Redactie, Dank voor uw bijdrage voor de uitreiking van de Keppler-prijzen. Afkomstig van een agrarisch akkerbouwbedrijf in het zuiden van de Haarlemmermeerpolder en betrokken vanaf het allereerste begin, de oplevering en dan nu een prijs als beloning. (Raadswerk Haarlemmermeer en fractie-ondersteuning Bestuur Rijnland)
Bovendien nog een tweede prijs in Hoofddorp, de Winnaar van de Publieksprijs de Gerritshoeve / Kastan van Ontwerper Architectenbureau Gijs de Waal. (Winnaars Arie Keppler Prijs 2024 - Architectuur.nl) Ik heb vaak en veel moeten uitleggen waarom juist in deze ruimte vragende polder opnieuw een aanslag wordt gedaan op vruchtbare agrarische grond. *)
De aanleiding van mijn reactie is een fout in de oppervlakte maat van de Piekberging, 16 ha. moet 67 ha. zijn. Aansluitend heb ik nog een verzoek om met een link ook de informatie over de Piekberging zelf te ontsluiten: https://www.rijnland.net/actueel/nieuwsoverzicht/piekberging-haarlemmermeer-wint-arie-keppler-prijs-2024/
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/ 
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/veel-gestelde-vragen-piekberging-haarlemmermeer/ *)
En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?
Interessante innnovatie.
Wat ik me nu afvraag met die sluitdeuren: ze moeten een faalkans hebben van iets van 10^-4 per jaar, mogelijk nog een factor 10 lager.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?
Natuurlijk is een gat op één plek niet direct einde levensduur van deur, maar hij zal iig niet mogen bezwijken.