secundair logo knw 1

Foto: Dorine Ruter

Bij de presentatie van de transitieagenda's over de circulaire economie werd bekendgemaakt dat er een Taskforce herijking afvalstoffen komt, onder leiding van oud-minister Winnie Sorgdrager. De taskforce moet de circulaire economie dichterbij gaan brengen. De waterschappen ondersteunen het initiatief.

De Taskforce herijking afvalstoffen gaat belemmeringen in wetgeving onderzoeken. De waterschappen nemen het voortouw door een werkplan voor de taskforce op te stellen. Henkjan van Meer, beleidsmedewerker Publiek Opdrachtgeverschap bij de Unie van Waterschappen, zegt: "Als waterschappen gaan we vol voor deze taskforce. Als we onze circulaire doelen willen bereiken, helpt het natuurlijk als belemmeringen in de wetgeving worden weggenomen."

Van Meer denkt bij belemmeringen aan de wetgeving rond het hergebruik van afvalstoffen. Ook willen de waterschappen de ruimte krijgen om meer energie op te wekken dan ze zelf gebruiken. "Verder hopen we dat financiële en fiscale belemmeringen voor verduurzaming kunnen worden weggenomen."

Op de site van de Unie van Waterschappen roept bestuurslid Ingrid ter Woorst de Rijksoverheid op haar verantwoordelijkheid te nemen en constructief te blijven meedenken en meewerken aan het circulaire gedachtegoed. “Waterschappen winnen steeds meer grondstoffen terug uit afvalwater. Ook zien we mogelijkheden om vrijgekomen biomassa terug te brengen in de bodem. Door de huidige regelgeving is dit in de praktijk maar beperkt uitvoerbaar."

Winnie Sorgdrager was van 1994 tot 1998 minister van Justitie. Sinds 2006 is ze lid van de Raad van State. Eind 2019 zal Sorgdrager de bevindingen van haar taskforce presenteren.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het CEC-programma van STOWA en NWO heeft een aantal technieken onderzocht. Bekijk dit filmpje over een combinatie van bio assay en massaspectrometer om verontreiniging snel te kunnen duiden uit de database: RoutinEDA
https://vimeo.com/712902086
Is er een directe link naar de uitspraak beschikbaar? Ik vind de volgend passage van jullie artikel bijzonder verwoord: "Behalve over het gebruik van chemicaliën in het koelwater ging de rechtszaak ook over de voorwaarden van het waterschap voor lozingen in geval van onderhoud of reparatiewerkzaamheden aan installaties. Maar toestemming vooraf vond de rechter te ver gaan en een zogenoemde immissietoets (welke stoffen zitten erin) niet effectief." Lijkt me namelijk zeker niet in lijn met geldend waterkwaliteitsbeleid en ook niet met het oog op de uitspraak m.b.t. de tijdelijke achteruitgang. Wanneer een activiteit, en daarmee de lozing, invloed heeft op de waterkwaliteit is het uitgangspunt dat de impact van te voren bepaald en onderbouwd moet worden. Indien dit leidt tot een verslechtering van de situatie, moet voor de impactsbeoordeling (van een industriële lozing) het Handboek Immissietoets gebruikt worden om de impact te bepalen. 
Falend management is de reden niet de organisatorische complexiteit. En bij definitief splitsen komt er nog extra bestuurlijke complexiteit bij van publieke organisaties die moeten -maar slecht kunnen- samenwerken.
Aangezien de burger de rekening krijgt is het makkelijk om een beslissing te nemen. Lekker uit elkaar en opnieuw beginnen met een schone lei. Op naar het volgende wanbeleid. Men voelt zich niet aansprakelijk. 
Dag Manfred, 
kijk eens op www.pathema.nl 
Dat bedrijf levert al jaren apparatuur voor chemievrije koelwaterbehandeling. Ook bij grotere bedrijven. Niet zo groot als bij Chemelot waarschijnlijk, maar meer dan voldoende bewezen. Het principe is cavitatie, dus geen chloorelektrolyse. Voor de duidelijkheid, ik heb geen relatie met dit bedrijf.Jan Koning