secundair logo knw 1

Een impressie van de nieuwe installatie | Bron Witteveen+Bos

Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) is begonnen aan de bouw van de slibgistingsinstallatie op de rioolwaterzuivering in Echten. Met de nieuwe installatie kiest het waterschap voor een duurzame slibvergisting. Zo wordt het gewonnen biogas opgewaardeerd tot groengas, genoeg om 2.000 huishoudens van gas te voorzien, aldus het waterschap.

Naast de productie van groen gas, zal op de rwzi ook met warmte uit het gezuiverde rioolwater de zogeheten gistingstanks worden verwarmd. Voorts wordt de CO₂, die bij de productie van het groen gas vrijkomt, afgevangen en in de toekomst omgezet in bio-CO2.

De nieuwe installatie komt in de plaats van de bestaande slibgistingsinstallatie die in 2019 buiten bedrijf werd gesteld. Voor de vervanging lagen vier varianten op tafel en daarvan werd door het algemeen bestuur uiteindelijk de meest duurzame en gelijk ook duurste uitvoering gekozen. 

Toen was er nog sprake van een investeringskrediet van 36,5 miljoen euro. Nu is er voor de realisering van de slibgistings- en groengasinstallatie een bedrag van 51,9 miljoen euro gereserveerd. Daar komt nog eens ruim 4 miljoen euro bij voor de CO2 afvanginstallatie.

Om te voldoen aan de stikstofnormen, wordt het gehele project emissiearm uitgevoerd, schrijft WDOdelta. “Dit betekent dat vrijwel alleen wordt gewerkt met elektrisch materiaal.” 

De bouwwerkzaamheden worden uitgevoerd door aannemerscombinatie Van Hattum en Blankevoort en Equans. DMT legt de groengasinstallatie aan en neemt het ook in beheer en onderhoud. De slibgisting blijft in beheer van het waterschap zelf. Het waterschap verwacht de installatie in 2025 in gebruik te nemen. 

Op de rioolwaterzuivering in Echten verwerkt WDODelta afvalwater uit de gemeente Hoogeveen, het grootste deel van de gemeente De Wolden en ook rioolwater uit de kernen Elim en IJhorst. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk waardering voor de bestaande ruimtelijke kwaliteit, het zou tijd worden. Nu maar hopen dat men zich dit ook bewust wordt bij de lokale waterschappen. Want het blijft alarmerend dat dit wateschap Scheldestromen nog in 2023 een kapvergunning had aangevraagd! Er is al veel te veel gesloopt in dit landje.
Heel goed plan om digitaal de grondwater onttrekkingen bij te houden. Dat scheelt een enorme hoeveelheid werk en controle. Gezien mijn ervaring met ws H&A in de Drentsche Aa.
Ivm de Kaderrichtlijn Water wil ik dat de onderwaterplanten veel meer aandacht krijgen want dat is de beste manier om de waterkwaliteit te verbeteren. Wij doen dat in samenwerking met waterschap De Dommel en hoogheemraadschap Rijnlanden, de Vrouwe Vennepolder in Oude Ade en de Kampina in Oirschot. Een terrein van Het land van ons, in samenwerking met de Universiteit Leiden en de Radbouduniversiteit. Kunt u de problematiek ook van deze kant belichten. Wij kunnen met onderwaterplanten de kwaliteit direct verbeteren in enkele jaren zodat die wel aan de richtlijn voldoet. Vrgr Kees Koot, Waterplant.nl
Een goed idee. De Landelijke Waterwoonorganisatie (LWO)  wil graag meedenken en de ervaringen van op het water wonen delen. Laurens Klappe
Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!