secundair logo knw 1

Beeld: A&O fonds Waterschappen

Welke duurzame oplossingen voor reizen zijn er mogelijk in de sector waterschappen? Hierover kunnen medewerkers ideeën aandragen bij de Groenopweg Challenge. De bedoeling is om de collectieve arbeidsovereenkomst te vergroenen.

De Groenopweg Challenge is gisteren (24 juni) gelanceerd en duurt tot en met half november. Onder het motto Samen van A naar Duurzamer worden medewerkers meegenomen in het proces van vergroening van de sector waterschappen, specifiek op het gebied van mobiliteit.

Het is een initiatief van de partijen in het cao-overleg en A&O fonds Waterschappen, in samenwerking met het bureau The Footprint Challenge dat de challenge heeft ontwikkeld en nu faciliteert. Er doen op het ogenblik 27 van de 35 organisaties in de sector mee. De rest kan zich nog aanmelden gedurende de hele challenge.

Drieledig doel
Het doel is om drie vliegen in één klap te slaan: vergroten van de bewustwording over duurzaamheid en mobiliteit, reduceren van fossiele kilometers en genereren van ideeën voor groene oplossingen in de cao.

In de challenge ligt de focus op mobiliteit, omdat reizen zorgt voor 20 procent van de uitstoot van CO2 in Nederland. De werkgevers en vakbonden in de sector waterschappen zien duurzame mobiliteit dan ook als een cruciaal onderwerp bij de cao-onderhandelingen. Groen reizen vermindert volgens hen niet alleen de CO2-uitstoot, maar bevordert ook de gezondheid en het welzijn van medewerkers en bespaart kosten.

Vijf acties
Het komende halfjaar worden vijf verschillende ‘uitdagingen’ georganiseerd om te stimuleren dat medewerkers groener gaan leven en reizen. Zij kunnen als individu en als team deelnemen aan deze acties en maken kans op groene prijzen.

Medewerkers kunnen ook ideeën indienen voor het vergroenen van de cao. Dat is mogelijk via de website van Winnovatie.

Goede voorbeeld
Wouter Slob (directeur Waterschap Zuiderzeeland en namens werkgevers lid van het cao-overleg) vindt het belangrijk dat waterschappen het goede voorbeeld geven. “Daar hebben werkgevers een verantwoordelijkheid in, maar ook de medewerkers spelen daarbij een grote rol. De Groenopweg Challenge helpt ons om een nog duurzamere sector te worden en ik reken erop dat we ook elkaar en de omgeving kunnen enthousiasmeren.”

De vakbonden streven naar vergroening van arbeidsvoorwaarden. Door meer thuiswerken is het aantal fossiele kilometers binnen de waterschapsector al met miljoenen afgenomen, vertelt Arno van Voorden (vakbondsbestuurder CNV en cao-onderhandelaar). “In onze ambities moeten wij ook rekening houden met de grootte en diversiteit van de werkgebieden. Daarom een oproep aan alle medewerkers binnen de sector: denk creatief en daag jezelf en de werkgever uit. Samen kunnen wij tot mooie oplossingen komen!”


 Beeld ClimateClassic 2024Ieder jaar doen veel waterschappers mee aan de Climate Classic, een 375 kilometer lange fietstocht in etappes van Breda via De Bilt naar Groningen. Zo ook weer op vrijdag 21 juni. Hier worden deelnemers aan de finish gehuldigd door dijkgraaf Roeland van der Schaaf van Noorderzijlvest. De fietsers haalden bijna 114.000 euro op voor waterrijke natuurgebieden. De cheque gaat naar Wetlands International. I Foto: Waterschap Noorderzijlvest
Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Slecht verhaal!

De vraag was? "Wat is de echte prijs van water?"
Zeg dan meteen de echte prijs van 1 kubieke meter water kost zoveel. Punt.

Moet eerst hele kletsverhalen eromheen gaan lezen. Advies: kom meteen to the point!
Zeer terechte en verstandige actie van het schap. 
Het KRW-doel 'passende wateromstandigheden voor o.a. waterafhankelijke Natura2000-gebieden'  gaan we sowieso niet in 2027 halen en waarschijnlijk voor diverse Natura2000-gebieden ook nog niet in de volgende KRW-planperiode 2028-2033.
Gerrit Krajenbrink Gooi grondwater niet te grabbel
Mede naar aanleiding van de column van Jos Peters: belangrijk is dat de drinkwaterwinning minder 'stil' is in de politieke discussie over water, waterverspilling (drainage) en -vervuiling door de landbouw. En er dus niet alleen maar over schrijft in de vakbladen. Leer van de landbouw qua PR. Dit geldt helaas al zo lang. Roer u ook in het waterschap, drinkwaterbedrijf. Schoon water hoeft niet alleen van Brussel/KRW, maar is regionaal in ons eigen belang!
Met vriendelijke groet, Gerrit Krajenbrink, Hydroloog
De stellingen dat 'water weer een belang' is en 'klimaatbeleid niet door de shredder is gehaald' worden al gauw weer tegengesproken in dit artikel. Klimaatadaptatie is niet alleen hoogwaterbescherming.  Dat RLi het belang van WBS (dat sommige provincies wel degelijk serieus oppakken) en watertoets ondersteund, maar daarmee zijn we er niet.