secundair logo knw 1

Dijkgraaf Hein Pieper van Waterschap Rijn en IJssel ondertekent de verklaring voor een drinkbare Berkel | Foto Wim Eikelboom

Met de publieke ondertekening van een verklaring hebben Vitens, Waterschap Rijn en IJssel en diverse Duitse en Nederlandse gemeenten beloofd zich in te zetten voor een drinkbare Berkel in 2050.

De Berkel is een 115 kilometer lange rivier die ontspringt in het Duitse Billerbeck en uitmondt in de IJssel in Zutphen. Afgelopen twee weken wandelde Li An Phoa langs de Berkel om aandacht te vragen voor schoon en gezond water in de rivier.

Phoa is initiatiefnemer van Drinkable Rivers. Haar missie is om drinkbare rivieren terug te krijgen, omdat een rivier met schoon drinkbaar water een indicator is van een ecologisch gezond stroomgebied.

Op initiatief van Anne en Hans Leeflang uit Geesteren is een verklaring opgesteld om bestuurlijk draagvlak te krijgen voor het streven naar een drinkbare Berkel in 2050. De verklaring is toegelicht en ondertekend door 20 partijen tijdens de 10e Berkel-conferentie in Zutphen. Met de verklaring beloven de ondertekenaars dat ze zich sterk maken voor meer samenwerking in het stroomgebied van de Berkel.

Hein Pieper, dijkgraaf van Waterschap Rijn en IJssel, vindt de verklaring 'een mooie vorm van positieve energie van onderaf'. Hij vindt het een sympathiek idee dat bewoners langs de Berkel steun hebben gezocht voor het streven naar een drinkbare Berkel.

Bij Duitse gemeenten was er aanvankelijk aarzeling om zich aan te sluiten. Maar na een ontmoeting met Li An Phoa gingen veel burgemeesters overstag. Vitens-directeur Annemieke Traag riep het Duitse waterleidingbedrijf op zich ook achter het burgerinitiatief voor een drinkbare Berkel te scharen.

Hans Leeflang is blij met de brede steun voor de verklaring een drinkbare Berkel in 2050. “Het is gelukt om mensen aan beide zijden van de grens met elkaar in gesprek te laten gaan over hun verlangen naar een schone rivier. Water verbindt de mensen met elkaar als familie.”

Tijdens de 10-daagse wandeling van Li An Phoa liepen gemiddeld 40 tot 50 mensen per dag een stuk mee op de route. Onderweg voerden ze metingen uit naar de waterkwaliteit en voerden ze gesprekken over wat ervoor nodig is om de Berkel schoner en gezonder te maken.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    Jan Vogelij · 7 months ago
    Prachtig initiatief! Nu het hele stroomgebied van de Berkel als ruimtelijke eenheid bekijken ,vervuilers opsporen en voorstellen voor ruimtelijke ontwikkeling (incl. bescherming)met elkaar bedenken.cf kaderrichtlijn water.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    Wim van Vilsteren · 7 months ago
    Geweldig resultaat. Draagt mijn handelen bij aan een Drinkbare Rivier of niet? Dat is de simpele vraag.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie