secundair logo knw 1

Dijkgraaf Hein Pieper van Waterschap Rijn en IJssel ondertekent de verklaring voor een drinkbare Berkel | Foto Wim Eikelboom

Met de publieke ondertekening van een verklaring hebben Vitens, Waterschap Rijn en IJssel en diverse Duitse en Nederlandse gemeenten beloofd zich in te zetten voor een drinkbare Berkel in 2050.

De Berkel is een 115 kilometer lange rivier die ontspringt in het Duitse Billerbeck en uitmondt in de IJssel in Zutphen. Afgelopen twee weken wandelde Li An Phoa langs de Berkel om aandacht te vragen voor schoon en gezond water in de rivier.

Phoa is initiatiefnemer van Drinkable Rivers. Haar missie is om drinkbare rivieren terug te krijgen, omdat een rivier met schoon drinkbaar water een indicator is van een ecologisch gezond stroomgebied.

Op initiatief van Anne en Hans Leeflang uit Geesteren is een verklaring opgesteld om bestuurlijk draagvlak te krijgen voor het streven naar een drinkbare Berkel in 2050. De verklaring is toegelicht en ondertekend door 20 partijen tijdens de 10e Berkel-conferentie in Zutphen. Met de verklaring beloven de ondertekenaars dat ze zich sterk maken voor meer samenwerking in het stroomgebied van de Berkel.

Hein Pieper, dijkgraaf van Waterschap Rijn en IJssel, vindt de verklaring 'een mooie vorm van positieve energie van onderaf'. Hij vindt het een sympathiek idee dat bewoners langs de Berkel steun hebben gezocht voor het streven naar een drinkbare Berkel.

Bij Duitse gemeenten was er aanvankelijk aarzeling om zich aan te sluiten. Maar na een ontmoeting met Li An Phoa gingen veel burgemeesters overstag. Vitens-directeur Annemieke Traag riep het Duitse waterleidingbedrijf op zich ook achter het burgerinitiatief voor een drinkbare Berkel te scharen.

Hans Leeflang is blij met de brede steun voor de verklaring een drinkbare Berkel in 2050. “Het is gelukt om mensen aan beide zijden van de grens met elkaar in gesprek te laten gaan over hun verlangen naar een schone rivier. Water verbindt de mensen met elkaar als familie.”

Tijdens de 10-daagse wandeling van Li An Phoa liepen gemiddeld 40 tot 50 mensen per dag een stuk mee op de route. Onderweg voerden ze metingen uit naar de waterkwaliteit en voerden ze gesprekken over wat ervoor nodig is om de Berkel schoner en gezonder te maken.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    Jan Vogelij · 12 days ago
    Prachtig initiatief! Nu het hele stroomgebied van de Berkel als ruimtelijke eenheid bekijken ,vervuilers opsporen en voorstellen voor ruimtelijke ontwikkeling (incl. bescherming)met elkaar bedenken.cf kaderrichtlijn water.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    Wim van Vilsteren · 15 days ago
    Geweldig resultaat. Draagt mijn handelen bij aan een Drinkbare Rivier of niet? Dat is de simpele vraag.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waarom niet gelijk combineren met een algemenere inrichting van het Markermeer om het inlaatwater van het Hoogheemraadschap HHNK te verbeteren, zwevende stof te verwijderen, hiervoor werden rond 1995 al plannen gesmeed. En ook natuurlijk ook om het effect van het door het Mantel gemaal bij Schardam op het Markermeer te neutraliseren. Dan kunnen de Marker Wadden gelijk 10 maal zo groot worden.
Een goede zaak, om effluentwater te gebruiken in plaats van drinkwater voor de slibontwatering. Ik ken dit proces net, maar waarom heb je water nodig om slib te ontwateren? Klinkt mij vreemd in de oren.
Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/