secundair logo knw 1

Dijkgraaf Hein Pieper van Waterschap Rijn en IJssel ondertekent de verklaring voor een drinkbare Berkel | Foto Wim Eikelboom

Met de publieke ondertekening van een verklaring hebben Vitens, Waterschap Rijn en IJssel en diverse Duitse en Nederlandse gemeenten beloofd zich in te zetten voor een drinkbare Berkel in 2050.

De Berkel is een 115 kilometer lange rivier die ontspringt in het Duitse Billerbeck en uitmondt in de IJssel in Zutphen. Afgelopen twee weken wandelde Li An Phoa langs de Berkel om aandacht te vragen voor schoon en gezond water in de rivier.

Phoa is initiatiefnemer van Drinkable Rivers. Haar missie is om drinkbare rivieren terug te krijgen, omdat een rivier met schoon drinkbaar water een indicator is van een ecologisch gezond stroomgebied.

Op initiatief van Anne en Hans Leeflang uit Geesteren is een verklaring opgesteld om bestuurlijk draagvlak te krijgen voor het streven naar een drinkbare Berkel in 2050. De verklaring is toegelicht en ondertekend door 20 partijen tijdens de 10e Berkel-conferentie in Zutphen. Met de verklaring beloven de ondertekenaars dat ze zich sterk maken voor meer samenwerking in het stroomgebied van de Berkel.

Hein Pieper, dijkgraaf van Waterschap Rijn en IJssel, vindt de verklaring 'een mooie vorm van positieve energie van onderaf'. Hij vindt het een sympathiek idee dat bewoners langs de Berkel steun hebben gezocht voor het streven naar een drinkbare Berkel.

Bij Duitse gemeenten was er aanvankelijk aarzeling om zich aan te sluiten. Maar na een ontmoeting met Li An Phoa gingen veel burgemeesters overstag. Vitens-directeur Annemieke Traag riep het Duitse waterleidingbedrijf op zich ook achter het burgerinitiatief voor een drinkbare Berkel te scharen.

Hans Leeflang is blij met de brede steun voor de verklaring een drinkbare Berkel in 2050. “Het is gelukt om mensen aan beide zijden van de grens met elkaar in gesprek te laten gaan over hun verlangen naar een schone rivier. Water verbindt de mensen met elkaar als familie.”

Tijdens de 10-daagse wandeling van Li An Phoa liepen gemiddeld 40 tot 50 mensen per dag een stuk mee op de route. Onderweg voerden ze metingen uit naar de waterkwaliteit en voerden ze gesprekken over wat ervoor nodig is om de Berkel schoner en gezonder te maken.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    Jan Vogelij · 3 months ago
    Prachtig initiatief! Nu het hele stroomgebied van de Berkel als ruimtelijke eenheid bekijken ,vervuilers opsporen en voorstellen voor ruimtelijke ontwikkeling (incl. bescherming)met elkaar bedenken.cf kaderrichtlijn water.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    Wim van Vilsteren · 3 months ago
    Geweldig resultaat. Draagt mijn handelen bij aan een Drinkbare Rivier of niet? Dat is de simpele vraag.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

In waterschap Delfland is een initiatief om het waterspoor in te voeren dit voorjaar doodgebloed toen het college - dat er duidelijk geen zin in heeft om het waterspoor in te voeren - met de constatering kwam dat er rond de 150.000 wateraansluitingen zijn die in de computersystemen niet corresponderen met een uniek adres voor de zuiveringsheffing. En dat is wel noodzakelijk door onze eigen regels: "gewoon de zuiveringsheffing innen via het betalingssysteem van de drinkwaterbedrijven is niet toegestaan. Ieder huishouden moet een aparte brief ontvangen, met daarop hoeveel drinkwater er is verbruikt en (dus) hoeveel zuiveringsheffing er moet worden betaald. 
Tja. Zo'n simpele maatregel en dan mag het wettelijk niet. Omdat de administraties van Delfland en Dunea niet goed corresponderen. Toich is er minimaal risico op "oneerlijk" want er zijn GEEN huishoudens die GEEN drinkwateraansluiting hebben. En ALS huishoudens ze zijn aangesloten op het drinkwater, DAN betalen ze daar ook voor. Het enige probleem is dat in oude flatgebouwen er vaak nog 1 watermeter is voor alle bewoners samen. Maar vanuit de doelstelling voor drinkwaterbesparing moeten die huishoudens toch al een eigen (slimme) meter krijgen. 
Dus dan denk je dat Dunea en Delfland de handen inéén slaan om de adminstratie op orde te krijgen. Maar nee, zooo belangrijk is het besparen van drinkwater (en dus minder rioolwater om te zuiveren) nou ook weer niet. 
Werken jullie wel samen met Drinkable Rivers Citizen Science?
Mooi initiatief om dit deze dringende oproep rechtstreeks aan onze oosterburen te doen. Absurd eigenlijk dat handhaver(s) met lege handen staan. Naast hogere kosten voor de DWB'en om PFAS te verwijderen, wordt de reststroom van de zuivering hierdoor ook lastiger en duurder verwerk-/loosbaar. Uiteindelijk is het helaas de gebonden drinkwaterklant die de rekening betaalt. RIWA-RIjn: succes met dit zo belangrijke lobbyprogramma!
Te gek voor woorden dat het drinkwater WMD niet goed is. Ik heb een zeldzame auto-immuunziekte en ben heel erg afhankelijk van goed en zeer schoon drinkwater. Als dit niet goed is kan ik nog sneller erg ziek worden en dat is lijkt mij niet de bedoeling. Mijn lichaam kan zelf niet zuiveren door mijn ziekte, ben dus echt afhankelijk van zuiveringsinstallatie van WMD. Dat moet gewoon goed zijn !
Daar betalen wij ook voor.
Interessant. Als ik naar het dashboard reageert het alleen niet als ik een gemeente selecteer.