0
0
0
s2smodern

De waterkwaliteit in de Delflandse glastuinbouwgebieden is in 2017 verbeterd. In 2016 stagneerde de waterkwaliteit nog in het gebied.

 

Bij de presentatie van de cijfers over de chemische waterkwaliteit, vorige week, bleek dat er in 2017 aanzienlijk lagere concentraties stikstof, fosfaat en gewasbeschermingsmiddelen zijn gemeten. Om de waterkwaliteit te verbeteren, sprak branchevereniging LTO Glaskracht Nederland enkele jaren geleden met het hoogheemraadschap af om gebiedsgericht te gaan meten. Daardoor konden tuinders worden aangesproken als er teveel water uit de kas weglekte. Daarnaast is er in 2016 en 2017 veel gecommuniceerd over de noodzaak om de waterstromen op het bedrijf goed in beeld te hebben en het eigen watermanagement te verbeteren.

Die aanpak heeft gewerkt. De grootste winst voor de waterkwaliteit is geboekt in glastuinbouwgebieden waar gedurende het jaar gebiedsgericht is gemeten. "Maar metingen in andere gebieden laten ook goede resultaten zien. ," zegt Guus Meis van LTO Glaskracht Nederland. "Dat is een teken dat de bewustwording rond het onderwerp waterkwaliteit is toegenomen."

Meis had wel verwacht dat gebiedsgericht meten voor een betere waterkwaliteit zou zorgen, maar is toch blij verrast dat de aanpak nu zo duidelijk zijn vruchten afwerpt. Hoogheemraadschap Delfland stopte in 2017 namelijk met het doorspoelen van het watersysteem. "De gebiedsgerichte aanpak en het betere watermanagement door ondernemers compenseren dus zelfs dat er niet meer wordt doorgespoeld. Dat is echt enorm goed nieuws."

De gebiedsgerichte aanpak wordt het komende jaar verder uitgerold in de Delflandse kassengebieden. "We mogen er dus vanuit gaan dat de waterkwaliteit ook de komende jaren zal verbeteren. Ook omdat een aantal tuinders zich bij collectieve waterzuiveringen heeft aangesloten en we de resultaten daarvan nog niet terugzien in de cijfers. Het blijft een kwestie van hard werken. We zijn op de goede weg, maar we zijn er nog niet."

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Dank Hans, helder!
Een progressieve kostenprijs per afgetapte hoeveelheid water zou een oplossing kunnen zijn. De eerste..m3 het goedkoopst en bij veel verbruik de aanvullende kub's water duurder maken.
Dat is toch de omgekeerde wereld? Waarom verbiedt het waterschap het gebruik van schadelijke stoffen zoals gewasbeschermingsmiddelen niet gewoon?
Zou het kunnen zijn dat de overlevingstijd van het virus in het rioolsysteem gevoelig is voor temperatuur?
Nu te temperatuur gestaag stijgt kan dat grote invloed hebben.
Mooi inzicht, complimenten!
Aangezien de behoefte naar verwachting redelijk universeel is over Nederland, zou ik een best practise verwachten qua risicomanagement vanuit de bedrijfswaarden matrix. Ik ben benieuwd in hoeverre zo'n standaardisering is ingedaald.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.