secundair logo knw 1

De waterkwaliteit in de Delflandse glastuinbouwgebieden is in 2017 verbeterd. In 2016 stagneerde de waterkwaliteit nog in het gebied.

 

Bij de presentatie van de cijfers over de chemische waterkwaliteit, vorige week, bleek dat er in 2017 aanzienlijk lagere concentraties stikstof, fosfaat en gewasbeschermingsmiddelen zijn gemeten. Om de waterkwaliteit te verbeteren, sprak branchevereniging LTO Glaskracht Nederland enkele jaren geleden met het hoogheemraadschap af om gebiedsgericht te gaan meten. Daardoor konden tuinders worden aangesproken als er teveel water uit de kas weglekte. Daarnaast is er in 2016 en 2017 veel gecommuniceerd over de noodzaak om de waterstromen op het bedrijf goed in beeld te hebben en het eigen watermanagement te verbeteren.

Die aanpak heeft gewerkt. De grootste winst voor de waterkwaliteit is geboekt in glastuinbouwgebieden waar gedurende het jaar gebiedsgericht is gemeten. "Maar metingen in andere gebieden laten ook goede resultaten zien. ," zegt Guus Meis van LTO Glaskracht Nederland. "Dat is een teken dat de bewustwording rond het onderwerp waterkwaliteit is toegenomen."

Meis had wel verwacht dat gebiedsgericht meten voor een betere waterkwaliteit zou zorgen, maar is toch blij verrast dat de aanpak nu zo duidelijk zijn vruchten afwerpt. Hoogheemraadschap Delfland stopte in 2017 namelijk met het doorspoelen van het watersysteem. "De gebiedsgerichte aanpak en het betere watermanagement door ondernemers compenseren dus zelfs dat er niet meer wordt doorgespoeld. Dat is echt enorm goed nieuws."

De gebiedsgerichte aanpak wordt het komende jaar verder uitgerold in de Delflandse kassengebieden. "We mogen er dus vanuit gaan dat de waterkwaliteit ook de komende jaren zal verbeteren. Ook omdat een aantal tuinders zich bij collectieve waterzuiveringen heeft aangesloten en we de resultaten daarvan nog niet terugzien in de cijfers. Het blijft een kwestie van hard werken. We zijn op de goede weg, maar we zijn er nog niet."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Slecht verhaal!

De vraag was? "Wat is de echte prijs van water?"
Zeg dan meteen de echte prijs van 1 kubieke meter water kost zoveel. Punt.

Moet eerst hele kletsverhalen eromheen gaan lezen. Advies: kom meteen to the point!
Zeer terechte en verstandige actie van het schap. 
Het KRW-doel 'passende wateromstandigheden voor o.a. waterafhankelijke Natura2000-gebieden'  gaan we sowieso niet in 2027 halen en waarschijnlijk voor diverse Natura2000-gebieden ook nog niet in de volgende KRW-planperiode 2028-2033.
Gerrit Krajenbrink Gooi grondwater niet te grabbel
Mede naar aanleiding van de column van Jos Peters: belangrijk is dat de drinkwaterwinning minder 'stil' is in de politieke discussie over water, waterverspilling (drainage) en -vervuiling door de landbouw. En er dus niet alleen maar over schrijft in de vakbladen. Leer van de landbouw qua PR. Dit geldt helaas al zo lang. Roer u ook in het waterschap, drinkwaterbedrijf. Schoon water hoeft niet alleen van Brussel/KRW, maar is regionaal in ons eigen belang!
Met vriendelijke groet, Gerrit Krajenbrink, Hydroloog
De stellingen dat 'water weer een belang' is en 'klimaatbeleid niet door de shredder is gehaald' worden al gauw weer tegengesproken in dit artikel. Klimaatadaptatie is niet alleen hoogwaterbescherming.  Dat RLi het belang van WBS (dat sommige provincies wel degelijk serieus oppakken) en watertoets ondersteund, maar daarmee zijn we er niet.