secundair logo knw 1

De waterkwaliteit in de Delflandse glastuinbouwgebieden is in 2017 verbeterd. In 2016 stagneerde de waterkwaliteit nog in het gebied.

 

Bij de presentatie van de cijfers over de chemische waterkwaliteit, vorige week, bleek dat er in 2017 aanzienlijk lagere concentraties stikstof, fosfaat en gewasbeschermingsmiddelen zijn gemeten. Om de waterkwaliteit te verbeteren, sprak branchevereniging LTO Glaskracht Nederland enkele jaren geleden met het hoogheemraadschap af om gebiedsgericht te gaan meten. Daardoor konden tuinders worden aangesproken als er teveel water uit de kas weglekte. Daarnaast is er in 2016 en 2017 veel gecommuniceerd over de noodzaak om de waterstromen op het bedrijf goed in beeld te hebben en het eigen watermanagement te verbeteren.

Die aanpak heeft gewerkt. De grootste winst voor de waterkwaliteit is geboekt in glastuinbouwgebieden waar gedurende het jaar gebiedsgericht is gemeten. "Maar metingen in andere gebieden laten ook goede resultaten zien. ," zegt Guus Meis van LTO Glaskracht Nederland. "Dat is een teken dat de bewustwording rond het onderwerp waterkwaliteit is toegenomen."

Meis had wel verwacht dat gebiedsgericht meten voor een betere waterkwaliteit zou zorgen, maar is toch blij verrast dat de aanpak nu zo duidelijk zijn vruchten afwerpt. Hoogheemraadschap Delfland stopte in 2017 namelijk met het doorspoelen van het watersysteem. "De gebiedsgerichte aanpak en het betere watermanagement door ondernemers compenseren dus zelfs dat er niet meer wordt doorgespoeld. Dat is echt enorm goed nieuws."

De gebiedsgerichte aanpak wordt het komende jaar verder uitgerold in de Delflandse kassengebieden. "We mogen er dus vanuit gaan dat de waterkwaliteit ook de komende jaren zal verbeteren. Ook omdat een aantal tuinders zich bij collectieve waterzuiveringen heeft aangesloten en we de resultaten daarvan nog niet terugzien in de cijfers. Het blijft een kwestie van hard werken. We zijn op de goede weg, maar we zijn er nog niet."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterOppervlakte is aangepast in 67 hectare.
Geachte Redactie, Dank voor uw bijdrage voor de uitreiking van de Keppler-prijzen. Afkomstig van een agrarisch akkerbouwbedrijf in het zuiden van de Haarlemmermeerpolder en betrokken vanaf het allereerste begin, de oplevering en dan nu een prijs als beloning. (Raadswerk Haarlemmermeer en fractie-ondersteuning Bestuur Rijnland)
Bovendien nog een tweede prijs in Hoofddorp, de Winnaar van de Publieksprijs de Gerritshoeve / Kastan van Ontwerper Architectenbureau Gijs de Waal. (Winnaars Arie Keppler Prijs 2024 - Architectuur.nl) Ik heb vaak en veel moeten uitleggen waarom juist in deze ruimte vragende polder opnieuw een aanslag wordt gedaan op vruchtbare agrarische grond. *)
De aanleiding van mijn reactie is een fout in de oppervlakte maat van de Piekberging, 16 ha. moet 67 ha. zijn. Aansluitend heb ik nog een verzoek om met een link ook de informatie over de Piekberging zelf te ontsluiten: https://www.rijnland.net/actueel/nieuwsoverzicht/piekberging-haarlemmermeer-wint-arie-keppler-prijs-2024/
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/ 
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/veel-gestelde-vragen-piekberging-haarlemmermeer/ *)
En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?
Interessante innnovatie.
Wat ik me nu afvraag met die sluitdeuren: ze moeten een faalkans hebben van iets van 10^-4 per jaar, mogelijk nog een factor 10 lager.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?
Natuurlijk is een gat op één plek niet direct einde levensduur van deur, maar hij zal iig niet mogen bezwijken.