0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

De waterkwaliteit in de Delflandse glastuinbouwgebieden is in 2017 verbeterd. In 2016 stagneerde de waterkwaliteit nog in het gebied.

 

Bij de presentatie van de cijfers over de chemische waterkwaliteit, vorige week, bleek dat er in 2017 aanzienlijk lagere concentraties stikstof, fosfaat en gewasbeschermingsmiddelen zijn gemeten. Om de waterkwaliteit te verbeteren, sprak branchevereniging LTO Glaskracht Nederland enkele jaren geleden met het hoogheemraadschap af om gebiedsgericht te gaan meten. Daardoor konden tuinders worden aangesproken als er teveel water uit de kas weglekte. Daarnaast is er in 2016 en 2017 veel gecommuniceerd over de noodzaak om de waterstromen op het bedrijf goed in beeld te hebben en het eigen watermanagement te verbeteren.

Die aanpak heeft gewerkt. De grootste winst voor de waterkwaliteit is geboekt in glastuinbouwgebieden waar gedurende het jaar gebiedsgericht is gemeten. "Maar metingen in andere gebieden laten ook goede resultaten zien. ," zegt Guus Meis van LTO Glaskracht Nederland. "Dat is een teken dat de bewustwording rond het onderwerp waterkwaliteit is toegenomen."

Meis had wel verwacht dat gebiedsgericht meten voor een betere waterkwaliteit zou zorgen, maar is toch blij verrast dat de aanpak nu zo duidelijk zijn vruchten afwerpt. Hoogheemraadschap Delfland stopte in 2017 namelijk met het doorspoelen van het watersysteem. "De gebiedsgerichte aanpak en het betere watermanagement door ondernemers compenseren dus zelfs dat er niet meer wordt doorgespoeld. Dat is echt enorm goed nieuws."

De gebiedsgerichte aanpak wordt het komende jaar verder uitgerold in de Delflandse kassengebieden. "We mogen er dus vanuit gaan dat de waterkwaliteit ook de komende jaren zal verbeteren. Ook omdat een aantal tuinders zich bij collectieve waterzuiveringen heeft aangesloten en we de resultaten daarvan nog niet terugzien in de cijfers. Het blijft een kwestie van hard werken. We zijn op de goede weg, maar we zijn er nog niet."

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.
De overheid had al veel langer bio-centrales moeten bouwen met gelden van de oliemij bv. Shell, BP. Circa 20 % wat anders aan belasting betaald zou worden vanuit de omzet en winstbelasting. Dan zou slib aangeleverd kunnen worden en biogas-groene energie wordt in deze centrales opgewekt tot CH4 gas kwaliteit voor de huishoudens. Dit wordt dan goedkoper aangeleverd aan de huishoudens voor CV en warmwatervoorziening.
Het is toch zot dat het slib of slibkoek niet direct wordt omgezet via Anaerobe gisting en/of in grote centrales om nuttige en bruikbare energie te produceren. Wie is voor?
Kankergezwellen aan vissen, die vrijwel geheel gemuteerd waren door glyfosaten, dan refereer ik aan de onderzoeken van de afgelopen 5 jaar die op de radio in de NRW werden vrijgegeven.
Hoe staat het ervoor met de veiligheid van het oppervlaktewater in combinatie met ontdekte kankergezwellen door glyfosaten in de rivieren van de NRW?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het