0
0
0
s2smodern

Extra maatregelen moeten ervoor zorgen dat meer vissen heelhuids de waterkrachtcentrales in Linne, Lith en Maurik passeren. Vooral schieraal, zalm en zeeforel zijn nu vaak het slachtoffer van de draaiende bladen van de turbines.

Samen met de exploitanten van de waterkrachtcentrales, Nuon en RWE, heeft Rijkswaterstaat (RWS) daarom onderzocht welke visbeschermende maatregelen mogelijk zijn. Sinds 2011 wordt al visvriendelijk turbinebeheer toegepast bij de drie centrales, maar dat bleek onvoldoende. Voor aanvullende maatregelen heeft RWS nu een watervergunning verleend.

Waterkrachtcentrales gebruiken stromend water, dat de turbines bij de centrales in beweging zet en hiermee energie opwekt. De draaiende bladen van de turbines veroorzaken echter sterfte onder vooral schieraal, zalm en zeeforel, door hun lengte en doordat zij over de hele rivier migreren.

Rondere bladen
Bij de waterkrachtcentrale Linne op de Maas wordt naar verwachting vanaf volgend jaar geëxperimenteerd met innovatieve visveilige turbines. Deze moeten nog ontwikkeld en geïnstalleerd worden, maar het idee is dat de traditionele bladen worden vervangen door rondere vormen, vertelt Roel Kwanten van RWS. ''De vissen kunnen hier doorheen zwemmen en lopen minder kans om te sterven. Het voordeel is dat de centrale stroom blijft produceren.''

Afgelopen oktober is bij de waterkrachtcentrale Maurik op de Nederrijn de zogeheten Migromat al in gebruik genomen. Dit is een soort detectiesysteem dat tijdens de migratieperiode van schieraal een signaal afgeeft, zodat de turbines stilgezet kunnen worden. In Duitsland zijn met Migromat al goede ervaringen opgedaan. 

Het systeem werkt met twee aquaria met Maaswater op de oever, waarin zich palingen met een chip in de hals bevinden. Zij worden onrustig als in de rivier een migratiegolf van schieraal nadert. De turbines worden dan stilgezet.  

Smolts
Ook bij de centrale Lith op de Maas wordt al geëxperimenteerd met de Migromat. Daarnaast wordt hier binnenkort een zogeheten early warning systeem geïnstalleerd voor smolts (jonge vis) van zalm en zeeforel. ''Zij trekken vanuit de Ardennen naar de zee zodra de temperatuur stijgt'', aldus Kwanten. Hoe het systeem precies werkt, weet hij nog niet. ''Daar is de exploitant nu mee bezig. Wij laten ons verrassen.''

Doel van de maatregelen is dat de vissterfte rond de centrales de komende jaren onder de 5 procent uitkomt. Van de schieraal sneuvelt nu 18 procent, van de jonge zalm en zeeforel is dat minder maar nog altijd te veel, vindt RWS.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Beste waterschappers, als jullie de waterpeilen pas per 1 april opzetten, dan beginnen we het groeiseizoen dus met een nagenoeg leeg watersysteem. Het opzetten van de peilen moet minstens een maand eerder. En ja, dat kan plaatselijk enige natschade geven. Accepteren we dat niet, dan moeten we in mei en juni niet 'huilie-huilie' doen over droogte. Dan hebben we dat deels zelf veroorzaakt.
@RogerHallo Roger, dank voor je reactie. Ik help je graag verder en kan je voorzien van alle informatie waar je om vraagt. We hebben een aantal mooie referenties, artikelen in diverse vakbladen en uiteraard onze eigen website. Ik denk echter dat dit platform daar niet de aangewezen plaats voor is. Ik kom dan ook graag verder met je in contact. Zou je een mail kunnen sturen naar marketing@pathema.nl?
De recente berichtgeving rondom het watergebruik van datacenters is gebaseerd op onjuiste cijfers en aannames. Cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek en het waterleidingbedrijf PWN geven een heel ander beeld. Daarnaast is het in Nederland reeds wettelijk geregeld dat de levering van water voor drinkwater altijd voor de levering aan de industrie gaat. Door onjuiste berichtgeving wordt er onterecht een panieksituatie gecreëerd, met verstrekkende gevolgen.
Allereerst is er regelgeving die waterlevering regelt bij tekorten. Wettelijk is geregeld dat drinkwater altijd voor gaat middels de verdringings categorien. Dit is na te lezen op de Rijkswaterstaat, Infomil en wordt ook aangegeven door het waterleidingsbedrijf PWN die in Noord Holland levert.
PWN : https://www.pwn.nl/over-pwn/pers-en-nieuws/drinkwater/de-inwoners-van-noord-holland-kunnen-er-altijd-op-rekenen-dat-er?nid=1368
Daarnaast is er bij het watergebruik capaciteit van de aansluiting en verbruik door elkaar gehaald. Het werkelijke verbruik voor de alle industrie in Noord Holland wbt koelwater is volgens het waterbedrijf 0,6% van hun totale levering. Dit komt neer op 672 duizend m3 aan totaal industrie koelwater gezien PWN 112 miljoen m3 in totaal levert. Daarvan nemen die 2 datacenters maar een gedeelte van op. Iets geheel anders dan de 4,6 miljoen m3 die werd gesuggereerd in het artikel. Volgens het CBS gebruikt de hele IT sector in Nederland 1 miljoen m3 water, de 0,88% in het artikel hierboven. Dit is open data die volledig in het artikel is genegeerd.
Naar de toekomst toe streven we ernaar het waterverbruik naar nul te brengen. Nieuwe datacenters gebruiken al veel minder water en het ook in de media bekende project in Zeewolde gebruikt oppervlaktewater ipv drinkwater. Dus ook de extrapolaties naar de toekomst toe gaan mank.
De links naar het CBS en PWN kunt u hier vinden:
https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/82883NED/table?dl=1A42C
https://www.pwn.nl/over-pwn/pers-en-nieuws/drinkwater/de-inwoners-van-noord-holland-kunnen-er-altijd-op-rekenen-dat-er?nid=1368
https://www.pwn.nl/over-pwn
Het rapport was trouwens zo klein qua onderzochte datacenters en zo divers dat er geen enkel duidelijk beeld uit te halen was. Daarom heeft de provincie het niet gepubliceerd. Dat geven ze ook aan in hun reactie aan de NOS.
Wat betreft chemicaliën, die gaat om kleine hoeveelheden zout om het water zachter te maken om apparatuur te sparen. Het water wordt meerdere malen gebruikt. De toevoegingen vallen binnen de normen en milieu wetgeving en vergunning van het bedrijf gaf ook Microsoft aan.
Op onze website hebben we nog meer links staan naar openbare bronnen over water, energieverbruik, bebouwing, etc.
Zie: https://www.dutchdatacenters.nl/cijfers-1/

Indien er verder vragen zijn we als branche organisatie dit altijd bereid dit verder toe te lichten.
Er is onderzocht wat het effect is van een watertemperatuur voor zoetwater vissen. Een zeer relevant onderzoek. Is er ook onderzocht wat het effect is voor de zalmen en forellen die kuit schieten in de rivier waar hun ouders kuit hebben geschoten?
Als het zeewater warmer wordt kunnen deze vissen denk ik geen andere rivier (een meer noordelijke rivier) uitzoeken om die op te zwemmen en kuit te schieten.
Laten we uitkijken dat de Japanse bladvlo die nu ingezet is tegen de duizendknoop niet later een probleem gaat vormen wat we nu nog niet overzien. Soms is het middel erger dan de kwaal.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.