secundair logo knw 1

De stuw in de Maas bij Linne.

Extra maatregelen moeten ervoor zorgen dat meer vissen heelhuids de waterkrachtcentrales in Linne, Lith en Maurik passeren. Vooral schieraal, zalm en zeeforel zijn nu vaak het slachtoffer van de draaiende bladen van de turbines.

Samen met de exploitanten van de waterkrachtcentrales, Nuon en RWE, heeft Rijkswaterstaat (RWS) daarom onderzocht welke visbeschermende maatregelen mogelijk zijn. Sinds 2011 wordt al visvriendelijk turbinebeheer toegepast bij de drie centrales, maar dat bleek onvoldoende. Voor aanvullende maatregelen heeft RWS nu een watervergunning verleend.

Waterkrachtcentrales gebruiken stromend water, dat de turbines bij de centrales in beweging zet en hiermee energie opwekt. De draaiende bladen van de turbines veroorzaken echter sterfte onder vooral schieraal, zalm en zeeforel, door hun lengte en doordat zij over de hele rivier migreren.

Rondere bladen
Bij de waterkrachtcentrale Linne op de Maas wordt naar verwachting vanaf volgend jaar geëxperimenteerd met innovatieve visveilige turbines. Deze moeten nog ontwikkeld en geïnstalleerd worden, maar het idee is dat de traditionele bladen worden vervangen door rondere vormen, vertelt Roel Kwanten van RWS. ''De vissen kunnen hier doorheen zwemmen en lopen minder kans om te sterven. Het voordeel is dat de centrale stroom blijft produceren.''

Afgelopen oktober is bij de waterkrachtcentrale Maurik op de Nederrijn de zogeheten Migromat al in gebruik genomen. Dit is een soort detectiesysteem dat tijdens de migratieperiode van schieraal een signaal afgeeft, zodat de turbines stilgezet kunnen worden. In Duitsland zijn met Migromat al goede ervaringen opgedaan. 

Het systeem werkt met twee aquaria met Maaswater op de oever, waarin zich palingen met een chip in de hals bevinden. Zij worden onrustig als in de rivier een migratiegolf van schieraal nadert. De turbines worden dan stilgezet.  

Smolts
Ook bij de centrale Lith op de Maas wordt al geëxperimenteerd met de Migromat. Daarnaast wordt hier binnenkort een zogeheten early warning systeem geïnstalleerd voor smolts (jonge vis) van zalm en zeeforel. ''Zij trekken vanuit de Ardennen naar de zee zodra de temperatuur stijgt'', aldus Kwanten. Hoe het systeem precies werkt, weet hij nog niet. ''Daar is de exploitant nu mee bezig. Wij laten ons verrassen.''

Doel van de maatregelen is dat de vissterfte rond de centrales de komende jaren onder de 5 procent uitkomt. Van de schieraal sneuvelt nu 18 procent, van de jonge zalm en zeeforel is dat minder maar nog altijd te veel, vindt RWS.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Slecht verhaal!

De vraag was? "Wat is de echte prijs van water?"
Zeg dan meteen de echte prijs van 1 kubieke meter water kost zoveel. Punt.

Moet eerst hele kletsverhalen eromheen gaan lezen. Advies: kom meteen to the point!
Zeer terechte en verstandige actie van het schap. 
Het KRW-doel 'passende wateromstandigheden voor o.a. waterafhankelijke Natura2000-gebieden'  gaan we sowieso niet in 2027 halen en waarschijnlijk voor diverse Natura2000-gebieden ook nog niet in de volgende KRW-planperiode 2028-2033.
Gerrit Krajenbrink Gooi grondwater niet te grabbel
Mede naar aanleiding van de column van Jos Peters: belangrijk is dat de drinkwaterwinning minder 'stil' is in de politieke discussie over water, waterverspilling (drainage) en -vervuiling door de landbouw. En er dus niet alleen maar over schrijft in de vakbladen. Leer van de landbouw qua PR. Dit geldt helaas al zo lang. Roer u ook in het waterschap, drinkwaterbedrijf. Schoon water hoeft niet alleen van Brussel/KRW, maar is regionaal in ons eigen belang!
Met vriendelijke groet, Gerrit Krajenbrink, Hydroloog
De stellingen dat 'water weer een belang' is en 'klimaatbeleid niet door de shredder is gehaald' worden al gauw weer tegengesproken in dit artikel. Klimaatadaptatie is niet alleen hoogwaterbescherming.  Dat RLi het belang van WBS (dat sommige provincies wel degelijk serieus oppakken) en watertoets ondersteund, maar daarmee zijn we er niet.