Het nieuwe initiatief Waterhandjes wil studenten met waterkennis aan een bijbaan in de watersector helpen. Volgens oprichter Bart van Eck blijft daar nu veel werk liggen dat prima door studenten gedaan kan worden. Voor hen is dat een leerzame ervaring en ook opdrachtgevers profiteren, stelt hij.

Van Eck is docent aan de opleiding watermanagement van de Hogeschool Rotterdam en werkt via zijn bedrijf For Elements als zzp’er bij waterschappen en gemeenten. "Ik zie dat daar veel werk ligt, terwijl studenten bijverdienen bij de AH of in een friettent. Waarom pakken we dat niet op in de watersector, bedacht ik. Soms kreeg ik die vraag ook: heb je niet een student voor mij?"

Samen met Ronald Hemel en Marc Balemans van adviesbureau Waterprof draaide hij de afgelopen maanden al proef met Waterhandjes. Een aantal studenten van zijn eigen opleiding verrichtte - door corona voornamelijk nog thuis - klussen voor onder andere Water Alliance en de gemeente Raalte.

Deze week is het platform officieel gelanceerd. Op de site Waterhandjes.nl kunnen hbo- en wo-studenten met een achtergrond in water zich aanmelden als ‘waterhandje’, terwijl opdrachtgevers als overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties hun klus daar kunnen aanbieden.

Extra handjes
Het gaat om werkzaamheden op het gebied van projectondersteuning, communicatie, onderzoek en databeheer. Van Eck: "Denk aan het inventariseren van stakeholdergroepen, het maken van GIS-kaarten of storymaps, het afnemen van interviews en databeheer. Waterhandjes zijn extra handjes in waterprojecten."

Voor studenten is zo’n opdracht interessant omdat ze hiermee de kans krijgen om versneld betaalde werkervaring op te doen, te leren en te bouwen aan hun netwerk in de sector, zegt Van Eck. Dat doen ze tijdens een stage ook, maar die is gericht op onderzoek en beslaat per definitie een beperkte periode. "Dit is heel praktisch: hands on."

Kloof
Opdrachtgevers krijgen er relatief goedkope arbeidskrachten bij en kunnen vast kennismaken met ‘de werknemers van de toekomst’. En ook onderwijsinstellingen profiteren: zij krijgen actuele ervaringen aangereikt en kunnen hun lespaketten daar beter op afstemmen. "Studenten gaan andere vragen stellen in de klas", aldus Van Eck.

Op termijn wil hij ook een ‘community’ oprichten om de kloof tussen opleiding en werkveld te verkleinen. Dat is overal nodig, maar hier zeker, meent hij. "Water wordt steeds belangrijker."

 

MEER INFORMATIE
Website Waterhandjes

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eens met insteek van Hans Middendorp. Droge voeten is geen vanzelfsprekendheid meer en verhogen van de waterschapslasten ligt voor de hand. Ook al gaat het om wateroverlast op straat; het watersysteem is immers een geheel. Waterschappen moeten m.i. wel veel vroeger betrokken worden bij strategische planvorming rond woningbouw e.d. zodat problemen met wateroverlast (en ook verdroging) vooraf beter voorkomen kunnen worden.
Heel bijzonder dat de Unie van Waterschappen om extra geld vraagt aan het Rijk voor klimaatadaptatie, terwijl de waterschappen juist hun onafhankelijkheid koesteren en ook hun eigen belasting heffen. Klimaatadaptatie is vooral waterbeheer, waarin ook hemelwateroverlast en verdroging structureel een plek moeten krijgen. Financiële dekking voor klimaatadaptieve maatregelen komt dan logischerwijs uit een opslag op de bestaande watersysteemheffing, of uit een nieuwe klimaatheffing door de waterschappen.
Hulde! We zijn op weg naar een waterbewuste samenleving daar ben ik van overtuigd. Het zal op alle schalen en niveaus moeten. Maar ik maak me zorgen, maak me druk maar vegeet niet te spelen. Ook Leonardo da Vinci raakte zo geinteresseerd in water omdat de problemen in zijn tijd met water heel groot waren en economieen (gemeenschappen in vrede) er aan ten over konden gaan. Maar toch speels volhouden. Ik ga sneeuw verzamelen met de kleinkinderen, misschien wel sneeuw maken. De mens moet blijven geloven dat hij inventief is en optimistisch mag zijn.
Er kan toch ook kanalen gegraven worden naar de Dode zee en of Sahara.
Ik zou videocamera's plaatsen in het zicht en verdekt opgesteld.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.