secundair logo knw 1

Commissievoorzitter Stientje van Veldhoven overhandigt het evaluatierapport aan Ed Nijpels en Katja Philippart (voorzitter van de RvT en directeur van de Waddenacademie)

Eens per vijf jaar laat de Waddenacademie haar werkzaamheden beoordelen. Een externe evaluatiecommissie noemt de Waddenacademie ‘een kennisbaken in een bestuurlijk complex speelveld’. Omdat de financiering nog slechts tot 2026 vastligt, is het voortbestaan van de academie echter onzeker.

De Waddenacademie is in 2008 opgezet door de Koninklijke Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). “In eerste instantie hoorde een vijf jaarlijkse evaluatie tot de verplichtingen vanuit KNAW’, vertelt Waddenacademie directeur Katja Philippart. “Inmiddels zijn we een stichting, maar we hebben de goede gewoonte bijgehouden om onze werkzaamheden extern te laten evalueren.”

Katja PhillipartKatja PhillipartDe commissie, ingesteld door KNAW, stond onder leiding van voormalig staatssecretaris Stientje van Veldhoven. Voor het maken van dit evaluatierapport werden interviews gehouden met betrokkenen en gebruik gemaakt van de zelfevaluatie van de Waddenacademie.

Tot de conclusies van de commissie behoort dat ‘de Waddenacademie een uitstekende bijdrage heeft geleverd aan het toegankelijk en toepasbaar maken van hoogwaardige wetenschappelijke kennis over het Waddengebied’. Philippart: “Wij zijn natuurlijk heel tevreden met het compliment dat we onze rol als kennisregisseur voortvarend hebben opgepakt, maar we zijn ook heel blij met de aanbevelingen en aandachtspunten.”

De commissie is van mening dat de capaciteit van de Waddenacademie vergroot moet worden. “Er gebeurt zoveel, en we werken maar met een beperkte groep mensen. Het komt voor dat we dingen moeten laten liggen, gewoon omdat we niet de menskracht hebben. Zo zouden we graag meer investeren in trilaterale kennisoverdracht. We zouden namelijk veel kunnen leren van Denemarken en Duitsland.”

Maar zelfs al zou de Waddenacademie meer mensen aan kunnen nemen, dan nog moet de instelling volgens Philippart keuzes maken. “We zullen hoe dan ook moeten kiezen welke onderwerpen we op willen pakken. En je ook afvragen wat je niet meer wilt doen. Denk daarbij aan het oppakken van een lokale vraag die ook door een andere organisatie dan de Waddenacademie beantwoord kan worden. Als Waddenacademie ligt onze meerwaarde vooral op het meedenken over integrale, gebiedsbrede vraagstukken.”

In het evaluatierapport wordt ook de opmerking gemaakt dat jongeren meer bij het werk van de Waddenacademie betrokken zouden moeten worden. Philippart is het daar roerend mee eens. “Het gaat om hun toekomst. Ik zou me voor kunnen stellen dat we in samenwerking met MBO, HBO en Universiteiten kijken hoe we de input van jongeren kunnen verkrijgen.”

De Waddenacademie wordt momenteel gefinancierd vanuit het Waddenfonds. Dat loopt nog tot 2026. De evaluatiecommissie pleit voor nieuwe financiering voor de langere termijn. “Er gebeurt heel veel in het Waddengebied. Daarover moet een stevige maatschappelijke discussie worden gevoerd. Ik denk dat onze bijdrage erin bestaat dat we zorgen voor een goede feitelijke onderbouwing van die discussie. “En tijdens de evaluatie bleek dat onze omgeving dat erg waardevol vindt.”

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterOppervlakte is aangepast in 67 hectare.
Geachte Redactie, Dank voor uw bijdrage voor de uitreiking van de Keppler-prijzen. Afkomstig van een agrarisch akkerbouwbedrijf in het zuiden van de Haarlemmermeerpolder en betrokken vanaf het allereerste begin, de oplevering en dan nu een prijs als beloning. (Raadswerk Haarlemmermeer en fractie-ondersteuning Bestuur Rijnland)
Bovendien nog een tweede prijs in Hoofddorp, de Winnaar van de Publieksprijs de Gerritshoeve / Kastan van Ontwerper Architectenbureau Gijs de Waal. (Winnaars Arie Keppler Prijs 2024 - Architectuur.nl) Ik heb vaak en veel moeten uitleggen waarom juist in deze ruimte vragende polder opnieuw een aanslag wordt gedaan op vruchtbare agrarische grond. *)
De aanleiding van mijn reactie is een fout in de oppervlakte maat van de Piekberging, 16 ha. moet 67 ha. zijn. Aansluitend heb ik nog een verzoek om met een link ook de informatie over de Piekberging zelf te ontsluiten: https://www.rijnland.net/actueel/nieuwsoverzicht/piekberging-haarlemmermeer-wint-arie-keppler-prijs-2024/
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/ 
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/veel-gestelde-vragen-piekberging-haarlemmermeer/ *)
En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?
Interessante innnovatie.
Wat ik me nu afvraag met die sluitdeuren: ze moeten een faalkans hebben van iets van 10^-4 per jaar, mogelijk nog een factor 10 lager.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?
Natuurlijk is een gat op één plek niet direct einde levensduur van deur, maar hij zal iig niet mogen bezwijken.