secundair logo knw 1

Commissievoorzitter Stientje van Veldhoven overhandigt het evaluatierapport aan Ed Nijpels en Katja Philippart (voorzitter van de RvT en directeur van de Waddenacademie)

Eens per vijf jaar laat de Waddenacademie haar werkzaamheden beoordelen. Een externe evaluatiecommissie noemt de Waddenacademie ‘een kennisbaken in een bestuurlijk complex speelveld’. Omdat de financiering nog slechts tot 2026 vastligt, is het voortbestaan van de academie echter onzeker.

De Waddenacademie is in 2008 opgezet door de Koninklijke Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). “In eerste instantie hoorde een vijf jaarlijkse evaluatie tot de verplichtingen vanuit KNAW’, vertelt Waddenacademie directeur Katja Philippart. “Inmiddels zijn we een stichting, maar we hebben de goede gewoonte bijgehouden om onze werkzaamheden extern te laten evalueren.”

Katja PhillipartKatja PhillipartDe commissie, ingesteld door KNAW, stond onder leiding van voormalig staatssecretaris Stientje van Veldhoven. Voor het maken van dit evaluatierapport werden interviews gehouden met betrokkenen en gebruik gemaakt van de zelfevaluatie van de Waddenacademie.

Tot de conclusies van de commissie behoort dat ‘de Waddenacademie een uitstekende bijdrage heeft geleverd aan het toegankelijk en toepasbaar maken van hoogwaardige wetenschappelijke kennis over het Waddengebied’. Philippart: “Wij zijn natuurlijk heel tevreden met het compliment dat we onze rol als kennisregisseur voortvarend hebben opgepakt, maar we zijn ook heel blij met de aanbevelingen en aandachtspunten.”

De commissie is van mening dat de capaciteit van de Waddenacademie vergroot moet worden. “Er gebeurt zoveel, en we werken maar met een beperkte groep mensen. Het komt voor dat we dingen moeten laten liggen, gewoon omdat we niet de menskracht hebben. Zo zouden we graag meer investeren in trilaterale kennisoverdracht. We zouden namelijk veel kunnen leren van Denemarken en Duitsland.”

Maar zelfs al zou de Waddenacademie meer mensen aan kunnen nemen, dan nog moet de instelling volgens Philippart keuzes maken. “We zullen hoe dan ook moeten kiezen welke onderwerpen we op willen pakken. En je ook afvragen wat je niet meer wilt doen. Denk daarbij aan het oppakken van een lokale vraag die ook door een andere organisatie dan de Waddenacademie beantwoord kan worden. Als Waddenacademie ligt onze meerwaarde vooral op het meedenken over integrale, gebiedsbrede vraagstukken.”

In het evaluatierapport wordt ook de opmerking gemaakt dat jongeren meer bij het werk van de Waddenacademie betrokken zouden moeten worden. Philippart is het daar roerend mee eens. “Het gaat om hun toekomst. Ik zou me voor kunnen stellen dat we in samenwerking met MBO, HBO en Universiteiten kijken hoe we de input van jongeren kunnen verkrijgen.”

De Waddenacademie wordt momenteel gefinancierd vanuit het Waddenfonds. Dat loopt nog tot 2026. De evaluatiecommissie pleit voor nieuwe financiering voor de langere termijn. “Er gebeurt heel veel in het Waddengebied. Daarover moet een stevige maatschappelijke discussie worden gevoerd. Ik denk dat onze bijdrage erin bestaat dat we zorgen voor een goede feitelijke onderbouwing van die discussie. “En tijdens de evaluatie bleek dat onze omgeving dat erg waardevol vindt.”

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Slecht verhaal!

De vraag was? "Wat is de echte prijs van water?"
Zeg dan meteen de echte prijs van 1 kubieke meter water kost zoveel. Punt.

Moet eerst hele kletsverhalen eromheen gaan lezen. Advies: kom meteen to the point!
Zeer terechte en verstandige actie van het schap. 
Het KRW-doel 'passende wateromstandigheden voor o.a. waterafhankelijke Natura2000-gebieden'  gaan we sowieso niet in 2027 halen en waarschijnlijk voor diverse Natura2000-gebieden ook nog niet in de volgende KRW-planperiode 2028-2033.
Gerrit Krajenbrink Gooi grondwater niet te grabbel
Mede naar aanleiding van de column van Jos Peters: belangrijk is dat de drinkwaterwinning minder 'stil' is in de politieke discussie over water, waterverspilling (drainage) en -vervuiling door de landbouw. En er dus niet alleen maar over schrijft in de vakbladen. Leer van de landbouw qua PR. Dit geldt helaas al zo lang. Roer u ook in het waterschap, drinkwaterbedrijf. Schoon water hoeft niet alleen van Brussel/KRW, maar is regionaal in ons eigen belang!
Met vriendelijke groet, Gerrit Krajenbrink, Hydroloog
De stellingen dat 'water weer een belang' is en 'klimaatbeleid niet door de shredder is gehaald' worden al gauw weer tegengesproken in dit artikel. Klimaatadaptatie is niet alleen hoogwaterbescherming.  Dat RLi het belang van WBS (dat sommige provincies wel degelijk serieus oppakken) en watertoets ondersteund, maar daarmee zijn we er niet.