secundair logo knw 1

Foto: Verenigde Naties

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en UNICEF waarschuwen dat zonder forse extra investeringen er in 2030 nog altijd miljarden mensen geen toegang hebben tot schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen. Volgens de VN-organisaties moet het tempo van vooruitgang worden verviervoudigd.

De WHO en UNICEF komen tot deze vaststelling in een gezamenlijk rapport over hoe het gaat met het zesde duurzame ontwikkelingsdoel: toegang tot duurzaam beheer van water en sanitatie voor iedereen. Zij hebben de ontwikkelingen tussen 2000 en 2020 in beeld gebracht.

Op basis hiervan concluderen de organisaties dat met het huidige tempo van vooruitgang 81 procent van de wereldbevolking in 2030 thuis toegang tot schoon drinkwater heeft en 67 procent tot veilige toiletvoorzieningen. Dit betekent dat respectievelijk 1,6 miljard en 2,8 miljard mensen buiten de boot vallen. Kwetsbare kinderen en gezinnen lijden het meest.

Wel gestaag vooruitgang
Het positieve nieuws is dat er wel gestaag progressie wordt geboekt. Tussen 2016 en 2020 nam het percentage van mensen met thuis schoon drinkwater toe van 70 naar 74 procent. Bij sanitatie was er een stijging van 47 naar 54 procent.

Vorig jaar maakten voor het eerst meer mensen gebruik van verbeterde sanitaire voorzieningen ter plekke die afval effectief kunnen opvangen en behandelen - zoals latrines en septic tanks – dan van rioolaansluitingen. Het is wel nodig dat overheden het gebruik van zulke voorzieningen goed ondersteunen.

Handen wassen thuis probleem
De WHO en UNICEF hebben ook gekeken naar de basisvoorzieningen voor het wassen van handen. Hierover zal 78 procent van de wereldbevolking in 2030 kunnen beschikken. Dit geldt dan niet voor 1,9 miljard mensen. Ter vergelijking: in 2020 ging het om 71 procent. Bij het begin van de coronapandemie konden daarom wereldwijd drie op de tien mensen hun handen niet thuis wassen met water en zeep.

En dat is wel erg belangrijk, zegt directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus van de WHO. “Handen wassen is een van de meest effectieve manieren om de verspreiding van Covid-19 en andere infectieziekten te voorkomen, maar miljoenen mensen over de hele wereld hebben geen toegang tot een betrouwbare, veilige watervoorziening. Investeringen in water, sanitaire voorzieningen en hygiëne moeten een wereldwijde prioriteit zijn als we een einde willen maken aan deze pandemie en veerkrachtiger gezondheidsstelsels willen opbouwen.”

Verviervoudiging van tempo nodig
Om het duurzame ontwikkelingsdoel voor 2030 te realiseren, moet volgens de WHO en UNICEF het huidige tempo van vooruitgang in het algemeen worden verviervoudigd en in de minst ontwikkelde landen zelfs vertienvoudigd. Daarom zijn er dringend extra investeringen nodig.

UNICEF-directeur Henrietta Fore zegt hierover: “Ondanks onze indrukwekkende vooruitgang bij het opschalen van de levensreddende diensten overtreffen de alarmerende en nog groeiende behoeften ons vermogen om te reageren. Het is tijd dat wij onze inspanningen drastisch versnellen zodat we alle kinderen en gezinnen kunnen voorzien van de meeste elementaire voorzieningen voor hun gezondheid en welzijn, inclusief het bestrijden van infectieziekten zoals Covid-19.”

 

MEER INFORMATIE
Rapport van WHO en UNICEF 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waterniveau in rivieren stijgt niet over de volle lengte. Pas in het deltagebied wordt er overlast ondervonden. 
Hoe denk je dat een rivier met een waterval over de volle lente evenveel stijgt??


Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.