secundair logo knw 1

Test in de Deltagoot | Foto De Vlaamse Waterweg

De mobiele kering die De Vlaamse Waterweg wil plaatsen langs de Scheldekaaien in Antwerpen heeft met succes de test in de Deltagoot van Deltares doorstaan. Dat betekent dat de kering over een lengte van 842 meter wordt geïnstalleerd. Het wordt de langste mobiele waterkering ter wereld, aldus De Vlaamse Waterweg.

Om garantie te krijgen over de stabiliteit en betrouwbaarheid van de kering, liet De Vlaamse Waterweg, een agentschap van de Vlaamse overheid, verschillende testen uitvoeren. De golftest was het sluitstuk, waarbij de kering golven moest doorstaan vergelijkbaar met die van een noordwesterstorm op de Schelde. 

De plaatsing van de kering heeft plaats in het kader van de herinrichting van de Antwerpse Scheldekaaien, een strook van 7 kilometer lang tussen de rivier en het centrum van de stad. De opknapbeurt van de kaaien, een gezamenlijk initiatief van de stad Antwerpen en het Vlaamse Gewest, betreft ook het herstel van de historische kaaimuur langs de Schelde en de aanleg van een verhoogde waterkering.


H2O februari banner breed


De kaaimuur is op sommige plekken 120 jaar oud en moet worden gestabiliseerd of vernieuwd. Ook de huidige waterkeringsconstructie, een betonnen muur van 1,35 meter die bij stormtij de stad beschermt, is aan vernieuwing toe. De waterkering moet, onder meer door de zeespiegelstijging, 90 cm verhoogd worden, schrijft De Vlaamse Waterweg.

De mobiele kering wordt geplaatst in de zone tussen het Zuiderterras en het Bonapartedok. Ze komt alleen bij stormtij omhoog. Zo blijft het uitzicht op de Schelde gevrijwaard en de openbare ruimte toegankelijk. Chris Danckaerts, bestuurder van De Vlaamse Waterweg, omschrijft de kering als ‘een technisch huzarenstukje en een toonbeeld van Vlaamse innovatie dat Antwerpen moet beschermen tegen het water van de Schelde bij stormtij’. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bestaat het dat dit maar door gaat en dat de overheid zo lankmoedig ermee om gaat? Sleep de vervuilers voor de rechter overheid!!
Deze gegevens geven een goed overzicht en een schrikbarend beeld van de huidige situatie. De Volksgezondheid staat op het spel. Waarom is er geen inspectie van de Volksgezondheid voor de Milieuhygiene die dit soort zaken bewaakt en binnen de rijksoverheid de plicht heeft en verantwoordelijkheid neemt tot nadere acties? Een dergelijke instantie is hard nodig en is van belang voor alle betrokken partijen incl. het bedrijfsleven. Ook voor de drinkwaterbedrijven moet het van groot belang zijn dat binnen de organisatie van de rijksoverheid een organisatie bestaat die de belangen van de drinkwaterbedrijven als onderdeel van de zorg voor de Volkgezondheid behartigt en een zelfstandige verantwoordelijkheid heeft los van de politieke waan van de dag.
Ben benieuwd of dit ook werkt op PFAS en PFOA?
Je merkt uit reactie van riviergemeenten - achteruitgang van het landschap - dat geld van bebouwing in dit risicogebied toch zwaar telt. Als Rijkswaterstaat zou ik zeggen tegen die eigenaren: zwemdiploma is vereist voor alle bewoners, bij paniek wordt geen hulp geboden, uw verzekering en u als eigenaar zijn 100% voor schade zelf verantwoordelijk.
Wat ik mis in dit stuk, is hoe dit principe in andere landen wordt gehanteerd. En hoe de stoffenreeks en analyse frequentie in andere landen is. Ook dat heeft natuurlijk forse invloed op dit statische principe.  Mijn gevoel is (en ik heb toch al een aantal impact analyses gedaan in andere EU landen) dat we met het verlaten van dit principe een fors aantal plaatsen stijgen op de eu ranglijst waterkwaliteit. Wordt het daarmee beter, nee, wordt de kwaliteit slechter, ook nee. Moeten we onverlet doorgaan met emissiebeperking, zeker.