secundair logo knw 1

Test in de Deltagoot | Foto De Vlaamse Waterweg

De mobiele kering die De Vlaamse Waterweg wil plaatsen langs de Scheldekaaien in Antwerpen heeft met succes de test in de Deltagoot van Deltares doorstaan. Dat betekent dat de kering over een lengte van 842 meter wordt geïnstalleerd. Het wordt de langste mobiele waterkering ter wereld, aldus De Vlaamse Waterweg.

Om garantie te krijgen over de stabiliteit en betrouwbaarheid van de kering, liet De Vlaamse Waterweg, een agentschap van de Vlaamse overheid, verschillende testen uitvoeren. De golftest was het sluitstuk, waarbij de kering golven moest doorstaan vergelijkbaar met die van een noordwesterstorm op de Schelde. 

De plaatsing van de kering heeft plaats in het kader van de herinrichting van de Antwerpse Scheldekaaien, een strook van 7 kilometer lang tussen de rivier en het centrum van de stad. De opknapbeurt van de kaaien, een gezamenlijk initiatief van de stad Antwerpen en het Vlaamse Gewest, betreft ook het herstel van de historische kaaimuur langs de Schelde en de aanleg van een verhoogde waterkering.


H2O februari banner breed


De kaaimuur is op sommige plekken 120 jaar oud en moet worden gestabiliseerd of vernieuwd. Ook de huidige waterkeringsconstructie, een betonnen muur van 1,35 meter die bij stormtij de stad beschermt, is aan vernieuwing toe. De waterkering moet, onder meer door de zeespiegelstijging, 90 cm verhoogd worden, schrijft De Vlaamse Waterweg.

De mobiele kering wordt geplaatst in de zone tussen het Zuiderterras en het Bonapartedok. Ze komt alleen bij stormtij omhoog. Zo blijft het uitzicht op de Schelde gevrijwaard en de openbare ruimte toegankelijk. Chris Danckaerts, bestuurder van De Vlaamse Waterweg, omschrijft de kering als ‘een technisch huzarenstukje en een toonbeeld van Vlaamse innovatie dat Antwerpen moet beschermen tegen het water van de Schelde bij stormtij’. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterOppervlakte is aangepast in 67 hectare.
Geachte Redactie, Dank voor uw bijdrage voor de uitreiking van de Keppler-prijzen. Afkomstig van een agrarisch akkerbouwbedrijf in het zuiden van de Haarlemmermeerpolder en betrokken vanaf het allereerste begin, de oplevering en dan nu een prijs als beloning. (Raadswerk Haarlemmermeer en fractie-ondersteuning Bestuur Rijnland)
Bovendien nog een tweede prijs in Hoofddorp, de Winnaar van de Publieksprijs de Gerritshoeve / Kastan van Ontwerper Architectenbureau Gijs de Waal. (Winnaars Arie Keppler Prijs 2024 - Architectuur.nl) Ik heb vaak en veel moeten uitleggen waarom juist in deze ruimte vragende polder opnieuw een aanslag wordt gedaan op vruchtbare agrarische grond. *)
De aanleiding van mijn reactie is een fout in de oppervlakte maat van de Piekberging, 16 ha. moet 67 ha. zijn. Aansluitend heb ik nog een verzoek om met een link ook de informatie over de Piekberging zelf te ontsluiten: https://www.rijnland.net/actueel/nieuwsoverzicht/piekberging-haarlemmermeer-wint-arie-keppler-prijs-2024/
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/ 
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/veel-gestelde-vragen-piekberging-haarlemmermeer/ *)
En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?
Interessante innnovatie.
Wat ik me nu afvraag met die sluitdeuren: ze moeten een faalkans hebben van iets van 10^-4 per jaar, mogelijk nog een factor 10 lager.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?
Natuurlijk is een gat op één plek niet direct einde levensduur van deur, maar hij zal iig niet mogen bezwijken.