secundair logo knw 1

Test in de Deltagoot | Foto De Vlaamse Waterweg

De mobiele kering die De Vlaamse Waterweg wil plaatsen langs de Scheldekaaien in Antwerpen heeft met succes de test in de Deltagoot van Deltares doorstaan. Dat betekent dat de kering over een lengte van 842 meter wordt geïnstalleerd. Het wordt de langste mobiele waterkering ter wereld, aldus De Vlaamse Waterweg.

Om garantie te krijgen over de stabiliteit en betrouwbaarheid van de kering, liet De Vlaamse Waterweg, een agentschap van de Vlaamse overheid, verschillende testen uitvoeren. De golftest was het sluitstuk, waarbij de kering golven moest doorstaan vergelijkbaar met die van een noordwesterstorm op de Schelde. 

De plaatsing van de kering heeft plaats in het kader van de herinrichting van de Antwerpse Scheldekaaien, een strook van 7 kilometer lang tussen de rivier en het centrum van de stad. De opknapbeurt van de kaaien, een gezamenlijk initiatief van de stad Antwerpen en het Vlaamse Gewest, betreft ook het herstel van de historische kaaimuur langs de Schelde en de aanleg van een verhoogde waterkering.


H2O februari banner breed


De kaaimuur is op sommige plekken 120 jaar oud en moet worden gestabiliseerd of vernieuwd. Ook de huidige waterkeringsconstructie, een betonnen muur van 1,35 meter die bij stormtij de stad beschermt, is aan vernieuwing toe. De waterkering moet, onder meer door de zeespiegelstijging, 90 cm verhoogd worden, schrijft De Vlaamse Waterweg.

De mobiele kering wordt geplaatst in de zone tussen het Zuiderterras en het Bonapartedok. Ze komt alleen bij stormtij omhoog. Zo blijft het uitzicht op de Schelde gevrijwaard en de openbare ruimte toegankelijk. Chris Danckaerts, bestuurder van De Vlaamse Waterweg, omschrijft de kering als ‘een technisch huzarenstukje en een toonbeeld van Vlaamse innovatie dat Antwerpen moet beschermen tegen het water van de Schelde bij stormtij’. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het CEC-programma van STOWA en NWO heeft een aantal technieken onderzocht. Bekijk dit filmpje over een combinatie van bio assay en massaspectrometer om verontreiniging snel te kunnen duiden uit de database: RoutinEDA
https://vimeo.com/712902086
Is er een directe link naar de uitspraak beschikbaar? Ik vind de volgend passage van jullie artikel bijzonder verwoord: "Behalve over het gebruik van chemicaliën in het koelwater ging de rechtszaak ook over de voorwaarden van het waterschap voor lozingen in geval van onderhoud of reparatiewerkzaamheden aan installaties. Maar toestemming vooraf vond de rechter te ver gaan en een zogenoemde immissietoets (welke stoffen zitten erin) niet effectief." Lijkt me namelijk zeker niet in lijn met geldend waterkwaliteitsbeleid en ook niet met het oog op de uitspraak m.b.t. de tijdelijke achteruitgang. Wanneer een activiteit, en daarmee de lozing, invloed heeft op de waterkwaliteit is het uitgangspunt dat de impact van te voren bepaald en onderbouwd moet worden. Indien dit leidt tot een verslechtering van de situatie, moet voor de impactsbeoordeling (van een industriële lozing) het Handboek Immissietoets gebruikt worden om de impact te bepalen. 
Falend management is de reden niet de organisatorische complexiteit. En bij definitief splitsen komt er nog extra bestuurlijke complexiteit bij van publieke organisaties die moeten -maar slecht kunnen- samenwerken.
Aangezien de burger de rekening krijgt is het makkelijk om een beslissing te nemen. Lekker uit elkaar en opnieuw beginnen met een schone lei. Op naar het volgende wanbeleid. Men voelt zich niet aansprakelijk. 
Dag Manfred, 
kijk eens op www.pathema.nl 
Dat bedrijf levert al jaren apparatuur voor chemievrije koelwaterbehandeling. Ook bij grotere bedrijven. Niet zo groot als bij Chemelot waarschijnlijk, maar meer dan voldoende bewezen. Het principe is cavitatie, dus geen chloorelektrolyse. Voor de duidelijkheid, ik heb geen relatie met dit bedrijf.Jan Koning