secundair logo knw 1

Het Brabantse waterbergingsgebied Diesdonk werd in januari 2024 voor het eerst ingezet | Foto Aa en Maas

Waterschap Aa en Maas liet een onderzoeksbureau een enquête uitvoeren in de provincie Brabant naar de kennis en houding van Brabanders als het gaat om grote waterthema’s. De respondenten werden onder andere bevraagd over hun klimaatzorgen, hun eigen omgang met water en hun kennis over lokale risico’s.

Onderzoeksbureau PON & Telos ondervroeg in opdracht van waterschap Aa en Maas 1121 Brabanders, waaronder 389 woonachtig in het werkgebied van Aa en Maas. “Het is voor ons belangrijk om goed inzicht te hebben in de kennis en houding van inwoners op belangrijke waterthema’s”, vertelt Gerben van Helden, data- en communicatiespecialist van Aa en Maas.

De enquête helpt het waterschap volgens Van Helden bij het vormgeven van de publiekscommunicatie. “Met deze resultaten in de hand kunnen we de publiekscommunicatie aanscherpen. We kunnen meer datagedreven werken. Ook voor beleid en projecten denk ik dat de uitkomsten trouwens waardevolle input leveren.”

De vragen die aan de respondenten werden voorgelegd, gingen over een breed onderwerp: de gevolgen van klimaatverandering. “We hebben geprobeerd dit grote onderwerp dichtbij de mensen te brengen, door vragen te stellen over wat ze in de eigen omgeving merken en de manier waarop mensen zelf met water omgaan, bijvoorbeeld in de tuin of als het gaat om het doorspoelen van bijvoorbeeld natte doekjes.”

Uit de enquête blijkt dat vier op de tien Brabanders zich grote zorgen maken over de gevolgen van klimaatverandering. “Opvallend daarbij vond ik vooral dat je generatieverschillen ziet. Vooral ouderen geven aan goed op de hoogte te zijn van de gevolgen van klimaatverandering, terwijl het vooral jongere generaties zijn die zich zorgen maken. Een andere opvallende uitkomst vond ik dat veel mensen zich zorgen maken over de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen in sloten en beken.”

In het onderzoek geven vier op de tien Brabanders aan dat ze niet weten of hun eigen huis risico loopt in geval van overstroming. “Dat is een goed voorbeeld van een uitkomst waar we iets mee kunnen in de publiekscommunicatie. Bijvoorbeeld door de website overstroomik.nl breder onder de aandacht te brengen.”

Maar er zijn meer onderwerpen die het waterschap wil gebruiken in de publiekscommunicatie. “Het doorspoelen van natte doekjes zorgt voor grote problemen op de zuivering. In het onderzoek zie je dat een relatief groot deel van de mensen denkt dat het gewoon kan. Of denk aan de inzet van regentonnen in de tuin. Heel veel mensen geven aan dat ze dat best willen, maar denken dat het ingewikkeld is. Dit zijn slechts een paar onderwerpen, want het is een breed opgezette vragenlijst. We kunnen aan de slag.”

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterOppervlakte is aangepast in 67 hectare.
Geachte Redactie, Dank voor uw bijdrage voor de uitreiking van de Keppler-prijzen. Afkomstig van een agrarisch akkerbouwbedrijf in het zuiden van de Haarlemmermeerpolder en betrokken vanaf het allereerste begin, de oplevering en dan nu een prijs als beloning. (Raadswerk Haarlemmermeer en fractie-ondersteuning Bestuur Rijnland)
Bovendien nog een tweede prijs in Hoofddorp, de Winnaar van de Publieksprijs de Gerritshoeve / Kastan van Ontwerper Architectenbureau Gijs de Waal. (Winnaars Arie Keppler Prijs 2024 - Architectuur.nl) Ik heb vaak en veel moeten uitleggen waarom juist in deze ruimte vragende polder opnieuw een aanslag wordt gedaan op vruchtbare agrarische grond. *)
De aanleiding van mijn reactie is een fout in de oppervlakte maat van de Piekberging, 16 ha. moet 67 ha. zijn. Aansluitend heb ik nog een verzoek om met een link ook de informatie over de Piekberging zelf te ontsluiten: https://www.rijnland.net/actueel/nieuwsoverzicht/piekberging-haarlemmermeer-wint-arie-keppler-prijs-2024/
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/ 
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/veel-gestelde-vragen-piekberging-haarlemmermeer/ *)
En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?
Interessante innnovatie.
Wat ik me nu afvraag met die sluitdeuren: ze moeten een faalkans hebben van iets van 10^-4 per jaar, mogelijk nog een factor 10 lager.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?
Natuurlijk is een gat op één plek niet direct einde levensduur van deur, maar hij zal iig niet mogen bezwijken.