secundair logo knw 1

Bron: Waardenburg

In het beheergebied van het waterschap Amstel, Gooi en Vechtstreek zijn in zes jaar tijd zeventien kilometer natuurvriendelijke oevers langs boerensloten aangelegd. De waterkwaliteit van deze sloten is er sterk op vooruitgegaan.

De natuurvriendelijke oevers zijn aangelegd in het kader van het project Boeren als Waterbeheerders dat van 2009 tot en met 2016 liep. Het waterschap werkte hierbij samen met 21 boeren in de buurt van Abcoude, Muiden en Weesp. “Een mooi project”, zegt Pieter Kruiswijk, bestuurder van waterschap Amstel, Gooi en Vechtstreek en zelf boer in een ander gebied. “De boeren zijn net als wij enthousiast over de resultaten. Zo blijkt uit onze evaluatie van het project dat het water van de sloten duidelijk schoner is dan vroeger.”

Bij het natuurvriendelijk inrichten van de oevers wordt een stukje van het boerenland vanaf de sloot afgezet. Hier krijgen oever- en waterplanten de ruimte. Zij bieden plaats aan kleine waterbeestjes en daarop komen vissen en vogels af. Kruiswijk: “De oevers zijn ruiger en bloemrijker geworden. De ecologische diversiteit is aanzienlijk toegenomen. De boeren worden gecompenseerd voor de reductie van het land dat zij kunnen gebruiken. Ze ontvangen hiervoor van ons een vergoeding.”

Er zijn afspraken gemaakt over het onderhoud van de oevers door de boeren. Zij volgen een standaard protocol. Slechts een deel van de planten wordt voor de winter uit de sloot verwijderd. “We laten plukken planten staan”, zegt Kruiswijk. “Deze onderhoudsmethode is wennen, want het is gebruikelijk is om een sloot voor de winter kaal te maken.”

De aanleg van natuurvriendelijke oevers in het beheergebied van het waterschap Amstel, Gooi en Vechtstreek is met ingang van dit jaar anders geregeld. Kruiswijk licht toe: “Voortaan is het Agrarisch Gebiedscollectief, een samenwerkingsverband van de organisaties op het gebied van agrarisch natuurbeheer, verantwoordelijk voor de aanleg en het onderhoud van de oevers in ons werkgebied. Dit collectief onderhoudt het rechtstreekse contact met de boeren, waarbij wij voor ondersteuning zorgen. We willen de natuurvriendelijke oevers uitbreiden. Hiervoor komen pakketten in een aantal gebieden beschikbaar.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Slecht verhaal!

De vraag was? "Wat is de echte prijs van water?"
Zeg dan meteen de echte prijs van 1 kubieke meter water kost zoveel. Punt.

Moet eerst hele kletsverhalen eromheen gaan lezen. Advies: kom meteen to the point!
Zeer terechte en verstandige actie van het schap. 
Het KRW-doel 'passende wateromstandigheden voor o.a. waterafhankelijke Natura2000-gebieden'  gaan we sowieso niet in 2027 halen en waarschijnlijk voor diverse Natura2000-gebieden ook nog niet in de volgende KRW-planperiode 2028-2033.
Gerrit Krajenbrink Gooi grondwater niet te grabbel
Mede naar aanleiding van de column van Jos Peters: belangrijk is dat de drinkwaterwinning minder 'stil' is in de politieke discussie over water, waterverspilling (drainage) en -vervuiling door de landbouw. En er dus niet alleen maar over schrijft in de vakbladen. Leer van de landbouw qua PR. Dit geldt helaas al zo lang. Roer u ook in het waterschap, drinkwaterbedrijf. Schoon water hoeft niet alleen van Brussel/KRW, maar is regionaal in ons eigen belang!
Met vriendelijke groet, Gerrit Krajenbrink, Hydroloog
De stellingen dat 'water weer een belang' is en 'klimaatbeleid niet door de shredder is gehaald' worden al gauw weer tegengesproken in dit artikel. Klimaatadaptatie is niet alleen hoogwaterbescherming.  Dat RLi het belang van WBS (dat sommige provincies wel degelijk serieus oppakken) en watertoets ondersteund, maar daarmee zijn we er niet.