secundair logo knw 1

RWZI Sleen | Foto Waterschap Vechtstromen

Waterschap Vechtstromen gaat de komende acht tot tien jaar de automatiseringssystemen van de in totaal 23 rioolwaterzuiveringen vervangen. Deze zomer wordt een begin gemaakt met een pilot bij RWZI Sleen.

“Deze automatisering is onmisbaar voor de besturing, bewaking en informatievoorziening van het zuiveringsproces, legt projectleider Wichert Kanis uit. “Belangrijk onderdeel van deze opgave zijn investeringen in de elektro- en procesautomatisering. De procesautomatisering is de afgelopen jaren getransformeerd van beheer op overzichtelijke elektrotechniek naar complexere en integrale ICT technieken. Ook aan de ICT beveiliging worden hogere eisen gesteld.”

Veel automatiseringssystemen op de rioolwaterzuiveringen zijn verouderd en aan het eind van hun technische levensduur. “Om klaar te zijn voor de digitale toekomst heeft het dagelijks bestuur besloten komende jaren de procesautomatisering van de rioolwaterzuiveringen te vervangen.”

Naast de wens om moderne systemen te gebruiken, wil Vechtstromen ook toe naar een centraal systeem. Kanis: “We werken nu met systemen van verschillende labels. Voor ons is het belangrijk niet meer te hoeven werken met lokale servers, maar alle RWZI’s te kunnen bedienen met een geïntegreerd systeem.”

In een proces dat Kanis de ‘concurrentiegerichte dialoog’ noemt, heeft Vechtstromen met verschillende aanbieders van systemen om tafel gezeten om te komen tot een programma van eisen. “Het is echt een gezamenlijk traject geweest. De mensen van de geselecteerde aanbieder zijn nu al maanden betrokken bij dit project en ze weten heel goed wat wij willen en wij weten wat zij kunnen bieden. Bovendien start er deze zomer een pilot zodat we in de praktijk kunnen zien of aan onze wensen wordt voldaan.”

Die pilot zal op 1 juli starten op de zuivering van Sleen. De besturing van de zuivering zal worden vervangen en ook het concept van de centrale bediening wordt meteen toegepast. “Omdat we de afgelopen maanden intensief hebben samengewerkt, denk ik dat we een vliegende start kunnen maken. En als het allemaal goed verloopt, dan gaan we vanaf volgend jaar beginnen met het vervangen van de processen op de andere zuiveringen. We nemen daar acht tot tien jaar de tijd voor.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het CEC-programma van STOWA en NWO heeft een aantal technieken onderzocht. Bekijk dit filmpje over een combinatie van bio assay en massaspectrometer om verontreiniging snel te kunnen duiden uit de database: RoutinEDA
https://vimeo.com/712902086
Is er een directe link naar de uitspraak beschikbaar? Ik vind de volgend passage van jullie artikel bijzonder verwoord: "Behalve over het gebruik van chemicaliën in het koelwater ging de rechtszaak ook over de voorwaarden van het waterschap voor lozingen in geval van onderhoud of reparatiewerkzaamheden aan installaties. Maar toestemming vooraf vond de rechter te ver gaan en een zogenoemde immissietoets (welke stoffen zitten erin) niet effectief." Lijkt me namelijk zeker niet in lijn met geldend waterkwaliteitsbeleid en ook niet met het oog op de uitspraak m.b.t. de tijdelijke achteruitgang. Wanneer een activiteit, en daarmee de lozing, invloed heeft op de waterkwaliteit is het uitgangspunt dat de impact van te voren bepaald en onderbouwd moet worden. Indien dit leidt tot een verslechtering van de situatie, moet voor de impactsbeoordeling (van een industriële lozing) het Handboek Immissietoets gebruikt worden om de impact te bepalen. 
Falend management is de reden niet de organisatorische complexiteit. En bij definitief splitsen komt er nog extra bestuurlijke complexiteit bij van publieke organisaties die moeten -maar slecht kunnen- samenwerken.
Aangezien de burger de rekening krijgt is het makkelijk om een beslissing te nemen. Lekker uit elkaar en opnieuw beginnen met een schone lei. Op naar het volgende wanbeleid. Men voelt zich niet aansprakelijk. 
Dag Manfred, 
kijk eens op www.pathema.nl 
Dat bedrijf levert al jaren apparatuur voor chemievrije koelwaterbehandeling. Ook bij grotere bedrijven. Niet zo groot als bij Chemelot waarschijnlijk, maar meer dan voldoende bewezen. Het principe is cavitatie, dus geen chloorelektrolyse. Voor de duidelijkheid, ik heb geen relatie met dit bedrijf.Jan Koning