secundair logo knw 1

RWZI Sleen | Foto Waterschap Vechtstromen

Waterschap Vechtstromen gaat de komende acht tot tien jaar de automatiseringssystemen van de in totaal 23 rioolwaterzuiveringen vervangen. Deze zomer wordt een begin gemaakt met een pilot bij RWZI Sleen.

“Deze automatisering is onmisbaar voor de besturing, bewaking en informatievoorziening van het zuiveringsproces, legt projectleider Wichert Kanis uit. “Belangrijk onderdeel van deze opgave zijn investeringen in de elektro- en procesautomatisering. De procesautomatisering is de afgelopen jaren getransformeerd van beheer op overzichtelijke elektrotechniek naar complexere en integrale ICT technieken. Ook aan de ICT beveiliging worden hogere eisen gesteld.”

Veel automatiseringssystemen op de rioolwaterzuiveringen zijn verouderd en aan het eind van hun technische levensduur. “Om klaar te zijn voor de digitale toekomst heeft het dagelijks bestuur besloten komende jaren de procesautomatisering van de rioolwaterzuiveringen te vervangen.”

Naast de wens om moderne systemen te gebruiken, wil Vechtstromen ook toe naar een centraal systeem. Kanis: “We werken nu met systemen van verschillende labels. Voor ons is het belangrijk niet meer te hoeven werken met lokale servers, maar alle RWZI’s te kunnen bedienen met een geïntegreerd systeem.”

In een proces dat Kanis de ‘concurrentiegerichte dialoog’ noemt, heeft Vechtstromen met verschillende aanbieders van systemen om tafel gezeten om te komen tot een programma van eisen. “Het is echt een gezamenlijk traject geweest. De mensen van de geselecteerde aanbieder zijn nu al maanden betrokken bij dit project en ze weten heel goed wat wij willen en wij weten wat zij kunnen bieden. Bovendien start er deze zomer een pilot zodat we in de praktijk kunnen zien of aan onze wensen wordt voldaan.”

Die pilot zal op 1 juli starten op de zuivering van Sleen. De besturing van de zuivering zal worden vervangen en ook het concept van de centrale bediening wordt meteen toegepast. “Omdat we de afgelopen maanden intensief hebben samengewerkt, denk ik dat we een vliegende start kunnen maken. En als het allemaal goed verloopt, dan gaan we vanaf volgend jaar beginnen met het vervangen van de processen op de andere zuiveringen. We nemen daar acht tot tien jaar de tijd voor.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterOppervlakte is aangepast in 67 hectare.
Geachte Redactie, Dank voor uw bijdrage voor de uitreiking van de Keppler-prijzen. Afkomstig van een agrarisch akkerbouwbedrijf in het zuiden van de Haarlemmermeerpolder en betrokken vanaf het allereerste begin, de oplevering en dan nu een prijs als beloning. (Raadswerk Haarlemmermeer en fractie-ondersteuning Bestuur Rijnland)
Bovendien nog een tweede prijs in Hoofddorp, de Winnaar van de Publieksprijs de Gerritshoeve / Kastan van Ontwerper Architectenbureau Gijs de Waal. (Winnaars Arie Keppler Prijs 2024 - Architectuur.nl) Ik heb vaak en veel moeten uitleggen waarom juist in deze ruimte vragende polder opnieuw een aanslag wordt gedaan op vruchtbare agrarische grond. *)
De aanleiding van mijn reactie is een fout in de oppervlakte maat van de Piekberging, 16 ha. moet 67 ha. zijn. Aansluitend heb ik nog een verzoek om met een link ook de informatie over de Piekberging zelf te ontsluiten: https://www.rijnland.net/actueel/nieuwsoverzicht/piekberging-haarlemmermeer-wint-arie-keppler-prijs-2024/
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/ 
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/veel-gestelde-vragen-piekberging-haarlemmermeer/ *)
En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?
Interessante innnovatie.
Wat ik me nu afvraag met die sluitdeuren: ze moeten een faalkans hebben van iets van 10^-4 per jaar, mogelijk nog een factor 10 lager.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?
Natuurlijk is een gat op één plek niet direct einde levensduur van deur, maar hij zal iig niet mogen bezwijken.