secundair logo knw 1

Waterschap Vallei en Veluwe gaat deze winter in gesprek met de provincies Utrecht en Gelderland om te komen tot een verdringingsreeks voor het gebruik van grondwater. “De aanbevelingen om te komen tot zo’n reeks liggen er al jaren. Nu is het tijd om door te pakken.”

“Dit is de vierde droge zomer in vijf jaar tijd. We naderen de recorddroogte uit 1976. De natuur zit echt in de survivalmodus. Daarom hebben we de maatregelen die we konden nemen, genomen”, vertelt Marijn Ornstein, dijkgraaf van waterschap Vallei en Veluwe. Ornstein wijst daarbij op het verbod op het onttrekken van oppervlaktewater en het beperken van het gebruik van ondiepe grondwaterbronnen.

Marijn OrnsteinMarijn OrnsteinMaar vergunningen voor het onttrekken van diep grondwater, zoals bijvoorbeeld door de industrie, vallen onder de verantwoordelijkheid van de provincie. “Daarom hebben we aan onze eigen maatregelen ook de oproep gekoppeld om in gesprek te gaan met de provincies om te komen tot een verdringingsreeks.”

Verdringingsreeksen voor het gebruik van oppervlaktewater zijn al langer geleden vastgesteld. “Maar verdringingsreeksen voor het gebruik van grondwater zijn er nog niet,” stelt Ornstein. “Terwijl de beleidstafel droogte na de droge zomers van 2018 en 2019 wel adviseerde om tot zulke reeksen te komen. Daarom willen wij deze winter gebruiken om het gesprek met de provincies aan te gaan.”

De beide provincies hebben inmiddels laten weten het gespreksverzoek van Vallei en Veluwe te accepteren. “Dit biedt de kans om afspraken te maken met alle betrokkenen en zo tot een plan te komen voor komende droge zomers.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Slecht verhaal!

De vraag was? "Wat is de echte prijs van water?"
Zeg dan meteen de echte prijs van 1 kubieke meter water kost zoveel. Punt.

Moet eerst hele kletsverhalen eromheen gaan lezen. Advies: kom meteen to the point!
Zeer terechte en verstandige actie van het schap. 
Het KRW-doel 'passende wateromstandigheden voor o.a. waterafhankelijke Natura2000-gebieden'  gaan we sowieso niet in 2027 halen en waarschijnlijk voor diverse Natura2000-gebieden ook nog niet in de volgende KRW-planperiode 2028-2033.
Gerrit Krajenbrink Gooi grondwater niet te grabbel
Mede naar aanleiding van de column van Jos Peters: belangrijk is dat de drinkwaterwinning minder 'stil' is in de politieke discussie over water, waterverspilling (drainage) en -vervuiling door de landbouw. En er dus niet alleen maar over schrijft in de vakbladen. Leer van de landbouw qua PR. Dit geldt helaas al zo lang. Roer u ook in het waterschap, drinkwaterbedrijf. Schoon water hoeft niet alleen van Brussel/KRW, maar is regionaal in ons eigen belang!
Met vriendelijke groet, Gerrit Krajenbrink, Hydroloog
De stellingen dat 'water weer een belang' is en 'klimaatbeleid niet door de shredder is gehaald' worden al gauw weer tegengesproken in dit artikel. Klimaatadaptatie is niet alleen hoogwaterbescherming.  Dat RLi het belang van WBS (dat sommige provincies wel degelijk serieus oppakken) en watertoets ondersteund, maar daarmee zijn we er niet.