secundair logo knw 1

Waterschap Vallei en Veluwe gaat deze winter in gesprek met de provincies Utrecht en Gelderland om te komen tot een verdringingsreeks voor het gebruik van grondwater. “De aanbevelingen om te komen tot zo’n reeks liggen er al jaren. Nu is het tijd om door te pakken.”

“Dit is de vierde droge zomer in vijf jaar tijd. We naderen de recorddroogte uit 1976. De natuur zit echt in de survivalmodus. Daarom hebben we de maatregelen die we konden nemen, genomen”, vertelt Marijn Ornstein, dijkgraaf van waterschap Vallei en Veluwe. Ornstein wijst daarbij op het verbod op het onttrekken van oppervlaktewater en het beperken van het gebruik van ondiepe grondwaterbronnen.

Marijn OrnsteinMarijn OrnsteinMaar vergunningen voor het onttrekken van diep grondwater, zoals bijvoorbeeld door de industrie, vallen onder de verantwoordelijkheid van de provincie. “Daarom hebben we aan onze eigen maatregelen ook de oproep gekoppeld om in gesprek te gaan met de provincies om te komen tot een verdringingsreeks.”

Verdringingsreeksen voor het gebruik van oppervlaktewater zijn al langer geleden vastgesteld. “Maar verdringingsreeksen voor het gebruik van grondwater zijn er nog niet,” stelt Ornstein. “Terwijl de beleidstafel droogte na de droge zomers van 2018 en 2019 wel adviseerde om tot zulke reeksen te komen. Daarom willen wij deze winter gebruiken om het gesprek met de provincies aan te gaan.”

De beide provincies hebben inmiddels laten weten het gespreksverzoek van Vallei en Veluwe te accepteren. “Dit biedt de kans om afspraken te maken met alle betrokkenen en zo tot een plan te komen voor komende droge zomers.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waterniveau in rivieren stijgt niet over de volle lengte. Pas in het deltagebied wordt er overlast ondervonden. 
Hoe denk je dat een rivier met een waterval over de volle lente evenveel stijgt??


Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.