Waterschap Vallei en Veluwe gaat deze winter in gesprek met de provincies Utrecht en Gelderland om te komen tot een verdringingsreeks voor het gebruik van grondwater. “De aanbevelingen om te komen tot zo’n reeks liggen er al jaren. Nu is het tijd om door te pakken.”

“Dit is de vierde droge zomer in vijf jaar tijd. We naderen de recorddroogte uit 1976. De natuur zit echt in de survivalmodus. Daarom hebben we de maatregelen die we konden nemen, genomen”, vertelt Marijn Ornstein, dijkgraaf van waterschap Vallei en Veluwe. Ornstein wijst daarbij op het verbod op het onttrekken van oppervlaktewater en het beperken van het gebruik van ondiepe grondwaterbronnen.

Marijn OrnsteinMarijn OrnsteinMaar vergunningen voor het onttrekken van diep grondwater, zoals bijvoorbeeld door de industrie, vallen onder de verantwoordelijkheid van de provincie. “Daarom hebben we aan onze eigen maatregelen ook de oproep gekoppeld om in gesprek te gaan met de provincies om te komen tot een verdringingsreeks.”

Verdringingsreeksen voor het gebruik van oppervlaktewater zijn al langer geleden vastgesteld. “Maar verdringingsreeksen voor het gebruik van grondwater zijn er nog niet,” stelt Ornstein. “Terwijl de beleidstafel droogte na de droge zomers van 2018 en 2019 wel adviseerde om tot zulke reeksen te komen. Daarom willen wij deze winter gebruiken om het gesprek met de provincies aan te gaan.”

De beide provincies hebben inmiddels laten weten het gespreksverzoek van Vallei en Veluwe te accepteren. “Dit biedt de kans om afspraken te maken met alle betrokkenen en zo tot een plan te komen voor komende droge zomers.”

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Gezien de onvermijdelijke zeespiegelstijging als gevolg van opwarming van de aarde en smelten van landijs op Groenland en Antartica kunnen we ervan uitgaan dat het alsmaar ophogen van onze dijken geen blijvende bescherming biedt op de lange termijn. Een tweede kustlijn op 20-25 km in zee, zoals het plan van De Haakse Zeedijk beoogt, is daarom een beter alternatief dan de absurde toekomstplannen van sommige futurologen In Nederland die grote stukken van west-Nederland aan het water willen teruggeven. Op de website "haaksezeedijk.com" is hierover alle informatie te lezen.
Een belangrijk en helder artikel! Goed werk. Wie heeft dit artikel geschreven?
veel waardering, Tom Trouwborst
Het rapport 'Impact of industrial waste water treatment plants on Dutch surface waters and drinking water sources' is verplaatst naar https://www.riwa-maas.org/publicatie/impact-van-industriele-afvalwaterzuiveringsinstallaties-op-nederlands-oppervlaktewater-en-drinkwaterbronnen/
Vorig jaar dus 60 boeren weten te vinden die mogelijk iets willen gaan doen om water proberen vast te houden.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Het artikel beschrijft de mate van overschrijding van de concentratienorm voor stikstof (voor oppervlaktewater).
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!