secundair logo knw 1

Vorige week werd bekend dat circa 10 miljoen euro ter beschikking is gesteld voor de aanleg van, in eerste instantie, vier getijdenparken in de regio Rijnmond. Ook traden er vijf nieuwe partners toe tot het coördinerende programma 'Rivier als getijdenpark'.

Getijdenparken liggen in en aan de rivier en staan onder invloed van eb en vloed. De stadsregio Rotterdam was de oorspronkelijke initiatiefnemer van het programma. Inmiddels behoren ook waterschappen, verschillende gemeenten, de provincie, instellingen als het Wereld Natuur Fonds en bedrijven als ingenieursbureau Tauw tot de in totaal vijftien partners.

"De rivier is meer dan een snelweg voor boten," zegt Walter de Vries, programmamanager 'Rivier als getijdenpark'. "Je haalt de natuur de stad binnen en dat is goed voor het milieu, bijvoorbeeld de visstand, en de leefomgeving omdat het kansen biedt voor recreatie." Maar ook de waterveiligheid is gediend bij getijdenparken. Buitendijkse verhogingen kunnen bijvoorbeeld als golfbreker functioneren. De dijken hoeven dan minder hoog te zijn. "Dat is voor waterschappen natuurlijk heel interessant, en daarom zijn we ook blij dat de drie in onze regio actieve waterschappen nu bij het project zijn betrokken."

Omdat het plan zoveel verschillende aspecten kent, op het gebied van natuur, veiligheid en recreatie, komt de financiering ook uit verschillende potjes. "We krijgen bijvoorbeeld geld van de provincie, de gemeenten, Rijkswaterstaat, het Havenbedrijf Rotterdam, het bedrijfsleven en de Europese Unie."

Intussen is de financiering voor vier getijdenparken nu volledig rond en zijn vijf andere deels gefinancierd. "Onze eerste prioriteit is nu het uitvoeren van de eerste vier projecten, omdat we nu resultaten willen laten zien. Daarnaast willen we de financiering voor de overige vijf zo snel mogelijk rond krijgen en blijven we er aan werken om nieuwe partners voor het project te winnen."

Een overzicht van de plannen, vindt u hier (PDF).

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.