secundair logo knw 1

Vorige week werd bekend dat circa 10 miljoen euro ter beschikking is gesteld voor de aanleg van, in eerste instantie, vier getijdenparken in de regio Rijnmond. Ook traden er vijf nieuwe partners toe tot het coördinerende programma 'Rivier als getijdenpark'.

Getijdenparken liggen in en aan de rivier en staan onder invloed van eb en vloed. De stadsregio Rotterdam was de oorspronkelijke initiatiefnemer van het programma. Inmiddels behoren ook waterschappen, verschillende gemeenten, de provincie, instellingen als het Wereld Natuur Fonds en bedrijven als ingenieursbureau Tauw tot de in totaal vijftien partners.

"De rivier is meer dan een snelweg voor boten," zegt Walter de Vries, programmamanager 'Rivier als getijdenpark'. "Je haalt de natuur de stad binnen en dat is goed voor het milieu, bijvoorbeeld de visstand, en de leefomgeving omdat het kansen biedt voor recreatie." Maar ook de waterveiligheid is gediend bij getijdenparken. Buitendijkse verhogingen kunnen bijvoorbeeld als golfbreker functioneren. De dijken hoeven dan minder hoog te zijn. "Dat is voor waterschappen natuurlijk heel interessant, en daarom zijn we ook blij dat de drie in onze regio actieve waterschappen nu bij het project zijn betrokken."

Omdat het plan zoveel verschillende aspecten kent, op het gebied van natuur, veiligheid en recreatie, komt de financiering ook uit verschillende potjes. "We krijgen bijvoorbeeld geld van de provincie, de gemeenten, Rijkswaterstaat, het Havenbedrijf Rotterdam, het bedrijfsleven en de Europese Unie."

Intussen is de financiering voor vier getijdenparken nu volledig rond en zijn vijf andere deels gefinancierd. "Onze eerste prioriteit is nu het uitvoeren van de eerste vier projecten, omdat we nu resultaten willen laten zien. Daarnaast willen we de financiering voor de overige vijf zo snel mogelijk rond krijgen en blijven we er aan werken om nieuwe partners voor het project te winnen."

Een overzicht van de plannen, vindt u hier (PDF).

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterOppervlakte is aangepast in 67 hectare.
Geachte Redactie, Dank voor uw bijdrage voor de uitreiking van de Keppler-prijzen. Afkomstig van een agrarisch akkerbouwbedrijf in het zuiden van de Haarlemmermeerpolder en betrokken vanaf het allereerste begin, de oplevering en dan nu een prijs als beloning. (Raadswerk Haarlemmermeer en fractie-ondersteuning Bestuur Rijnland)
Bovendien nog een tweede prijs in Hoofddorp, de Winnaar van de Publieksprijs de Gerritshoeve / Kastan van Ontwerper Architectenbureau Gijs de Waal. (Winnaars Arie Keppler Prijs 2024 - Architectuur.nl) Ik heb vaak en veel moeten uitleggen waarom juist in deze ruimte vragende polder opnieuw een aanslag wordt gedaan op vruchtbare agrarische grond. *)
De aanleiding van mijn reactie is een fout in de oppervlakte maat van de Piekberging, 16 ha. moet 67 ha. zijn. Aansluitend heb ik nog een verzoek om met een link ook de informatie over de Piekberging zelf te ontsluiten: https://www.rijnland.net/actueel/nieuwsoverzicht/piekberging-haarlemmermeer-wint-arie-keppler-prijs-2024/
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/ 
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/veel-gestelde-vragen-piekberging-haarlemmermeer/ *)
En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?
Interessante innnovatie.
Wat ik me nu afvraag met die sluitdeuren: ze moeten een faalkans hebben van iets van 10^-4 per jaar, mogelijk nog een factor 10 lager.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?
Natuurlijk is een gat op één plek niet direct einde levensduur van deur, maar hij zal iig niet mogen bezwijken.