Student & Water is er in geslaagd 1 zetel te veroveren in het algemeen bestuur van waterschap Noorderzijlvest. Daarmee heeft het Groningse waterschap een primeur. Nieuwkomers in het algemeen bestuur zijn ook de BoerBurgerBeweging en Groninger Belang, de regionale vertegenwoordiger van 10 lokale partijen in de provincie Groningen. Water Natuurlijk blijft de grootste met 6 zetels.

Water Natuurlijk boekt een winst van 1 zetel, maar haalde minder stemmen dan 4 jaar geleden. Dat heeft twee redenen legde dijkgraaf Roeland van der Schaaf uit op de bijeenkomst waar de voorlopige uitkomst werd gepresenteerd. Water Natuurlijk profiteert van het feit dat er door het gelimiteerde aantal geborgde zetels meer verkiesbare zetels zijn. Ook is de rekenmethode voor restzetels veranderd.

Met 3 nieuwe partijen ondergaat het algemeen bestuur van Noorderzijlvest een kleine metamorfose. BoerBurgerBeweging (BBB) behaalt 4 zetels. De andere nieuwkomer Groninger Belang krijgt in het bestuur van Noorderzijlvest 1 zetel. PvdA behoudt 3 zetels. ChristenUnie, CDA en Betaalbaar Water verliezen elk 1 zetel en worden even groot als de VVD die zich met 1 zetel handhaaft. 50 Plus verdwijnt uit het bestuur.

Het opkomstpercentage in het werkgebied van Noorderzijlvest bedroeg 59,2 procent, bijna 6 procent meer dan in 2019.

Studentenpartij
Naast de regionale inbreng van het Groninger Belang, heeft het waterschap nu ook een studentenpartij in de gelederen. Student & Water begon als grap in een studentenkroeg, maar groeide uit tot een serieus initiatief. Met 37 kandidaten en een gemiddelde leeftijd van 22,4 jaar had de partij veruit de jongste lijst tijdens deze waterschapsverkiezingen, zo claimt de partij zelf.

“Het waterschap bestaat vrijwel volledig uit mannen van middelbare leeftijd. Het is tijd voor diversiteit in het waterschap. Ook vrouwen, studenten en jongeren verdienen een plek aan tafel", zegt Ale ten Cate, met Dewi Koster lijsttrekker van de partij, tegen de Groningse Omroep Oog.

Als het aan de studenten ligt, begint de victorie in Groningen: over 4 jaar wil de partij meedoen in alle 21 waterschappen, staat op de site. Speerpunten van de partij zijn duurzaamheid, diversiteit en recreatie.

Hunze en Aa’s
In het algemeen bestuur van Hunze en Aa’s is BBB de grootste geworden, aldus de voorlopige uitkomst. De nieuwkomer in het bestuur behaalt 6 zetels. Groninger Belang, die ook bij Hunze en Aa's voor het eerst op de lijst stond, krijgt 2 zetels. AWP voor water, klimaat en natuur is de grote verliezer en gaat van 2 zetels naar 0.

Water Natuurlijk blijft gelijk (5 zetels). Evenals in het bestuur van Noorderzijlvest weet de PvdA zich te handhaven in het bestuur van Hunze en Aa’s met 3 zetels. VVD en CDA leveren elk 1 zetel in houden er 1 over. Evenveel als de ChristenUnie die op 1 zetel blijft staan.

Hunze en Aa’s registreerde een opkomst van 58,1 procent, in 2019 was dit 52,3 procent.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Bij de discussie over natuurlijke systemen komt altijd de opmerking over benodigde ruimte naar voren. Hoeveel is dat?
In het genoemde Stowa rapport wordt een onderscheid gemaakt naar:
Op basis van de nadere uitwerking kunnen technologen en beleidsmedewerkers van waterschappen een gefundeerde keuze maken voor een natuurlijk systeem, afhankelijk van de specifieke situatie op een RWZI en de gekozen opties:
A. Toepassing van een enkel systeem als ‘stand alone’ techniek als uitbreiding van de RWZI, voor upgrading van het effluent (afloop nabezinktank).
B. Als inpassing in een integraal natuurlijk systeem wat naast effluentbehandeling ook recht doet aan de omgeving en waarbij functies zoals het creëren van natuurlijk, levend water, effluentbuffering, recreatie en natuur gecombineerd worden.
De Waterharmonica's nemen de meeste ruimte in, zeker omdat voor een goede verwijdering van medicijnen laag tot zeer lage belaste Waterharmonica's nodig zijn (zie ook Stowa 2013-07). Dus een hydraulische belasting van zeker niet meer dan 0,05 m/dag. Ofwel een ruimte beslag van 2,5 tot 3,75 m2 per inwoner.
Het totale debiet aan gezuiverd afvalwater in Nederland is ca. 2.000.000 m3 per jaar (CBS, data 2020). Dit zou dan neerkomen op een totaal netto ruimte beslag van 4.000 ha in heel Nederland. Zeg 5.000 tot maximaal 10.000 ha. Dit lijkt veel, maar het is wel met gestapelde belangen en mogelijkheden. Stel 25 cm waterberging: 10.000.000 waterberging, stel dat een kwart van de Waterharmonica's als KRW-waardig wordt beschouwd (is best wel reëel): 500 tot 1.000 ha.... En dan nog recreatie, natuur, CO2-vastlegging, stikstofrechten? Vrienden maken, bufferzones rond de rwzi's. Een voorbeeld van een zoektocht, uitgevoerd door het Wetterskip Fryslân: http://www.waterharmonica.nl/reports/LW289-47_005-rapd02-waterharmonica.pdf. Op weg naar 2027?
Ruud Kampf
Rekel/water
Ik ben niet helemaal thuis in de bestuursvorm van een Waterschappen, maar wat staat er nu precies in dit bericht?
Dus bij hoogheemraadschap Delfland kies je een partij. Vervolgens hebben een paar partijen meer zetels dan andere. Daarna wordt er een Bestuursakkoord getekend door alle partijen, waar ook de minder grote (verliezende) partijen zeggenschap in hebben? Er staat ook: "De gezamenlijk gekozen hoogheemraden vertegenwoordigen in het dagelijks bestuur alle fracties". Wat betekent het dan om een fractie te vertegenwoordigen in de praktijk?
In het geval van hoogheemraadschap Delfland is stemmen op een partij dus niet super zinvol, omdat daarna toch met alle andere partijen wordt samengewerkt om tot een Bestuursakkoord te komen. Grote partijen hebben dan niet meer te bepalen dan kleine partijen?
Ieder waterschap zou zoiets voor de eigen provincie, verzorgingsgebied moeten hebben.
Kunnen jullie aub even beter op spelling checken; al jullie artikelen staan vol fouten.
@Willem VroomNatuurlijk hoort de landbouwsector niet mee te betalen aan deze denkfout van Rijkswaterstaat. Dit had men met het maken van de plannen kunnen weten. De kostenpost en eventuele gevolgschade dient geheel voor rekening van het scheepvaartverkeer gebracht te worden.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!