secundair logo knw 1

Kandidaten van Student & Water met in het midden de duo-lijsttrekkers Dewi Koster en Ale ten Cate | Foto Student & Water

Student & Water is er in geslaagd 1 zetel te veroveren in het algemeen bestuur van waterschap Noorderzijlvest. Daarmee heeft het Groningse waterschap een primeur. Nieuwkomers in het algemeen bestuur zijn ook de BoerBurgerBeweging en Groninger Belang, de regionale vertegenwoordiger van 10 lokale partijen in de provincie Groningen. Water Natuurlijk blijft de grootste met 6 zetels.

Water Natuurlijk boekt een winst van 1 zetel, maar haalde minder stemmen dan 4 jaar geleden. Dat heeft twee redenen, legde dijkgraaf Roeland van der Schaaf uit op de bijeenkomst waar de voorlopige uitkomst werd gepresenteerd. Water Natuurlijk profiteert van het feit dat er door het gelimiteerde aantal geborgde zetels meer verkiesbare zetels zijn. Ook is de rekenmethode voor restzetels veranderd.

Met 3 nieuwe partijen ondergaat het algemeen bestuur van Noorderzijlvest een kleine metamorfose. BoerBurgerBeweging (BBB) behaalt 4 zetels. De andere nieuwkomer Groninger Belang krijgt in het bestuur van Noorderzijlvest 1 zetel. PvdA behoudt 3 zetels. ChristenUnie, CDA en Betaalbaar Water verliezen elk 1 zetel en worden even groot als de VVD die zich met 1 zetel handhaaft. 50 Plus verdwijnt uit het bestuur.

Het opkomstpercentage in het werkgebied van Noorderzijlvest bedroeg 59,2 procent, bijna 6 procent meer dan in 2019.

Studentenpartij
Naast de regionale inbreng van het Groninger Belang, heeft het waterschap nu ook een studentenpartij in de gelederen. Student & Water begon als grap in een studentenkroeg, maar groeide uit tot een serieus initiatief. Met 37 kandidaten en een gemiddelde leeftijd van 22,4 jaar had de partij veruit de jongste lijst tijdens deze waterschapsverkiezingen, zo claimt de partij zelf.

“Het waterschap bestaat vrijwel volledig uit mannen van middelbare leeftijd. Het is tijd voor diversiteit in het waterschap. Ook vrouwen, studenten en jongeren verdienen een plek aan tafel", zegt Ale ten Cate, met Dewi Koster lijsttrekker van de partij, tegen de Groningse Omroep Oog.

Als het aan de studenten ligt, begint de victorie in Groningen: over 4 jaar wil de partij meedoen in alle 21 waterschappen, staat op de site. Speerpunten van de partij zijn duurzaamheid, diversiteit en recreatie.

Hunze en Aa’s
In het algemeen bestuur van Hunze en Aa’s is BBB de grootste geworden, aldus de voorlopige uitkomst. De nieuwkomer in het bestuur behaalt 6 zetels. Groninger Belang, die ook bij Hunze en Aa's voor het eerst op de lijst stond, krijgt 2 zetels. AWP voor water, klimaat en natuur is de grote verliezer en gaat van 2 zetels naar 0.

Water Natuurlijk blijft gelijk (5 zetels). Evenals in het bestuur van Noorderzijlvest weet de PvdA zich te handhaven in het bestuur van Hunze en Aa’s met 3 zetels. VVD en CDA leveren elk 1 zetel in houden er 1 over. Evenveel als de ChristenUnie die op 1 zetel blijft staan.

Hunze en Aa’s registreerde een opkomst van 58,1 procent, in 2019 was dit 52,3 procent.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.