secundair logo knw 1

Kandidaten van Student & Water met in het midden de duo-lijsttrekkers Dewi Koster en Ale ten Cate | Foto Student & Water

Student & Water is er in geslaagd 1 zetel te veroveren in het algemeen bestuur van waterschap Noorderzijlvest. Daarmee heeft het Groningse waterschap een primeur. Nieuwkomers in het algemeen bestuur zijn ook de BoerBurgerBeweging en Groninger Belang, de regionale vertegenwoordiger van 10 lokale partijen in de provincie Groningen. Water Natuurlijk blijft de grootste met 6 zetels.

Water Natuurlijk boekt een winst van 1 zetel, maar haalde minder stemmen dan 4 jaar geleden. Dat heeft twee redenen, legde dijkgraaf Roeland van der Schaaf uit op de bijeenkomst waar de voorlopige uitkomst werd gepresenteerd. Water Natuurlijk profiteert van het feit dat er door het gelimiteerde aantal geborgde zetels meer verkiesbare zetels zijn. Ook is de rekenmethode voor restzetels veranderd.

Met 3 nieuwe partijen ondergaat het algemeen bestuur van Noorderzijlvest een kleine metamorfose. BoerBurgerBeweging (BBB) behaalt 4 zetels. De andere nieuwkomer Groninger Belang krijgt in het bestuur van Noorderzijlvest 1 zetel. PvdA behoudt 3 zetels. ChristenUnie, CDA en Betaalbaar Water verliezen elk 1 zetel en worden even groot als de VVD die zich met 1 zetel handhaaft. 50 Plus verdwijnt uit het bestuur.

Het opkomstpercentage in het werkgebied van Noorderzijlvest bedroeg 59,2 procent, bijna 6 procent meer dan in 2019.

Studentenpartij
Naast de regionale inbreng van het Groninger Belang, heeft het waterschap nu ook een studentenpartij in de gelederen. Student & Water begon als grap in een studentenkroeg, maar groeide uit tot een serieus initiatief. Met 37 kandidaten en een gemiddelde leeftijd van 22,4 jaar had de partij veruit de jongste lijst tijdens deze waterschapsverkiezingen, zo claimt de partij zelf.

“Het waterschap bestaat vrijwel volledig uit mannen van middelbare leeftijd. Het is tijd voor diversiteit in het waterschap. Ook vrouwen, studenten en jongeren verdienen een plek aan tafel", zegt Ale ten Cate, met Dewi Koster lijsttrekker van de partij, tegen de Groningse Omroep Oog.

Als het aan de studenten ligt, begint de victorie in Groningen: over 4 jaar wil de partij meedoen in alle 21 waterschappen, staat op de site. Speerpunten van de partij zijn duurzaamheid, diversiteit en recreatie.

Hunze en Aa’s
In het algemeen bestuur van Hunze en Aa’s is BBB de grootste geworden, aldus de voorlopige uitkomst. De nieuwkomer in het bestuur behaalt 6 zetels. Groninger Belang, die ook bij Hunze en Aa's voor het eerst op de lijst stond, krijgt 2 zetels. AWP voor water, klimaat en natuur is de grote verliezer en gaat van 2 zetels naar 0.

Water Natuurlijk blijft gelijk (5 zetels). Evenals in het bestuur van Noorderzijlvest weet de PvdA zich te handhaven in het bestuur van Hunze en Aa’s met 3 zetels. VVD en CDA leveren elk 1 zetel in houden er 1 over. Evenveel als de ChristenUnie die op 1 zetel blijft staan.

Hunze en Aa’s registreerde een opkomst van 58,1 procent, in 2019 was dit 52,3 procent.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Is er een directe link naar de uitspraak beschikbaar? Ik vind de volgend passage van jullie artikel bijzonder verwoord: "Behalve over het gebruik van chemicaliën in het koelwater ging de rechtszaak ook over de voorwaarden van het waterschap voor lozingen in geval van onderhoud of reparatiewerkzaamheden aan installaties. Maar toestemming vooraf vond de rechter te ver gaan en een zogenoemde immissietoets (welke stoffen zitten erin) niet effectief." Lijkt me namelijk zeker niet in lijn met geldend waterkwaliteitsbeleid en ook niet met het oog op de uitspraak m.b.t. de tijdelijke achteruitgang. Wanneer een activiteit, en daarmee de lozing, invloed heeft op de waterkwaliteit is het uitgangspunt dat de impact van te voren bepaald en onderbouwd moet worden. Indien dit leidt tot een verslechtering van de situatie, moet voor de impactsbeoordeling (van een industriële lozing) het Handboek Immissietoets gebruikt worden om de impact te bepalen. 
Falend management is de reden niet de organisatorische complexiteit. En bij definitief splitsen komt er nog extra bestuurlijke complexiteit bij van publieke organisaties die moeten -maar slecht kunnen- samenwerken.
Aangezien de burger de rekening krijgt is het makkelijk om een beslissing te nemen. Lekker uit elkaar en opnieuw beginnen met een schone lei. Op naar het volgende wanbeleid. Men voelt zich niet aansprakelijk. 
Dag Manfred, 
kijk eens op www.pathema.nl 
Dat bedrijf levert al jaren apparatuur voor chemievrije koelwaterbehandeling. Ook bij grotere bedrijven. Niet zo groot als bij Chemelot waarschijnlijk, maar meer dan voldoende bewezen. Het principe is cavitatie, dus geen chloorelektrolyse. Voor de duidelijkheid, ik heb geen relatie met dit bedrijf.Jan Koning
Kijk dat is onderzoek met resultaat. Is het mogelijk dit naar de EU cie-leden te sturen die besluiten over toepassing drijfmest en Renure ipv Kunstmest -N. Toch flikken ze het om de norm voor Kunstmest- N hoog te houden. In Nederland is in vele onderzoeken en metingen aangetoond dat in de derogatiegebieden de NO3 gehalten veel lager zijn dan de de norm EN lager dan in niet derogatie gebieden!