secundair logo knw 1

Bij het evenement Challenging Blue Monday presenteerden zeven startups hun oplossing voor een maatschappelijke uitdaging op basis van klimaatverandering. AQysta won met een innovatieve irrigatiepomp.

De ‘Barsha Pump’ pompt op basis van de stromingsenergie van de rivier water naar hoger gelegen landbouwarealen. De pomp is heel geschikt voor onherbergzame gebieden en wordt al voor irrigatie gebruikt in onder meer Indonesië, Nepal, Spanje en Zambia. AQysta won de prijs tijdens Challenging Bleu Monday. Dit evenement vond vandaag (15 mei) in Delft plaats en werd georganiseerd door het Valorisatieprogramma Deltatechnologie & Water.

Demissionair minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu reikte de prijs uit. Volgens de jury lost het Delftse bedrijf een groot maatschappelijk vraagstuk op, vertelde ze. “Irrigatie is heel complex in bepaalde gebieden. De duurzame wijze waarop aQysta de irrigatiepomp vormgeeft, in combinatie met de opschaalbaarheid van de innovatie, maakt aQysta de grote winnaar van vandaag.”

Het bedrijf veroverde een podiumticket voor de grote finale tijdens het innovatie-evenement Making Waves van 7 september op de Afsluitdijk. De andere genomineerden waren De DakDokters (zet zich in voor meer groen op daken) en TAHMO (wil een groot netwerk van weerstations in Afrika ontwikkelen). In eerdere voorronden gingen al tickets naar de Waddenvereniging voor het idee van de vismigratierivier en naar het bedrijf Villagepump dat een innovatieve drinkwaterpomp voor ontwikkelingslanden maakt.

Schultz van Haegen maakte ook bekend dat Kofi Annan, van 1997 tot en met 2006 secretaris-generaal van de Verenigde Naties, aanwezig zal zijn bij Making Waves. “Veel landen kampen met de problemen van samenleven met water. Nederlandse innovaties kunnen hen helpen. Ik ben heel blij dat Kofi Annan bereid is naar Nederland te komen om dat gezamenlijke belang te onderstrepen en daarbij de belangrijke relatie tussen water, voedsel en energie benadrukt.”

Een andere spreker was prins Constantijn, gezant van het programma StartupDelta. Hij vindt dat startende ondernemers beter moeten nadenken over hun groeistrategie. De prins pleit wat betreft de watersector ervoor dat publieke gebiedsbeheerders hun rol als ‘launching customer’ pakken. “Zorg voor experimenteerruimte voor overheden en innovatoren.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bestaat het dat dit maar door gaat en dat de overheid zo lankmoedig ermee om gaat? Sleep de vervuilers voor de rechter overheid!!
Deze gegevens geven een goed overzicht en een schrikbarend beeld van de huidige situatie. De Volksgezondheid staat op het spel. Waarom is er geen inspectie van de Volksgezondheid voor de Milieuhygiene die dit soort zaken bewaakt en binnen de rijksoverheid de plicht heeft en verantwoordelijkheid neemt tot nadere acties? Een dergelijke instantie is hard nodig en is van belang voor alle betrokken partijen incl. het bedrijfsleven. Ook voor de drinkwaterbedrijven moet het van groot belang zijn dat binnen de organisatie van de rijksoverheid een organisatie bestaat die de belangen van de drinkwaterbedrijven als onderdeel van de zorg voor de Volkgezondheid behartigt en een zelfstandige verantwoordelijkheid heeft los van de politieke waan van de dag.
Ben benieuwd of dit ook werkt op PFAS en PFOA?
Je merkt uit reactie van riviergemeenten - achteruitgang van het landschap - dat geld van bebouwing in dit risicogebied toch zwaar telt. Als Rijkswaterstaat zou ik zeggen tegen die eigenaren: zwemdiploma is vereist voor alle bewoners, bij paniek wordt geen hulp geboden, uw verzekering en u als eigenaar zijn 100% voor schade zelf verantwoordelijk.
Wat ik mis in dit stuk, is hoe dit principe in andere landen wordt gehanteerd. En hoe de stoffenreeks en analyse frequentie in andere landen is. Ook dat heeft natuurlijk forse invloed op dit statische principe.  Mijn gevoel is (en ik heb toch al een aantal impact analyses gedaan in andere EU landen) dat we met het verlaten van dit principe een fors aantal plaatsen stijgen op de eu ranglijst waterkwaliteit. Wordt het daarmee beter, nee, wordt de kwaliteit slechter, ook nee. Moeten we onverlet doorgaan met emissiebeperking, zeker.