secundair logo knw 1

Bij het evenement Challenging Blue Monday presenteerden zeven startups hun oplossing voor een maatschappelijke uitdaging op basis van klimaatverandering. AQysta won met een innovatieve irrigatiepomp.

De ‘Barsha Pump’ pompt op basis van de stromingsenergie van de rivier water naar hoger gelegen landbouwarealen. De pomp is heel geschikt voor onherbergzame gebieden en wordt al voor irrigatie gebruikt in onder meer Indonesië, Nepal, Spanje en Zambia. AQysta won de prijs tijdens Challenging Bleu Monday. Dit evenement vond vandaag (15 mei) in Delft plaats en werd georganiseerd door het Valorisatieprogramma Deltatechnologie & Water.

Demissionair minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu reikte de prijs uit. Volgens de jury lost het Delftse bedrijf een groot maatschappelijk vraagstuk op, vertelde ze. “Irrigatie is heel complex in bepaalde gebieden. De duurzame wijze waarop aQysta de irrigatiepomp vormgeeft, in combinatie met de opschaalbaarheid van de innovatie, maakt aQysta de grote winnaar van vandaag.”

Het bedrijf veroverde een podiumticket voor de grote finale tijdens het innovatie-evenement Making Waves van 7 september op de Afsluitdijk. De andere genomineerden waren De DakDokters (zet zich in voor meer groen op daken) en TAHMO (wil een groot netwerk van weerstations in Afrika ontwikkelen). In eerdere voorronden gingen al tickets naar de Waddenvereniging voor het idee van de vismigratierivier en naar het bedrijf Villagepump dat een innovatieve drinkwaterpomp voor ontwikkelingslanden maakt.

Schultz van Haegen maakte ook bekend dat Kofi Annan, van 1997 tot en met 2006 secretaris-generaal van de Verenigde Naties, aanwezig zal zijn bij Making Waves. “Veel landen kampen met de problemen van samenleven met water. Nederlandse innovaties kunnen hen helpen. Ik ben heel blij dat Kofi Annan bereid is naar Nederland te komen om dat gezamenlijke belang te onderstrepen en daarbij de belangrijke relatie tussen water, voedsel en energie benadrukt.”

Een andere spreker was prins Constantijn, gezant van het programma StartupDelta. Hij vindt dat startende ondernemers beter moeten nadenken over hun groeistrategie. De prins pleit wat betreft de watersector ervoor dat publieke gebiedsbeheerders hun rol als ‘launching customer’ pakken. “Zorg voor experimenteerruimte voor overheden en innovatoren.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Is er een directe link naar de uitspraak beschikbaar? Ik vind de volgend passage van jullie artikel bijzonder verwoord: "Behalve over het gebruik van chemicaliën in het koelwater ging de rechtszaak ook over de voorwaarden van het waterschap voor lozingen in geval van onderhoud of reparatiewerkzaamheden aan installaties. Maar toestemming vooraf vond de rechter te ver gaan en een zogenoemde immissietoets (welke stoffen zitten erin) niet effectief." Lijkt me namelijk zeker niet in lijn met geldend waterkwaliteitsbeleid en ook niet met het oog op de uitspraak m.b.t. de tijdelijke achteruitgang. Wanneer een activiteit, en daarmee de lozing, invloed heeft op de waterkwaliteit is het uitgangspunt dat de impact van te voren bepaald en onderbouwd moet worden. Indien dit leidt tot een verslechtering van de situatie, moet voor de impactsbeoordeling (van een industriële lozing) het Handboek Immissietoets gebruikt worden om de impact te bepalen. 
Falend management is de reden niet de organisatorische complexiteit. En bij definitief splitsen komt er nog extra bestuurlijke complexiteit bij van publieke organisaties die moeten -maar slecht kunnen- samenwerken.
Aangezien de burger de rekening krijgt is het makkelijk om een beslissing te nemen. Lekker uit elkaar en opnieuw beginnen met een schone lei. Op naar het volgende wanbeleid. Men voelt zich niet aansprakelijk. 
Dag Manfred, 
kijk eens op www.pathema.nl 
Dat bedrijf levert al jaren apparatuur voor chemievrije koelwaterbehandeling. Ook bij grotere bedrijven. Niet zo groot als bij Chemelot waarschijnlijk, maar meer dan voldoende bewezen. Het principe is cavitatie, dus geen chloorelektrolyse. Voor de duidelijkheid, ik heb geen relatie met dit bedrijf.Jan Koning
Kijk dat is onderzoek met resultaat. Is het mogelijk dit naar de EU cie-leden te sturen die besluiten over toepassing drijfmest en Renure ipv Kunstmest -N. Toch flikken ze het om de norm voor Kunstmest- N hoog te houden. In Nederland is in vele onderzoeken en metingen aangetoond dat in de derogatiegebieden de NO3 gehalten veel lager zijn dan de de norm EN lager dan in niet derogatie gebieden!