Bij het evenement Challenging Blue Monday presenteerden zeven startups hun oplossing voor een maatschappelijke uitdaging op basis van klimaatverandering. AQysta won met een innovatieve irrigatiepomp.

De ‘Barsha Pump’ pompt op basis van de stromingsenergie van de rivier water naar hoger gelegen landbouwarealen. De pomp is heel geschikt voor onherbergzame gebieden en wordt al voor irrigatie gebruikt in onder meer Indonesië, Nepal, Spanje en Zambia. AQysta won de prijs tijdens Challenging Bleu Monday. Dit evenement vond vandaag (15 mei) in Delft plaats en werd georganiseerd door het Valorisatieprogramma Deltatechnologie & Water.

Demissionair minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu reikte de prijs uit. Volgens de jury lost het Delftse bedrijf een groot maatschappelijk vraagstuk op, vertelde ze. “Irrigatie is heel complex in bepaalde gebieden. De duurzame wijze waarop aQysta de irrigatiepomp vormgeeft, in combinatie met de opschaalbaarheid van de innovatie, maakt aQysta de grote winnaar van vandaag.”

Het bedrijf veroverde een podiumticket voor de grote finale tijdens het innovatie-evenement Making Waves van 7 september op de Afsluitdijk. De andere genomineerden waren De DakDokters (zet zich in voor meer groen op daken) en TAHMO (wil een groot netwerk van weerstations in Afrika ontwikkelen). In eerdere voorronden gingen al tickets naar de Waddenvereniging voor het idee van de vismigratierivier en naar het bedrijf Villagepump dat een innovatieve drinkwaterpomp voor ontwikkelingslanden maakt.

Schultz van Haegen maakte ook bekend dat Kofi Annan, van 1997 tot en met 2006 secretaris-generaal van de Verenigde Naties, aanwezig zal zijn bij Making Waves. “Veel landen kampen met de problemen van samenleven met water. Nederlandse innovaties kunnen hen helpen. Ik ben heel blij dat Kofi Annan bereid is naar Nederland te komen om dat gezamenlijke belang te onderstrepen en daarbij de belangrijke relatie tussen water, voedsel en energie benadrukt.”

Een andere spreker was prins Constantijn, gezant van het programma StartupDelta. Hij vindt dat startende ondernemers beter moeten nadenken over hun groeistrategie. De prins pleit wat betreft de watersector ervoor dat publieke gebiedsbeheerders hun rol als ‘launching customer’ pakken. “Zorg voor experimenteerruimte voor overheden en innovatoren.”

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterU heeft gelijk. Het is aangepast.
Uit de tekst kan worden gelezen dat de Motie van afkeuring is ingediend bij Waterschap Hollandse Delta.
Dit moet zijn bij Waterschap Delfland!
(zie https://www.rodi.nl/hoekvanholland/politiek/344702/motie-van-afkeuring-voor-nieuw-college-waterschap-delfland )
Ik wil de feiten kennen (10%)
De processen doorgronden (40%)
En de onzekerheid verkennen (50%)
Een oplossing zou kunnen zijn om activiteiten uit te besteden. Bijv. de voorzuivering van industrieel afvalwater of de opwerking van biogas uit slibgistingen of zelfs de volledige slibgisting uit te besteden. Marktpartijen kunnen dit ook nog eens goedkoper en sneller realiseren, waardoor eerder (duurzaamheids)doelstellingen worden gerealiseerd.
@Arie DekkerDank. Is aangepast.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.