0
0
0
s2sdefault

Het terugwinnen van warmte uit afvalwater zou het gemiddelde warmtegebruik van 1,3 miljoen Nederlandse huishoudens af kunnen dekken. Uit recent onderzoek blijkt dat het winnen van thermische energie uit het riool kan leiden tot een iets hoger stikstofgehalte in het effluent van rioolwaterzuiveringen.

Om goed te kunnen draaien, hebben afvalwaterzuiveringen niet al te koud afvalwater nodig. Het moet boven de tien graden celsius zijn. Dat is vooral van belang voor het verwijderen van stikstof. Onderzoeksbureau Syntraal onderzocht, in opdracht van STOWA en Stichting RIONED, of het mogelijk is om zoveel mogelijk warmte uit het riool te winnen zonder gevolgen voor de zuivering van het afvalwater.

Barry Meddeler 180 vk 2Barry MeddelerVolgens Barry Meddeler, onderzoeker bij Syntraal is het duidelijk dat thermische energie uit het riool invloed heeft op de influenttemperatuur bij de zuivering. Hoe groot die invloed is, hangt van veel verschillende factoren af. “Denk daarbij aan de diepte van het riool, de snelheid waarmee het afvalwater stroomt, de samenstelling van de bodem en het materiaal van de rioolbuis zelf.”

“Vervolgens moet je natuurlijk bekijken welke effecten de temperatuur van het influent heeft op het stikstofgehalte in het effluent. Dat is uiteindelijk het belangrijkste,” vervolgt Meddeler. “En dat hangt weer samen met de situatie op de zuivering zelf. Zo maakt het een groot verschil over er sprake is van onder- of overbelasting. Je ziet dat de gevolgen echt van geval tot geval zullen verschillen. Daarom moeten overheden per keer een afweging maken of riothermie een geschikt middel is. ”

Vereenvoudigd model
De afgelopen periode gebruikte Meddeler om een vereenvoudigd model op te stellen waarmee de gevolgen van riothermie op een bepaalde locatie of bij een bepaalde zuivering inzichtelijk gemaakt wordt. “Hoe meer dit model gebruikt wordt, hoe meer data we verzamelen. Dat kan uiteindelijk leiden tot een nog weer fijnmaziger model om de effecten beter te kunnen voorspellen.”

Om de mogelijkheden van riothermie optimaal te benutten, is volgens Meddeler meer nodig dan alleen verder wetenschappelijk onderzoek. Veel factoren die de invloed van riothermie op de influenttemperatuur bepalen, vallen onder het beheer van gemeenten.

Meddeler: “Samenwerking tussen waterschappen en gemeenten is echt cruciaal. We zien nu dat waterschappen soms te laat worden betrokken bij plannen die gemeenten maken. Terwijl een waterschap toch echt moet weten wat er in de ondergrond gebeurt om de waterzuivering op orde te houden. Ik denk dat waterschappen en gemeenten per locatie of project moeten afwegen wat de voor- en nadelen van riothermie zijn.”

 

MEER INFORMATIE
Onderzoeksrapport ‘Invloed riothermiesystemen op de afvalwaterzuivering’

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    André Hammenga · 8 months ago
    Helemaal mee eens dat vroegtijdige samenwerking van belang is. De invloed van de stikstof verwijdering heb ik voor de aanleg van een persleiding van de wijk Selwerd naar het Hoofdgemaal in de stad Groningen een aantal jaren terug uitgerekend. 1-2 graden daling van de rioolwatertemperatuur in de winter had nauwelijks invloed op de stikstofverwijdering op de rwzi Garmerwolde. Meer dan 2 graden daling zal en een strenge winter wellicht wel. Uiteraard is dit sterk afhankelijk van de omvang van de stad, het traject waaraan je warmte onttrekt en de verdunning in het stelsel met neerslag en wellicht smeltwater en grondwater. Indien je in het model kunt bepalen wat de temperatuur daling zal zijn tijdens winterse omstandigheden, is de invloed op de stikstof verwijdering op de rwzi relatief eenvoudig uit te rekenen.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eens met insteek van Hans Middendorp. Droge voeten is geen vanzelfsprekendheid meer en verhogen van de waterschapslasten ligt voor de hand. Ook al gaat het om wateroverlast op straat; het watersysteem is immers een geheel. Waterschappen moeten m.i. wel veel vroeger betrokken worden bij strategische planvorming rond woningbouw e.d. zodat problemen met wateroverlast (en ook verdroging) vooraf beter voorkomen kunnen worden.
Heel bijzonder dat de Unie van Waterschappen om extra geld vraagt aan het Rijk voor klimaatadaptatie, terwijl de waterschappen juist hun onafhankelijkheid koesteren en ook hun eigen belasting heffen. Klimaatadaptatie is vooral waterbeheer, waarin ook hemelwateroverlast en verdroging structureel een plek moeten krijgen. Financiële dekking voor klimaatadaptieve maatregelen komt dan logischerwijs uit een opslag op de bestaande watersysteemheffing, of uit een nieuwe klimaatheffing door de waterschappen.
Hulde! We zijn op weg naar een waterbewuste samenleving daar ben ik van overtuigd. Het zal op alle schalen en niveaus moeten. Maar ik maak me zorgen, maak me druk maar vegeet niet te spelen. Ook Leonardo da Vinci raakte zo geinteresseerd in water omdat de problemen in zijn tijd met water heel groot waren en economieen (gemeenschappen in vrede) er aan ten over konden gaan. Maar toch speels volhouden. Ik ga sneeuw verzamelen met de kleinkinderen, misschien wel sneeuw maken. De mens moet blijven geloven dat hij inventief is en optimistisch mag zijn.
Er kan toch ook kanalen gegraven worden naar de Dode zee en of Sahara.
Ik zou videocamera's plaatsen in het zicht en verdekt opgesteld.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.